Film og serier
Talent for musikk, drama og kjærlighet
Ambisjoner og klassemotsetninger slår an tonen i Netflix sin nye ungdomsserie «Rebeller».
.
På en eliteskole i Mexico City kalt EWS foregår en intens rivalisering mellom elever som vil skape seg en karriere i musikkbransjen. Det første steget på veien, er å vinne skolens prestisjetunge bandkonkurranse. For å få til det, må de seks hovedpersonene legge til side sosiale motsetninger og dype fordommer.
Det er skjematisk handlingen i den mexicanske ungdomsserien «Rebeller» som nå strømmer på Netflix. Men det skjer også mye mer. Under overflaten skimtes en skremmende, til tider fysisk, konflikt mellom en privilegert overklasse og rått talent fra folkedypet.
.
Flere skeive karakterer
Mens noen av elevene på EWS har fått stipend på grunn av sitt talent, har andre har fått skoleplass mest på grunn av foreldrenes status.
Blant elevene har noen en kjæreste fra før, mens andre får hverandre ettersom serien folder seg ut, deriblant Emilia og Andi. Jentene er ikke alene om å være skeive, også karakteren Luka Colucci og flere andre, blant annet i lærerstaben, hører hjemme under LHBT+paraplyen.
Noen gode venner mister hverandre i kampen om rampelyset, og andre finner sammen på tvers av sosiale og kulturelle forskjeller. Og bak det hele spøker altså «La Liga», en samling tidligere elever som med ufine midler har satt seg fore å fordrive de fattige elevene fra eliteskolen på brutalt hvis.
.
.
Store følelser og mye musikk
Intrigene florerer altså, men det gjør også det musikalske innslagene. Latinske rytmer, smektende amerikanske popballader og klassisk piano bryter jevnlig fortellingen og formidler i toner det de unge karakterene føler de ikke kan si, hverken til hverandre eller foreldrene sine.
Hørt det før? Ja, det kan minne om serien «Glee» fra USA.
Men for den som så argentinsk eller mexicansk tv på begynnelsen av 2000-tallet var fortellingen kjent stoff lenge før «Glee» kom i 2009.
.
Fra latinsk tv-såpe til internasjonal pop
Serien «Rebeller» bygger på en argentinsk ungdomsserie fra 2002. Den hadde alle de typiske kjennetegnene fra en «telenovela». Tv-sjangeren kan summarisk kalles en evig føljetong av lykke, smerte, intriger, hete kyss og død.
«Rebeller» ble så plukket opp av et mexicansk tv-nettverk i 2004, og siste episode gikk på lufta i 2006.
Når serien nå er tilbake, er den fremdeles satt på en overklasseskole i Mexico City. Men denne gangen er den produsert for strømmetjenesten Netflix, som har som uttalt mål å nå unge skeive. Det preger denne versjonen, lhbt+tematikk og inkluderende språk er en naturlig del av fortellingen. Det skiller «Rebeller» fra telenovela-genren, som knapt berører skeiv tematikk, og enda sjeldnere framstiller skeiv identitet eller seksualitet på en positiv måte.
Skuespilleren Christian Chavez, som var den mest kjente fra den originale utgaven av «Rebeller», våget først å komme ut etter at serien var over. Han møtte sterke, negative reaksjoner. Mottagelsen «Rebeller» har fått i hjemlandet viser at det meksikanske publikummet er blitt mye mer aksepterende på et kort tiår, kanskje ikke minst takket være Christian Chavez. Hans sanger er etter hvert blitt svært populære, i den grad at den skeive Chavez er blitt et ikon over hele Latin-Amerika.