Film

Vakkert, vondt og varmt

Vennskap, intimitet, frykt og maskulinitet er nøkkelord i filmen «Close» som nå vises på norske kinoer.
– Den er vond og vanskelig, men samtidig veldig vakker, sier Oslo/Fusion-leder Bård Ydén.

f.v. Rémi (Gustav De Waele) og Léo (Eden Dambrine) er bestekompiser i «Close».
Publisert Sist oppdatert

(NB! Saken inneholder en spoiler.)

«Close» av Lukas Dhont ble vist på fjorårets Oslo/Fusion Filmfestival, hvor den vant prisen for beste ungdomsfilm. Nå vises «Close» på norske kinoer.

Trettenåringene Léo og Rémi er uatskillelige venner, som bekymringsløst tilbringer dager som netter sammen i sommerferien. Når skolen starter opp igjen på høsten er de ungdomsskoleelever, og plutselig blir alt endret.

Nye klassekamerater ser på guttenes nærhet med mistenksomme øyne, noe som spesielt plager Léo, som mer og mer distanserer seg fra sin beste venn.

Rémi forstår ikke hva som skjer, og guttenes foreldre merker ingenting før en hendelse endrer alt. En vakker film om vennskap og ansvar, med imponerende innsats av de to guttene, Eden Dambrine og Gustav De Waele.

Lukas Dhonts spillefilmdebut «Girl», som ble vist på Oslo/Fusion i 2018, vant flere priser i Cannes, og med «Close» mottok han i fjor Cannes-juryens Grand Prix-pris.

Mister pusten

Anmelderen hos NRKs Filmpolitiet trillet en sekser på terningen.

«Den løftes også av praktfulle rolletolkninger av to unge skuespillere som presterer på et nivå som nesten ikke skulle være mulig for nybegynnere. «Close» er en nærmest perfekt film om oppvekst og vennskap i en brytningstid», skriver anmelder Birger Vestmo, som følger opp med å beskrive den som så «varm, nydelig og menneskelig film at den legger seg tett inntil hjertet, inntil det brister, og den har en fantastisk avslutningsscene til å miste pusten av.»

Leder av Oslo/Fusion Filmfestival, Bård Ydén, sier i en kommentar til Blikk at regissør Lukas Dhont er et navn å følge med på.

– Han makter å bygge tematikken jevnt opp til et lavmælt klimaks. Dhont har selv sagt at han skrev ned fire nøkkelord da han skrev manus: vennskap, intimitet, frykt og maskulinitet. Han takler alt dette på en stillferdig måte, sier Bård Ydén til Blikk.

Ydén beskriver filmen som vond, men nydelig.

– Den er også veldig aktuell. Spesielt med tanke på tallene som viser hvor mange som begår selvmord i Norge.

I 2021 ble det registrert 658 selvmord i Norge, 482 hos menn og 176 hos kvinner. Dette antallet selvmord er ifølge Folkehelseinstituttet og Dødsårsakregisteret på linje med 2018 og 2019, og noe høyere enn i 2020.

– Som regissør får Dhont fram hele følelsesspekteret. Det er vondt og vanskelig, men samtidig veldig vakkert, sier Bård Ydén.

Powered by Labrador CMS