Kjemper for kjærligheten

Vinn billetter til filmen «Ulydighet» og les intervju med skuespiller Rachel Weisz.

Publisert Sist oppdatert

Rachel Weisz

ALDER: 48

SIVILSTATUS: Gift med Daniel "James Bond" Craig

BOR: New York

GJØR: Skuespiller, fikk sitt gjennombrudd med "Mummien" (1999) og oppfølgeren "Mummien vender tilbake" (2001). "The Constant Gardener", ga henne en Oscar for beste birolle i 2006.

AKTUELL: "Disobedience"/"Ulydighet" får norsk kinopremiere fredag 29. juni Oslo/Fusion Internasjonale Filmfestival og Selmer Media inviterer til eksklusiv forhåndsvisning av filmen, torsdag 21. juni kl 18, Cinemateket, Dronningens gt 16, Oslo.

Hun har lenge jaktet på den riktige lesbiske kjærlighetshistorien. Til slutt fant hun «Ulydighet». – Den er en gripende fortelling om lengsel etter kjærlighet og kampen for frihet, sier Rachel Weisz.

48-åringen Rachel Wiesz er aktuell med «Disobedience»/«Ulydighet» som får norsk kinopremiere fredag 29. juni, og «The Favourite» som har premiere i høst. Foto: NTB Scanpix
48-åringen Rachel Wiesz er aktuell med «Disobedience»/«Ulydighet» som får norsk kinopremiere fredag 29. juni, og «The Favourite» som har premiere i høst. Foto: NTB Scanpix

Etter 25 år som skuespiller har Rachel Weisz gått bak kameraet som produsent. Hennes første egenproduserte film er «Ulydighet», basert på Naomi Aldermans prisbelønte roman fra 2006, der Weisz selv har en av hovedrollene.

– Jeg spiller 32 år gamle Ronit, som har forlatt det lukkete samfunnet hun vokste opp i, og skapt seg et nytt liv som lesbisk karrierekvinne i New York. Når faren, en ortodoks rabbiner, dør, drar hun hjem og bor hos barndomsvenninnen Esti, som Ronit hadde et forhold til i tenårene. Esti er nå gift med rabbineren Dovid, som skal lede et samfunn som ikke har forandret seg på flere hundre år, forteller Rachel Weisz når Blikk møter henne under verdenspremieren i Toronto.

Tro, sex og frihet

Handlingen i «Ulydighet» utspiller seg i et lite samfunn i Nord-London, nær der Weisz selv vokste opp.

– Dette er et samfunn med vakker åndelighet, men hvis du er homofil, kan du ikke uttrykke din seksualitet åpent. Men selv kommer jeg fra et liberalt jødisk hjem. Far stammet fra en ortodoks familie i Budapest og flyktet fra nazistene til London i 1935 der han møtte min mor, som hadde flyktet fra Wien.

Filmen tar ikke bare for seg forholdet mellom Ronit, Esti (Rachel McAdams) og Dovid (Alessandro Nivola), men stiller også de store spørsmålene om forholdet mellom tro og seksualitet, og eksistensiell frihet.

– Denne filmen kunne like gjerne utspilt seg i et muslimsk eller et konservativt kristent miljø, der mange ting er forbudt, blant annet homoseksualitet, påpeker Weisz.

Etter å ha kjøpt rettighetene, hyret hun manusforfatter Rebecca Lenkiewicz, kjent fra «Ida» (2013), og den chilenske regissøren Sebastian Lelio, til å hjelpe seg med å virkeliggjøre prosjektet – og det var før han hadde begynt å lage Oscar-vinneren «En fantastisk kvinne».

– Sebastian er heterofil, ikke-religiøs, og dette er hans første engelsktalende film. Likevel følte jeg at han var den rette personen til å fortelle historien. Jeg hadde sett hans film «Gloria» fra 2013, som jeg elsket.

A102_C002_0124R1.0001797.tif
A102_C002_0124R1.0001797.tif

Perfekt partner

Etter premieren under Toronto filmfestival ble «Ulydighet» kjent som «filmen der Rachel Weisz spytter i Rachel McAdams’ munn». Filmens sexscene ble også sammenliknet med sexscenen i «Blå er den varmeste fargen».

– Folk kalte filmen «Jøde er den varmeste fargen», og det tok helt av, ler Weisz.

– Men regien i vår film er mer subtil.

Den omtalte sexscenen ble beskrevet i manus med to ord: «De elsker».

– Hvordan gjorde du research til scenen. Spurte du dine lesbiske venninner om hvordan de hadde sex?

– Neiiii, svarer Rachel sjokkert.

– Du kan da ikke spørre folk om hvordan de har sex. Sebastian bestemte alt, og han viste oss storyboards av scenen, så vi forsto hva han ønsket å filme. Han interesserte seg ikke for nakenhet, men ville vise en kvinnes nytelse og skape noe som kunne få publikum til å forestille seg elskoven, og hvor fingeren er, hvor tungen er …

Rachel Weisz og Rachel McAdams (39) møtte hverandre første gang under innspillingen av Terrence Malics «To the Wonder» i 2012, der Weisz’ rolle endte i klipperommet.

– Vi jobbet kun en dag sammen, men vi jobber likt, vi nyter å improvisere og ikke snakke ting til døde. Så hun er en perfekt partner for meg.

Venn, veileder og elsker

Weisz slår fast at lesbiske generelt er langt mindre synlige enn homser.

– Derfor er det viktig å fortelle historier om forhold mellom kvinner. Overalt ser jeg mannlig homokultur representert, men sjelden noe fra den kvinnelige delen av homomiljøet.

– Hvordan er det å være en favoritt blant lesbiske?

– Det er fantastisk å være et lesbeikon. Jeg hadde lenge ønsket å spille lesbisk, men bare en gang er jeg blitt tilbudt en slik rolle, og da var manuset dessverre dårlig. Men nå tar jeg det igjen.