Lesbisk Baby Jane

Sofi Oksanens bok «Baby Jane» er filmatisert. Filmen, som utspiller seg i lesbemiljøet i Helsingfors, har norsk kinopremiere 8. mars.

Publisert

Sofi Oksanens bok «Baby Jane» er filmatisert. Filmen, som utspiller seg i lesbemiljøet i Helsingfors, har norsk kinopremiere 8. mars.

Boka «Baby Jane» kom i 2005 og var Sofi Oksanens andre roman. Oksanen, som vant Nordisk Råds Litteraturpris i 2010 med boka «Utrenskning», la handlingen i «Baby Jane» til lesbemiljøet i Helsingfors. Hovedpersonen er Jeg-fortellerens kjæreste Piki, den svartkledde butchen som er midtpunktet i de fleste situasjoner: «Piki var definitivt byens cooleste lesbe da jeg kom til Helsingfors som ung jente og var fullstendig uerfaren i forhold til kvinner. Piki var ti år eldre enn meg og hadde allerede sett alt i Helsingfors' homoverden,» har Oksanen selv fortalt.

Bokas tittel er hentet fra den amerikanske thrilleren «What ever happened to Baby Jane», hvor homoikonet Bette Davis spiller den sjalu lillesøsteren som kontrollerer og manipulerer sin handikappede søster, spilt av et annet stort homoikon, Joan Crawford, i barndomshjemmet.

Dette er favorittfilmen til eksen til Piki og dermed en ganske så nifs og klar referanse til hva som skjer med og rundt Piki. For etter hvert begynner Jeg-stemmen i romanen og stille seg noen spørsmål: Hvorfor må de alltid være hos Piki? Hvorfor er hun aldri ute i dagslys? Og hvorfor har ekskjæresten fortsatt nøkler til leiligheten, og til og med vasker klærne hennes?

Maria Ylipää og Roosa Söderholm. Foto: Sanna Vanninen/Oktober Oy.
Maria Ylipää og Roosa Söderholm. Foto: Sanna Vanninen/Oktober Oy.

De tre hovedpersonene er dratt inn i et desperat trekantdrama som handler om panikkangst og depresjon. Temaet for romanen er psykiske lidelser og unnfallenhet fra helsevesenet som har overlevert Piki til sin egen selvmedisinering og gjemsel: « […] den eneste hjelpen Piki fikk den gangen var sykemelding og en haug med medisiner, selvsagt benzoer og Fontex til å begynne med, som legen på helse-senteret skrev ut med Fontex-penn idet han dreide på en Fontex notatkube og med en klirrende Fontex nøkkelring om halsen.»

Jeg-personen blir etter hvert en fortvilet pårørende som vil gjøre alt for Piki uten at noe hjelper. Hvordan det ender får du se i filmversjonen av «Baby Jane» som har kinopremiere fredag 8. mars.

Regi er ved Katja Gauriloff og i hovedrollene finner vi Roosa Söderholm, Maria Ylipää og Lauri Tilkanen.

Se trailer her:

Powered by Labrador CMS