Oslo/Fusion i dag

Spennende paneldebatt på festivalen i dag. Queer Faces, Migrant Voices gir stemme til de vi vanligvis ikke hører fra eller om.

Publisert

Spennende paneldebatt på festivalen i dag. Queer Faces, Migrant Voices gir stemme til de vi vanligvis ikke hører fra eller om. Se hele programmet her.

Oslo/Fusion lørdag 22. september

Lillebil: kl. 13, Barnas Cinematek: Ferdinand

Tancred: kl. 13, Mr Gay Syria (Dokumentar)

Hussain er 24 år, er flyktning i Istanbul, gift, har en liten datter og en stor hemmelighet – han er homofil. Denne hemmeligheten vokter han med sitt liv ovenfor familien, men blant vennene sine i byen kan han være seg selv. Han er bare en av mange skeive syrere som forsøker å leve sine liv mens de venter på en sjanse til å dra til Europa. En dag møter han LHBTI-aktivisten Mahmoud som ønsker å arrangere Mr Gay Syria – for å sette situasjonen til syriske skeive på kartet. I et hav av dokumentarer om tragiske skjebner er dette en forfriskende historie. For selv om livet er tøft for guttene vi blir kjent med, er de også fulle av latter, kjærlighet og drømmer om et bedre liv.

Tyrkia, Tyskland, Malta, Frankrike 2017, 85 min. Regi.: Ayse Toprak, arabisk, engelsk tekst.

Tancred: kl. 15, Queer Faces, Migrant Voices | Panel (Spesialvisning)

«Verden blir fryktelig stille uten ytringsfrihet. Flere og flere stemmer kommer ikke til orde på grunn selvsensur, lovgivning og verst av alt frykt.» Det er dette «Queer Faces Migrant Voices»-prosjektet bygger på. Målet er gi stemmer til unge skeive migranter og flyktninger som nylig har kommet til Nederland og Tyskland. Under festivalen blir det panelsamtale om prosjektet ledet av Christiaan Belloni og Antonij Karadjoski. Paneldeltakerne er:

Larry (39) ble født på en liten karibisk øy i Sør-Amerika der han jobbet som politisk rådgiver for statsministeren. Etter at partiet hans tapte valget, ble han tvunget ut av stillingen sin, «outet» som homofil og måtte flykte umiddelbart i 2015. Nå bor han i Nederland.

Safi Mahdi (32) ble født i Karbala i Irak. Han flyktet i 2015 til Nederland etter en lang og vanskelig reise gjennom Tyrkia, Hellas, Makedonia, Serbia, Ungarn, Østerrike og Tyskland. Siden 2017 har han bodd i Haarlem der han jobber som salgsspesialist.

Milly, en transkvinne født i Trinidad, er en svart skeiv aktivist, forfatter, sanger og danser. I 2013 flyktet hun til Europa på grunn av anti-lhbt kolonilover som fortsatt finnes. Nå bor hun i Nederland og studerer ved Groningen State University.

Lillebil: kl. 16, Wild Nights with Emily | Q&A (Spillefilm)

I denne anakronistiske biografifilmen gjør Molly Shannon sin til dags dato morsomste rolletolkning som Emily Dickinson. På tørt vis portretteres dikterens liv og hennes livslange kjærlighetsforhold til svigerinnen Susan. Filmen fortelles av den svært upålitelige fortelleren Mabel Todd, spilt av Amy Seimetz («Stranger Things»). Gang på gang feilpresenterer hun Dickinson som en tragisk isolert og ugift kvinne. Hennes sanne natur skinner derimot igjennom i Shannons prestasjon som på genialt vis gir oss en Dickinson vi aldri har sett før. Regissør Madeleine Olnek (Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same, The Foxy Merkins) gjester festivalen og vil være tilstede på visningen.

USA 2018, 84 min. Regi: Madeleine Olnek. Engelsk, utekstet.

