Maria Callas
Maria Callas

Primadonna på privaten

Nå kommer dokumentaren om Maria Callas. Du kan vinne billetter til deg og en venn til førpremieren på Gimle søndag 21. april.

Publisert

Nå kommer dokumentaren om Maria Callas. Du kan vinne billetter til deg og en venn til førpremieren på Gimle søndag 21. april.

Den nye franske dokumentarfilmen «Maria by Callas» gir et sjeldent innblikk i homoikonets dramatiske liv på og utenfor operascenen.

Maria Callas (1973 – 1977) var dramatisk koloratursopran med en relativt kort karriere, kun 18 år, likevel regnes hun som en av operahistoriens største personligheter og sangere. Dirigenten og komponisten Leonard Bernstein beskrev hennes artistiske prestasjoner som «operaens bibel» – og hun er fortsatt en av den klassiske musikkens mestselgende sangere.

I den nye franske dokumentarfilmen «Maria by Callas», har regissør Tom Volfs satt sammen restaurert arkivmateriale og funnet private lydopptak der superstjernen selv forteller om livet sitt. Vi får også se utdrag fra konserter i operahus verden over.

I «Maria By Callas» vises hennes mest kjente arier fra operaene «Norma», «La Traviata», «Carmen» og «Tosca». Men filmen handler også om forholdet til forretningsmannen Aristotle Onassis som fortsatte etter at han giftet seg med Jackie Kennedy. Trekantdramaet var en av favoritt-temaene for datidas internasjonale tabloider.

Umiddelbar suksess

Maria Callas ble født som Sophia Cecelia Kalos i New York. Tretten år gammel flyttet hun til Hellas sammen med mor og søster og vokste opp der. Hun debuterte som Santuzza i operaen «Cavalleria Rusticana» i Athen i 1947 som 16-åring, men da hun kom til Italia og maestro Serafin innviet henne i bel canto-stilen, fikk hun umiddelbare suksess. Og etter at hun som reserve i løpet av elleve dager lærte seg Elviras rolle i Bellinis «I Puritani», ble suksessforestillingen på La Fenice i Venezia i 1949 hennes definitive inngangsbillett til operascener verden over.

Hun debuterer på La Scala i 1951, og undertegner en eksklusiv platekontrakt med EMI i 1952. To år senere spilte hun inn plata «Lyric and Coloratura Arias», som siden aldri har vært ute av platekatalogene.

Hennes arier er også mye brukt av filmregissører, blant annet i så forskjellige filmer som «Diva», «Philadelphia», «The Bridges of Madison County» og «Trainspotting».

Guddommelig primadonna

Callas kombinerte imponerende bel canto-teknikk (italiensk operaterm fra 16-1800-tallet. red.anm.) med glimrende skuespillerkunst. Hennes store register og stemme utmerket seg med en karakteristisk, fascinerende klang, og hun benyttet seg av den med en enorm teknisk virtuositet.

Hun var svært allsidig, med et repertoar fra klassisk opera til bel canto-operaene til Donizetti, Bellini og Rossini, til Verdi, Puccini, og tidlig i karrieren også til Wagner. Hennes bemerkelsesverdige musikalske og dramatiske talent ga henne kallenavnene «La Divina» («den guddommelige») og «århundrets primadonna».

Maria Callas var innblandet i en rekke skandaler og konflikter. Pressen var særlig opptatt av hennes primadonnanykker, rivaliseringen med sopranen Renata Tebaldi og hennes kompliserte og turbulente kjærlighetsforhold til verdens rikeste mann Aristoteles Onassis som hun mistet til Jackie Kennedy.

Etter å ha fått problemer med stemmen, trakk hun seg fra all sang i 1965. Hennes liv ble mat for myter, også på grunn av sin mer eller mindre ulykkelige tilværelse i Paris på 70-tallet.

Homoikonet

Da hun døde bare 53 år gammel av hjerteinfarkt i leiligheten i Paris, hadde hun opplevde alt som skulle til for å gjøre henne til et stort homoikon. For som kjent, ligger det i den tradisjonelle homokulturens natur å glamorisere offerrollen.

Kvinner med tragiske liv, som Judy Garland (den største) og Maria Callas (den nest største), har opp igjennom historien fått uforbeholden støtte, kjærlighet og sympati fra sine homofile fans. Et offer som kjemper for kjærligheten, vet å rekke ut en hånd til et annet som gjør det samme nederst på patriarkatets stige.

Kilder: Wikipedia, Kilden

Dokumentarfilmen «Maria by Callas» har norsk kinopremiere 26. april.

Vinn billetter til førpremiere

BLIKK i samarbeid med Selmer Media gir bort billetter til førpremiere på «Maria by Callas» på Gimle søndag 21. april kl. 15.15. Du kan vinne billetter til deg og en venn. Send epost til

[email protected]

for å være med i trekningen. NB! Merk eposten «Maria Callas». Legg ved navn. Og telefonnummer i eposten. Svarfrist: torsdag 18. april.

Powered by Labrador CMS