Ellen DeGeneres tilbake på scenen

«Relatable» er hennes første humorspesial på 15 år. Se showet på Netflix.

Publisert

Ellen DeGeneres er tilbake på scenen og serverer stand up på sin helt særegne måte. Det er 15 år siden hennes forrige humorspesial. «Relatable» er filmet i Seattle og vises nå på Netflix.

«Funniest person in America»

Talkshowverten Ellen DeGeneres vokste opp i New Orleans-området. Foreldrene skilte seg da hun var tretten år, og kort tid etterpå flyttet Ellen og mor til Atlanta i Texas. Etter High School i 1976, nøyde Ellen seg med bare ett semester på Universitetet i New Orleans. Hun kuttet ut studiene for å satse for fullt på en stand up-karriere. Bare seks år senere vant hun tittelen «Showtimes funniest person in America», og flyttet snart til San Francisco som var selve hjertet USAs stand up-miljø, og her ble Ellen DeGeneres snart en av de største stjernene.

Den legendariske talkshowverten Johnny Carson inviterte henne til å opptre i sitt populære «Tonight show» i 1986. Det ble umiddelbar suksess, og nå skjøt karrieren for alvor fart. Turné rundt hele USA, samt roller i ulike sitcoms gjorde henne til en ettertraktet komiker.

Ut av skapet

Ellen DeGeneres. Foto: Netflix.
Ellen DeGeneres. Foto: Netflix.

Tidlig på nittitallet fikk hun tilbud om en av hovedrollene i «Friends», men takket nei. I stedet ble det fire sesonger med komiserien «These friends of mine»(1994), som senere skiftet navn til «Ellen». I april 1997 gjorde hun furore i den konservative underholdningsbransjen da hun lot sin karakter «Ellen Morgan» komme ut av skapet som lesbisk. Dette skjedde i den etter hvert så omtalte «Puppy Episode». Som gjest i Oprah Winfrey-show tidligere samme år, hadde hun allerede bekreftet det de fleste visste fra før; Ellen DeGeneres er lesbisk.

Episodene i «Ellen» dreide seg etter hvert i større og større grad om hovedfigurens kjærlighetsforhold. Kritikere og homofobe seere raste mot at tv-selskapet HBO kringkastet dype kyss mellom to kvinner i beste sendetid. Serien ble tatt av lufta i 1998 - bare én sesong etter avsløringen. HBO skyldte på lave seertall, men fansen mente at det var det lesbiske temaet som satte kroken på døra.

Lesbisk komiker

DeGeneres valgte å gå tilbake til stand up-scenen. I rollen som banebrytende lesbisk komiker skuffet hun ikke sine svorne tilhengere. Men snart fikk hun føle på kroppen hvordan media mer og mer fokuserte på privatlivet hennes. Forholdet til skuespilleren Anne Heche fra 1997 ble brettet ut i alle medieformater, og det opprivende bruddet tre år senere likeså.

I 2000 turnerte hun med showet «The Beginning», hvor hun blant annet forsøkte å beskrive sin egen komme ut-prosess. En hysterisk dansetolkning av denne opprivende perioden i livet, ble et udødelig høydepunkt i showet.

Ellen DeGeneres fikk det ærefulle oppdraget å være vert for den årlige Emmy-utdelingen i 2001. Bare uker etter terrorangrepet 9. september ga hun publikum følgende velkomst: «Det er så viktig for meg å kunne være her i kveld. For hva kan vel irritere Taliban mer enn en lesbisk kvinne i dress, og med en sal full av jøder?»

Samme år forsøkte hun seg på comeback på skjermen med «The Ellen Show». Etter én sesong ble serien lagt ned, men hennes posisjon som lesbeikon ble ytterligere forsterket gjennom utallige opptredener på scene og film.

Talkshowdronning

Bare to år senere fikk hun sitt endelige gjennombrudd. Med «The Ellen DeGeneres show» erobret hun talkshowtronen med et brak. Og suksessformelen med en dansende og alltid opplagt DeGeneres, A-kjendisgjester, uhøytidelige leker og gaver til publikum fra velvillige sponsorer, holder fortsatt stand: For tredje år på rad gikk hun av med seieren i kategorien Best Talk Show-vertinne da Daytime Emmy Awards gikk av stabelen i Los Angeles i juni 2009.

Hun blir jevnlig kritisert for å være for lite eller for mye politisk, for lite lesbisk eller for mye lesbisk. Men ingen kan ta fra henne at hun har en utstråling, humor og et engasjement som få i hennes bransje kan oppvise. Privat har Ellen DeGeneres vært sammen med skuespilleren Portia de Rossi siden 2004. I august 2008 giftet de seg hjemme i Beverly Hills i Los Angeles.

Se «Relatable» på Netflix