Film mot homofobi

Publisert

Kortfilmen «Haien kommer» er Toni Nordlis bidrag i kampen mot homofobi. Filmen ble laget ved Nordland kunst- og filmfagskole våren 2009. – Filmen handler om en gutt som blir mobbet på skolen fordi storebroren hans er homofil. Storebroren sier at han må ta igjen med vold for å løse problemet, sier Toni Nordli og forteller at tematikken kom av seg selv. – Jeg vet jo at mange barn opplever mobbing, og jeg har ofte tenkt tanken om superhelten som kommer i mellom og ordner opp. Storebroren i filmen vil løse det med vold, sier Nordli til Blikk Nett.– Storebroren er fylt med hat på grunn av all mobbingen han har opplevd. Når han finner ut at lillebroren blir mobbet vil han at han skal svare med vold. Så et av spørsmålene filmen stiller er om det er riktig å bruke vold i enkelte situasjoner, og hva er det som kan vinne over mobbing og hat? Han lærer noe av lillebroren sin til slutt, sier Nordli. – Selv om det selvfølgelig er galt med vold, har jeg faktisk fått tilbakemelding fra noen som har sett filmen at de ønsket at lillebroren skulle bruke vold.

Vakker og innsiktsfull

«Haien kommer» har vært vist på filmfestivaler verden over og ble også vist på Dostovjevskimuséet i St. Petersburg i 2010 under Nordland fylkeskommunes kulturevent. Filmen fikk gode tilbakemeldinger, om et vanskelig tema som var behandlet så sårt, vakkert og innsiktsfullt. Men hva med hjemlandet Norge?– Filmen har ikke gjort det så bra i Norge eller på norske festivaler, bortsett fra Oslo Amateur Film Festival i 2009 hvor den vant Silver Frame-prisen, sier Nordli og forteller at filmen også er vist i skolesammenheng på Nordkapp Filmfestival. – Jeg sendte den også til Skeive Filmer-festivalen. Der kom den ikke med. Men den har vært vist på to queerfilmfestivaler i Sveits, på barnefilmfestivaler i Tyskland, Belgia og Japan. Den har også vært vist i Kroatia, Spania og Ungarn.

Nakenfrykt

Nordli bruker sin egen lillebror, Erlend Nordli, i filmens hovedrolle. Han går tett på. Og for noen ble bildene i filmen for sterke.– Det er blant annet en scene hvor filmens hovedperson blir kastet naken på gangen av medelevene. Det ble for sterkt for en barnefilmfestival i Colombia i fjor, så den ble tatt av plakaten. Jeg har også fått tilbakemeldinger på at den scenen nok er for sterk for publikum i Storbritannia, sier Nordli og stiller seg undrende til frykten for naken hud.– Det er nakenheten som er problemet, ikke temaet homofili. Der har jeg bare fått positive tilbakemeldinger.

Haien kommer til Europa

Det kan likevel se ut til at engelsk skoleungdom, på lik linje med skoleelever ellers i Europa, får se kortfilmen. «Haien kommer», med den internasjonale tittelen ««Shark Bait», har nemlig blitt plukket opp av European Childrens Film Association som vil bruke kortfilmen i undervisningssammenheng i europeiske grunnskoler og videregående skoler.– Det er veldig kjekt. Jeg hadde ikke sett for meg noe sånt som dette da jeg laget den. Jeg hadde sett for meg at den skulle bli vist på et fåtall filmfestivaler. Det var etter at den ble vist på en barnefilmfestival i Belgia at de tok kontakt med meg og ville ha filmen med. Den har så langt blitt vist på 15 filmfestivaler. Toni Nordli mener det er for lite skeiv film på markedet.– Nå har jeg ikke sett så mange filmer som tar opp homofili. Men jeg skal utforske filmer, for eksempel filmene til Kenneth Anger, «Happy Together» av Wong Kar-Wai og «Kiss of The Spider Woman» av Hector Babenco. Jeg føler at de filmene som er mest kjente ofte ender i tragedie, slik som «Brokeback Mountain», «Philadelphia» og «Boy's Don't Cry». Det skeive har en tendens til å dukke opp i historiene til Toni Nordli, og han vil gjerne bidra til mer skeiv film på markedet.– Jeg arbeider for øyeblikket med en manus der hovedkarakteren er skeiv. Jeg bor i England, og skal ta en bachelor i filmproduksjon på Arts University College Bournemouth. Men om jeg skulle få muligheten til å lage en spillefilm så tar jeg den.Toni Nordli. Foto: Patrick Billingstad.