Film

En norsk drøm

I den nye norske spillefilmen «Norwegian Dream», forelsker polske Robert og norske Ivar seg.

De homofile hovedrollene i «Norwegian Dream» spilles av polske Hubert Miłkowski og trønderske Karl Bekele Steinland.
Publisert Sist oppdatert

I «Norwegian Dream» møter vi 19 år gamle Robert, som flytter fra Polen til Norge for å jobbe på en laksefabrikk utenfor Trøndelagskysten for å tjene penger til seg og moren. Der forelsker han seg i norske Ivar, et forhold han må holde skjult for de konservative polske arbeiderne han jobber og bor sammen med. Når det bryter ut en streik blant arbeiderne på fabrikken, blir Ivar med og støtter streikerne. Nå må Robert velge mellom penger eller kjærlighet.

Leiv Igor Devolds film, «Norwegian dream», er et klassisk kjærlighetsdrama som får norsk kinopremiere 17. mars.

Regissør Leiv Igor Devold forteller til Blikk at han fikk ideen til filmen i 2011. «Norwegian dream» er et ganske klassisk kjærlighetsdrama med komplikasjoner underveis. De homofile hovedrollene spilles av polske Hubert Miłkowski og trønderske Karl Bekele Steinland.

Men «Norwegian Dream» handler også om sosial dumping, rasisme og kulturskillet mellom Norge og Polen. Filmen er dessuten den første som portretterer livet som arbeidsinnvandrer fra perspektivet til den aller største innvandrergruppen i Norge, polakkene. Noe som falt naturlig for regissøren.

– Min mor kom fra Polen til Norge i 1975. Hun hadde en Nowegian dream, for å si det på den måten. Den gang lå Polen fortsatt bak jernteppet. Jeg har vokst opp med både norsk og polsk kultur. Sånn sett er jeg et resultat av en polsk/norsk co-produksjon, haha. Derfor ble basisen for filmen at den skulle være skeiv og være et møte mellom øst og vest.

Opprinnelig var historien lagt til Russland, med antihomopropaganda-loven som bakteppe.

– Men jeg følte det ble feil. Jeg kan ikke russisk og kjenner ikke russisk kultur, så da ble det Polen. Paradoksalt nok, innførte jo Polen disse homofrie sonene, så det skeive ble likevel aktuelt i handlingen. Det ironiske er at vi fikk en million i produksjonsmidler fra det polske filminstituttet. Det hadde jeg aldri trodd, sier Devold som ikke fikk produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt (NFI) til filmen, men ble reddet av Filminvest som valgte å gi et rekordstort tilskudd for å kunne realisere prosjektet.

– Jeg håper filmen vår kan være et tilskudd i en skeiv filmbølge. I tillegg til «Norwegian Dream», kommer Dag Johan Haugerud med en skeiv trilogi, og til høsten kommer Jenny Lee med filmen «Eksplosjoner i hjertet», med blant andre Silvana Imam. Men vi er først ut i den nye skeive bølgen, sier Devold som er utdannet filmregissør fra den polske filmskolen. Han gjorde seg bemerket med musikkdokumentaren «Den tilfeldige rockestjernen», om Kaizers Orchestra i 2015, som blant annet vant publikumsprisen under Kosmorama Filmfestival.

– Det er altfor få norske skeive filmer. Dag Johan Haugerud har skeiv tematikk, og så er det filmer som for eksempel «Thelma». Men så må man lenger tilbake i tid, og filmer som Wam og Vennerøds «Sebastian» på 90-tallet. Vi har vært flinke på seriesiden, med blant annet «Skam», men på spillefilmsiden har det vært lite.

Ifølge NFIs egen rapport «Mangfold på lerretet 2013 -2020» hadde bare to av 230 norske filmer som ble vist på kino i disse sju årene, ikke-heterofile roller.

«Norwegian Dream» har norsk kinopremiere 17. mars, og er åpningsfilm på filmfestivalen Kosmorama i Trondheim 6. mars.



Powered by Labrador CMS