Intersex-ikon på Astrup Fearnley

Utstillingen «Frank Benson - Verk fra Astrup Fearnley Samlingen» åpner 1. februar og viser blant annet skulpturen «Juliana», inspirert av lhbtqi-ikonet Juliana Huxtable.

Publisert

Utstillingen «Frank Benson - Verk fra Astrup Fearnley Samlingen» åpner 1. februar og viser blant annet skulpturen «Juliana», inspirert av lhbtqi-ikonet Juliana Huxtable.

Ifølge Astrup Fearnley Museet er Frank Benson en av de mest fascinerende skulptører i sin generasjon av amerikanske samtidskunstnere. Astrup Fearnley Museet har fulgt hans spektakulære utvikling og gjennom årene inkludert et stort antall av hans verk i Astrup Fearnley Samlingen. Utstillingen «Frank Benson - Verk fra Astrup Fearnley Samlingen» vil være den første som viser alle disse verkene samlet og gi en god oversikt over hans kunstneriske produksjon.

Blant skulpturene som stilles ut, finner vi skulpturen «Juliana» (2014), som er inspirert av kunstner, dj, artist og performancekunstner Juliana Huxtable (31). Huxtable, fra Texas, USA, er blant annet kjent for sitt New York-baserte utelivsprosjekt Shock Value og har stilt ut kunst i blant annet Museum of Modern Art i New York, Portland Institute of Contemporary Arts og Institute of Contemporary Arts.

Som dj er Huxtable kjent for å bruke egen poesi i miksene sine, og artisten Le1F brukte poesien hennes i låta «Blood Oranges» i miksteipen «Tree House», samt i Total Freedoms miks laget for Hood by Airs høst og vinterkolleksjons visning «10,000 Screaming Faggots» i 2014.

Samme år laget kunstneren Frank Benson skulpturen «Juliana», en 3D-skannet plastikkskulptur. Skulpturen ble vist for første gang på åpningen av New Museum Triennial i New York i februar 2015. Skulpturen ble vist sammen med poesi og fotografier signert Juliana Huxtable og viste utviklingen Huxtable har hatt som New Yorks it-girl, dj, artist og kunstner.

Visningn var også en emosjonell beskjed til Huxtables mor, som hun ikke hadde hatt kontakt med på mange år. Huxtable vokste opp i et hjem hvor baptistkirken sto sterkt og etter at Huxtable kom ut som intersex og trans, hadde hun ikke snakket med sin egen mor på fem år.

Huxtable inviterte moren til åpningen av New Museum Triennial.

«Det var intenst for henne, som mor og som en som fortsatt måtte klare å forholde seg til at en som meg eksisterte i verden,» sier Juliana Huxtable i et intervju med Vice.

Frank Benson selv ante ikke hvor viktig skulpturen han laget av Juliana Huxtable var.

«Det var ikke før utstillingen i New Museum Triennial åpnet at jeg forstod hvor viktig skulpturen ville bli for transmiljøet. Mange har fortalt meg at det var første gang de så en skulptur som portretterte en kropp de selv kunne relatere til i et museum,» sier Frank Benson til Vice.

Utstillingen «Frank Benson - Verk fra Astrup Fearnley Samlingen» åpner 1. februar og vises til og med 24. april.

Info: afmuseet.no

Powered by Labrador CMS