Keanu Reeves i rollen som Thomas Anderson/Neo.
Keanu Reeves i rollen som Thomas Anderson/Neo.

«The Matrix» handler om trans

Lilly Wachowski, regissør av «The Matrix», bekrefter at filmtriologien handler om transpersoner.

Publisert Sist oppdatert

Lilly Wachowski skrev manuset og regisserte «The Matrix» sammen med sin søster Lena Wachowski. Filmtriologien ble sluppet fra 1999 til 2003. I ettertid har begge søstrene kommet ut som transkvinner. og spekulasjonene har gått om hvorvidt «The Matrix» handler om å være trans.

Ifølge Pink News sier Lilly Wachowski at filmen er en metafor for opplevelsen av å være trans.

The red pill

Det er stort for meg å se hvor mye filmene har betydd for transpersoner.

Lilly Wachowski

Filmkritikere har hevdet at dobbeltlivet til helten i filmen Thomas Anderson/Neo, spilt av Keanu Reeves, viser en skjult transperson og at «the red pill» symboliserer østrogenpiller. De har pekt på at advarslene fra Matrix beskrevet av Morpheus (Laurence Fishburne) er som å få «a splinter in your mind», og at det er en metafor for kjønnsdysfori.

Etter mange års spekulasjoner har Lilly Wachowski bekreftet at intensjonen bak «The Matrix» var å beskrive opplevelsen av å være transperson.

Tiden var ikke moden

I et intervju med Netflix Film Club i forbindelse med at det er 21 år siden den første filmen kom, sier hun at hun er glad for at filmens intensjon nå har kommet frem.

– Verden var ikke klar for det for 21 år siden, filmindustrien ikke var klar for det. Det er stort for meg å se hvor mye filmene har betydd for transpersoner. De har fortalt meg at filmene har reddet livet deres.

– Vi snakker om transformasjon i science fiction-verdenen, en fantasi og om å leve i en annen verden hvor det umulige blir mulig. Derfor treffer det transpersoner. For meg er det viktig å kunne strekke ut en hjelpende hånd til dem, sier Lilly Wachowski.

Powered by Labrador CMS