Skeive Oscar-vinnere

Årets Oscar-utdeling ga høy uttelling for filmer med skeivt tilsnitt under nattens utdeling i Los Angeles. Både «Bohemian Rapsody», «The Favorite» og Lady Gaga fikk priser.

Publisert

Årets Oscar-utdeling ga høy uttelling for filmer med skeivt tilsnitt under nattens utdeling i Los Angeles. Både «Bohemian Rapsody», «The Favorite» og Lady Gaga fikk priser.

Oscar-utdelingen har tidligere fått kritikk for å gi pris til hovedsakelig hvite, heterofile filmer og bransjefolk. Dette er noe Oscar-akademiet ser ut til å ha tatt til seg. I 2016 ble filmen «Moonlight», om en homofil afro-amerikansk mann, vinner av prisen for beste film.

Queen og Adam Lambert åpner Oscar-utdelingen

I år var året for flere skeive nominasjoner av den gjeve filmprisen. Filmene «The Favorite», basert på forholdene den britiske dronningen Anne (1665 – 1714) hadde til sine kvinnelige ansatte, og «Bohemian Rapsody», om karrieren til bandet Queen og spesifikt Freddy Mercury, fikk begge flere nominasjoner i år. I tillegg ble Lady Gaga nominert for beste låt fra filmen «A Star is Born». Alle fikk priser.

Lady Gaga framførte sangen «Shallow» under utdelingen. Hun fikk prisen for sangen like etter. Under takketalen fokuserte hun på viktigheten av hardt arbeid og å kjempe for drømmene sine, uansett motgang. I tillegg til å stå bak sangen, spilte også Lady Gaga hovedrollen i «A Star is Born», en rolle hun også ble Oscar-nominert for. Filmen «A Star is Born» har allerede blitt laget tre ganger før. Tidligere innspillinger har blant annet hatt Judy Garland og Barbara Streisand i hovedrollene. At den nyeste innspillingen også har et så høyt elsket og åpent homoikon i hovedrollen, viderefører altså en god skeiv tradisjon.

Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando og Andrew Wyatt fikk pris for låta «Shallow» fra filmen «A Star is Born»

Den engelske skuespilleren Olivia Colman ble belønnet med prisen for beste kvinnelige hovedrolle fra «The Favorite» for sin skildring av dronning Anne. I årets mest sjarmerende takketale, sendte hun blant annet en takk til sine motspillere Rachel Weisz og Emma Stone, som hun uttalte det var veldig lett å forelske seg i under innspillingen.

«Bohamian Rapsody» var en av filmene som fikk flest priser under årets utdeling, med fire priser. Filmen gikk hjem med prisene for beste sound editing, sound mixing, film editing og beste mannlige hovedrolle til Rami Malek. Malek spilte Freddie Mercury, og han har siden premieren blitt hyllet for hvordan han har portrettert den ikoniske musikeren. I takketalen snakket han hva prisen har betydd for ham som barn av egyptiske innvandrere. Gjennom oppveksten skal han ha slitt med å finne sin identitet og plass i samfunnet, og for ham var det derfor betydningsfullt å spille en innvandrer som kjørte sin helt egen stil og ble en av historiens største, skeive ikoner.

Powered by Labrador CMS