Tancred: kl. 17, A Moment in the Reeds | Q&A (Spillefilm)

Leevi skal starte på sisteåret av en litteraturgrad i Paris, men må først tilbringe sommeren med å renovere hytta sammen med faren. Han konfronteres igjen med grunnen til at han rømte fra den finske landsbygda. Heldigvis kommer Tareq, en syrisk flyktning faren har leid inn for å hjelpe til med hytta, og de to mennene får umiddelbar kjemi. Som med «God’s Own Country» og «Weekend» er dette en sexy, intim og vakkert subtil film om umiddelbar kjærlighet som treffer deg når du minst venter det. De to hovedrollene har en svært troverdig og ærlig emosjonell og seksuell kjemi. Regissør Mikko Makela og produsent James Watson gjester festivalen og er tilstede på visningen.

Finland 2018, 108 min. Regi: Mikko Makela. Finsk, engelsk tekst.

Lillebil: kl. 18, Gender Blender (Kortfilmer)

Gender Blender

Utrolige individer står bak disse fortellingene som utviser en kjærlighet til å være sann mot seg selv.

Anima x Animus

USA 2018, 3 min. Regi: Frances Chen & Dorian Tocker.

Et nyfødt vesen forsøker å tilvenne seg de kjønnsnormative omgivelsene sine gjennom eksperimentell dans.

October

USA 2018, 9 min. Regi: Maegan Mann.

I dette oppvekstdramaet sliter Dembe med holdningene til kjønn og identitet i Uganda.

Sunken Plum

Kina 2017, 20 min. Regi: Xu Xiaoxi & Roberto F. Canuto. En transkjønnet kinesisk kvinne får beskjed om at moren er død. Som hennes eneste «sønn» føler hun et ansvar for å reise tilbake til hjembyen i fjellene.

First Day

Australia 2017, 18 min. Regi: Julie Kalceff.

Hannahs første skoledag på ungdomsskolen er også den første dagen hun bruker skoleuniform for jenter og kaller seg ved sitt valgte navn framfor guttenavnet hun ble gitt ved fødselen.

There You Are

USA 2018, 16 min. Regi: Lisa Donato.

En transkvinne må kle seg ut som gutt for å si adjø til sin døende bestemor i Texas.

Beauty

Canada 2018, 23 min. Regi: Christina Willings.

Denne dokumentaren følger fem ungdommer som utforsker kjønnsidentiteten sin på forskjellige måter.

Diva

UK 2018, 6 min. Regi/Dir: Adam Csoka Keller.

Historien og definisjonen av ordet «diva» får mening i denne kortfilmen der operasangeren Sona Cervena og dragartisten Divina De Campos verdener kolliderer.

1st Day & Next Minute

Danmark 2018, 3 min. Regi: Sara Koppel.

En spinnvill animasjonsfilm om lyst, flytende kjønnsidentiteter og ansvar.

Tancred: kl. 19, Avslutning/Closing Night: When the Beat Drops (Dokumentar)

«Bucking» er dansen du garantert har sett, men neppe visste hva var.Sakte har danseformen glidd over i mainstream kultur etter å ha blitt skapt av homofile afroamerikanske menn i sørstatene for over 20 år siden som en protest mot ekskludering fra «cheerleader»-miljøer. I New York var «vouging» på moten, men i sørstatene var det «bucking» som gjaldt. Regissør Jamal Sims har en lang rekke dansefilmer på CV-en. Her gir han oss en inspirerende dokumentar som minner oss på at når samfunnet legger stigmaer på oss, er det bare å ignorere dem og følge hjertet og lidenskapen din i protest.

USA 2018, 86 min. Regi: Jamal Sims. Engelsk, utekstet.

