Film om rugbyhelt

Publisert

Hollywoodstjernen Mickey Rourke kunngjorde nylig at han har planer om å lage film basert på rugbystjernen Gareth Thomas sin historie. Den britiske nasjonalhelten Gareth Thomas, tidligere kaptein for British and Irish Lions og Wales and Lions, kom før jul i 2009 ut av skapet i et intervju med tabloidavisa Daily Mail - som den første rugbystjerna i historien: «Rugby er den tøffeste, mest macho av sportsgrenene, og med det følger det et image som på mange måter er barbarisk. Jeg kunne aldri ha kommet ut uten å ha etablert meg selv og fått respekt som spiller først», sier muskelbunten uten fortenner, Gareth Thomas, til avisa. Da Daily Mail kom på gata 19. desember i fjor, satt hovedpersonen selv, med kallenavnet «Alfie», på et fly sammen med lagkameratene i Cardiff Blues hvor han nå spiller. Laget var på vei til Toulouse i Frankrike for å spille kamp. Gareth Thomas (35) forberedte gutta på laget som allerede «visste» om ståa, om at nyheten nå var ute. Men «opprøret» uteble og kampen gikk sin gang. Det samme gjorde det i garderoben og dusjen også. Som Thomas selv hadde sagt det i Daily Mail-intervjuet: «Bare fordi man er homo, så betyr ikke det at man har lyst på hver eneste mann som finnes på kloden.» Grunnen til at han valgt å stå fram nå var at han syntes å merke at klimaet i sportsmiljøet var i ferd med å endre seg, og at åpne homofile idrettsutøvere omsider kunne få aksept. Men samtidig forteller han også at det ikke lenger var mulig å legge lokk på følelsene sine lenger: «Jeg var en tikkende bombe. Jeg trodde jeg kunne gjemme dette i et mørkt hjørne i meg selv, men klarte det ikke lenger.  

Modig og litt ensom

Gareth Thomas stilte opp til intervju i homopressen også og i februarnummeret av det engelske magasinet Attitude, er han covergutt med sitatet; «I want to be the gay role modell I never had». I Attitude-intervjuet forteller han blant annet om reaksjonene han fikk etter at han sto fram: «Folk aksepterer det faktisk. Det har vært min store drøm i lang tid, og nå plutselig våkner jeg og så er det tilfelle». Han som har visst at han er homofil siden tenårene, var forberedt på at reaksjonene ville ble negative: «Men jeg ville ha taklet det likevel fordi jeg forventet det verste». Toppsjefene i Welsh Rugby Union tok også nyheten på strak arm. Det samme gjorde Cardiff Blues-fansen, som ifølge Daily Mail trykket Thomas til sitt bryst som «en kul fyr». «Jeg fikk så mange tekstmeldinger at jeg ikke klarte å svare. Roger Lewis, sjefen i Welsh Rugby Union, skrev: 'Verden er din nå. Du er virkelig modig!'» Og Gareth Thomas er modig, selv om sier at han kan føle seg litt ensom: «Det er ganske tøft å være den eneste internasjonale rugbyspilleren som er villig til å bryte tabuet. Statistisk sett kan jeg ikke være den eneste, men jeg vet ikke om noen andre spillere. Ingen som fortsatt er utøvere i hvert fall.»  

Hjertesorg og champagne

I intervjuet med Attitude forklarer han hvorfor han ventet så lenge med å komme ut. «Karrieremessig har jeg nådd mål jeg aldri hadde trodd jeg ville oppnå, og jeg ville vise at jeg hadde nådd målene som homofil mann. Ok da, ikke som åpen homo, jeg gikk gjennom mye slit og hjertesorg for å kunne fullføre det.» Hjertesorgen hadde han på grunn av Jemma som han hadde giftet seg med i 2002, henne fortalte han sannheten til i 2006, og nå er de i ferd med å skilles: «For noen høres det sikkert sprøtt ut, men jeg elsket faktisk Jemma. Jeg ville virkelig tilbringe resten av livet med henne», sier han og forteller at de to fortsatt er gode venner. Foreldrene til Gareth Thomas er de viktigste menneskene i livet hans, og da han kom hjem fra kampen i Toulouse, dro han rett hjem til dem. «De åpnet en flaske champagne og jeg tok et glass med dem og skålte sammen. Jeg visste ikke hva vi skålte for, men mor sa 'vel, vi skåler for resten av livet ditt'. Og det var nettopp det vi gjorde». Thomas er glad han omsider er ute av skapet, og nå kan se framover: «Jeg skulle ønske at homo i løpet av en tiårs tid ikke lenger er et tema i idretten, og at folk bare vil si: 'so what?'». Også på det personlige plan har han noen ønsker, og i ut av skapet-intervjuet med Daily Mail avslørte han at han var en smule nervøs ved tanken på å være en singel homofil mann. Til Attitude forteller han at han gjerne vil treffe den rette: «Jeg vet at det er mange menn i homomiljøet som er på utkikk etter kjærlighet. Og jeg har jo kommet ut i håp om at jeg kan finne noen. Jeg vil leve og elske og le like mye som da jeg var gift med Jemma».  

Filmen om Gareth Thomas

Nylig kom nyheten om at Mickey Rourke gikk med planer om å lage film av historien til rugbystjernen.«Mickey elsker rugby og beundrer rugbyspillere. Han har alltid hatt lyst å lage en film som handler om rugby, men han behøvde en person eller karakter å bygge historien rundt. Han leste om historien min og tok kontakt», sier Gareth Thomas til magasinet Rugby World. Etter planen skal Rourke selv spiller rollen som Gareth Thomas.«Enkelte har påstått at han i en alder av 58 er for gammel for å spille meg. Men jeg mener han er rett mann til jobben», sier Thomas. Til Rugby World forteller Gareth Thomas at det er med blandete følelser han nå begynner å se tilbake på livet sitt.«Jeg ser ikke frem til det, men det er noe jeg må gjøre. Sannheten er at jeg ikke vil tilbake til det mørke kapittelet i livet mitt. Jeg har kommet så langt», sier Thomas og avslutter med å fortelle at han aldri valgte å bli en rollemodell.. «Jeg valgte det ikke selv, men det er viktig å kunne hjelpe andre mennesker. Hvis folk leser om meg i avisen, og det er med på å hjelpe dem, så tror jeg at en film om livet mitt kan hjelpe ennå flere fordi det er lettere å leve seg inn i en film».