Film
Den store friheten på kino
Den tyske filmen «Den store friheten» skildrer sterke skjebner fra nær fortid, og hva det kunne koste menn å leve ut sin seksuelle legning. Filmen har norsk kinopremiere 28. oktober.
Under andre verdenskrig blir Hans satt i konsentrasjonsleir fordi han er homofil. Når nazistene kapitulerer rekker han så vidt å bli sluppet fri før han blir fengslet av det nye tyske regimet for brudd på loven som forbyr sex mellom menn.
«Den store friheten» skildrer Hans’ liv fra krigens slutt i 1945 til avkriminaliseringen av homofili i Vest-Tyskland i 1969. Størstedelen av denne tiden tilbringer han i fengsel, og det er livet og de mellommenneskelige relasjonene innenfor murene som er i fokus i dette velspilte og elegant strukturerte historiske dramaet.
Franz Rogowski, kjent fra filmer som «En natt i Berlin» og «Transit», er storartet som Hans i Sebastian Meises sterke skildring av de praktiske konsekvensene og de menneskelige kostnadene av kriminaliseringen av homofili.
Dette er en provoserende og bittersøt film som vekker europeisk historie til live på en måte som beriker vår forståelse av frihetene og rettighetene vi tar for gitt i dag.
«Den store friheten» hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes, hvor den ble hedret med juryprisen i programmet Un Certain Regard.
Avvikende atferd
I løpet av «Den store friheten» soner Hans tre fengselsdommer – i 1945, 1957 og 1968 - for å ha sex med menn. Filmen begynner med et Super-8-opptak av han selv på offentlige toaletter, og de viser seg å være bevis under rettssaken hans. Året er 1968 og Hans er igjen fengslet uten mulighet for prøveløslatelse i to år for «avvikende atferd».
Under arbeidet i fengselets systue oppdager Hans at Viktor også sitter inne, en mann han satt i fengsel med i 1945, og herfra veksler filmen i tid, og på en måte som tydeliggjør hvordan evnen til å forholde seg til frihet systematisk brytes ned. I 1935 hadde Nazi-Tyskland skjerpet paragraf 175. Absolutt alle former for homofili ble forbudt. Loven ble stående også etter krigen. En fullstendig opphevelse kom ikke før i 1993.
Fangenummeret til Hans, notert på celledøra, avslører at han er en såkalt 175-er, hvilket først gjør Viktor rasende. «Rør meg, og du er død», sier han til Hans. Men Viktor blir mindre fiendtlig innstilt når han forstår at Hans har tilbrakt krigen i konsentrasjonsleir, og tilbyr seg å tatovere over fangenummeret nazistene har merket Hans med.
Fra dette øyeblikket begynner et nært forhold å utvikle seg, den eneste formen for kjærlighet Hans noen gang møter. Selv om de ikke er kjærester, tar de vare på hverandre i sine mest desperate og sårbare øyeblikk.
«Den store friheten» har norsk kinopremiere 28. oktober.