Lesbisk skrekk med livet som innsats

– Kvinners seksualitet er noe av det nifseste som finnes, sier filmviter Brita Møystad Engseth og gleder seg til «What Keeps You Alive» som har norsk kinopremiere fredag 4. januar.

Publisert

– Kvinners seksualitet er noe av det nifseste som finnes, sier filmviter Brita Møystad Engseth og gleder seg til «What Keeps You Alive» som har norsk kinopremiere fredag 4. januar.

Den canadiske skrekkfilmen «What Keeps You Alive» er en av fjorårets store filmopplevelser for de av oss som liker film som kryper under huden og gir oss grøss som sitter i lenge.

«En av årets beste skrekkfilmer!» erklærte nettstedet Wicked Horror om «What Keeps You Alive» hvor regissør Colin Minihan gir publikum en nervepirrende reise i hjertesorg, svik og skrekk.

Morderisk katt og mus-jakt

Hvor godt kjenner man egentlig et annet menneske? Til og med de som står oss aller nærest kan ha mørke hemmeligheter som man aldri kunne forestille seg. Jackie, spilt av Hannah Emily Anderson, og Jules, spilt av Brittany Allen, skal feire ett års bryllupsdag på den øde hytta til Jackie. Men med en gang de ankommer hytta forandres alt. Den kjærlighetsfulle Jackie (hvis det i det hele tatt er hennes egentlige navn …) begynner å vise en ukjent og mørk side av seg selv. Bryllupsdagen blir kjapt en morderisk katt og mus-jakt.

Nifs seksualitet

Filmviter og filmfantast, Brita Møystad Engseth er en av de som venter i spenning på «What Keeps You Alive».

– Etter å ha sett traileren så … Hva er det vi homoer sier? Gorgeous! Gorgeous Gorgeous, sier Møystad Engseth til Blikk.

Det faktum at filmens par er lesbiske er ikke en kuriositet, men bare et faktum. Hvilket løfter filmen bort fra b-film segmentet, hvor lesbiske ofte brukes som stereotype rollefigurer.

– Det er så tydelig i traileren og det er så kult! Kvinnelige sosiopater er også mye skumlere enn mannlige sosiopater, sier Møystad Engseth og forteller at hun har høye forventninger til «What Keeps You Alive».

– Fordi den også handler om kvinners seksualitet og det er det sjeldent vi ser på film. Kvinners seksualitet er kanskje noe av det nifseste i hele verden, også i 2019. Tenk på det!

Britas favoritt

Møystad Engseth har en forkjærlighet for kvinnelige skrekkarakterer. I anledning premieren på «What Keeps You Alive» gir hun Blikks lesere en av sine favoritter.

– Sharon Stone som Catherine Tramell i «Basic Instinct» (1992) er fantastisk. Hun er rett og slett en psykopat. En «man eater» som også har seg med kvinner, og hun er så skummel! sier Møystad Engseth om «Basic Instinct» hvor Michael Douglas spiller etterforskeren Nick Curran får en en vanskelig mordsak å løse. Karakteren til Sharon Stone, forfatteren Catherine Tramell, er filmens hovedmistenkte.

En av filmens legendariske scener finner sted under et avhør, hvor Sharon Stone, sittende i en stol, krysser bena uten å ha truse på.

– Den scenen påvirket menn over hele verden. De ville ha henne, men ble samtidig livredde, fordi Stone hadde full kontroll over situasjonen.

Alle var ikke like begeistret som Brita Møystad Engseth da filmen kom i 1992. Filmen vakte også protester fra lesbiske og homofile organisasjoner fordi de mente at lesbiske ble fremstilt som psykopatiske mordere i filmen.

Møystad Engseth er mer interessert i drapsvåpenet i filmen og hva det symboliserer.

– Drapsvåpenet var en ishakke. Kanskje det mest åpenbare fallossymbolet i hele verden. Det skremte også menn fra vettet, sier hun og ler fornøyelig.

Hele listen over Brita Møystad Engseths favorittpsykopater i kategorien skeive kvinner kan du lese i Blikks februarutgave.

I mellomtiden kan du la deg skremme av «What Keeps You Alive» som har norsk kinopremiere fredag 4. januar. Se trailer her:

Powered by Labrador CMS