Lillebil: kl. 20, White Rabbit (Spillefilm)

Sophia er en koreansk-amerikansk performance-kunstner som utforsker rasespenninger i Los Angeles. Selv beskriver hun kunsten sin som «kunst folk ikke kan kjøpe». Hun poster videoer og opptrer rundt omkring i byen uten særlig mange publikummere, og for å livnære seg jobber hun for TaskRabbit, et selskap der kunder leier folk til å gjøre diverse gjøremål for seg. Gjennom TaskRabbit treffer hun Victoria, og Sophia tror raskt at vennskapet deres kan blomstre til noe mer. Filmen er regissert av Daryl Wein, som tidligere regisserte «Lola Versus» med Greta Gerwig. Med «White Rabbit» presenterer han oss for et nytt kvinnelig talent i hovedrolleinnehaver Vivian Bang.

USA 2018, 71 min. Regi.: Daryl Wein. Engelsk, utekstet.

Tancred: kl. 21, Porn-O-Rama (Kortfilmer)

Som vanlig har vi satt sammen det beste av alternative pornokortfilmer på årets festival.

Lemon Taste

Tyskland 2018, 9 min. Regi: Nicky Miller.

Pikk og sitron i perfekt harmoni.

Gender Bender

Spania 2018, 13 min. Regi: Erica Lust.

To bifile oppdager deres kjønnsidentiteter i en verden der dette plutselig er helt greit.

So Quiet

Hellas 2017, 9 min. Regi: Maria Cyber.

Vaginaen er her, i nærbilder, rå, lysten og naken.

Call Me a Ghost

Frankrike 2017, 17 min. Regi: Noel Alejandro.

En ung mann har tilsynelatende alt. Likevel føler han at noe mangler. En dag besøkes han av et mystisk overnaturlig nærvær.

Breakfast in Bed

USA 2017, 2 min. Regi/Dir.: Folk & Wardwell.

Sulten?

Crystal Clear

USA 2017, 4 min. Regi: Max Disgrace.

Sjarmerende eksplisitt poesi.

Gloaming

Storbritannia 2017, 9 min. Regi: Four Chambers.

To kropper møtes i en film som er like elegant som den er enkel.

The 100 Blows

USA 2016, 3 min. Regi: Gabrielle Lenhard.

Hvordan gi en perfekt blow-job?

L’appel du vide | The Call of the Void

Storbritannia 2016, 14 min. Regi: Four Chambers.

Å se på at noen du elsker har sex med noen andre: Sikkerhet, usikkerhet, kjærlighet, sex.

Eros

USA 2017, 2 min. Regi: Eva Wo.

Den gudommelige heksen Lucifer Rising tar et overdådig bad med seg selv i en futuristisk dampmaskin.

Busy Signal – Text Message

USA 2017, 3 min. Regi/Dir.: Eva Wo & Ma Ya Ma Ya.

To kvinner danser lekent til «Text Message» av Busy Signal.

Spill

UK 2016, 10 min. Regi/Dir.: Four Chambers.

Nydelig kortfilm om tre kvinner og et laken.

Pocky

USA 2018, 2 min. Regi: Elvie Snax.

En intim studie av en deilig formfull venn og elskerens første lek med en butt plug.

Lillebil: kl. 22, Professor Marston and the Wonder Women (Spillefilm)

Den ikoniske superhelten Wonder Woman er kjent for de fleste og filmen gjorde all tvil rundt hvorvidt en kvinnelig superhelt kunne gjøre det bra på kino, til skamme. Men kjenner du til den utrolige historien bak? Psykologen William Moulton Marston og kona Elizabeth jobber sammen på Harvard, hvor hun ikke blir hørt av ledelsen fordi hun er kvinne. Når de finner en assistent i studenten Olive, faller begge for henne. Etter mange runder med selvransakelse og vanskelige valg, ender de opp i et polyamorøst forhold. Og Wonder Woman? Hun er kombinasjonen av de to kvinnene i Marstons liv – ifølge ham selv «den perfekte kvinnen». Dette er absolutt et av fjorårets undervurderte høydepunkter!

USA 2017, 90 min. Regi: Angela Robinson. Engelsk, utekstet.

Avslutningsfest: kl. 22, Christeene på Parkteateret, dørene åpner kl. 21

Info og billetter: oslofusion.no