Film om skeive seniorer

Kirkens Bymisjon, FRI Oslo og Akershus og Zacapa Film kan nå satse for fullt på en film om skeive seniorer takket være 700 000 kroner fra ExtraStiftelsen.

Publisert

Kirkens Bymisjon, FRI Oslo og Akershus og Zacapa Film kan nå satse for fullt på en film om skeive seniorer takket være 700 000 kroner fra ExtraStiftelsen.

Tirsdag 11. desember troppet ExtraStiftelsen opp i kontorene til Kirkens Bymisjon i Oslo sentrum. Med blomster og en stor sjekk under armen tok ExtraStiftelsen både bymisjonen og filmskaperne i Zacapa Film på senga.

82 millioner fordeles

ExtraStiftelsen, som består av 36 medlemsorganisasjoner, med til sammen over 1,6 millioner medlemsskap bak seg, er frivillighetens egen stiftelse. Stiftelsen bidrar til å realisere prosjekter og forskning som fremmer fysisk og psykisk helse, mestring og livskvalitet. Prosjektene spenner fra små, lokale aktiviteter ledet av ildsjeler, til forskningsprosjekter i verdensklassen.

ExtraStiftelsen deler førstkommende lørdag ut totalt 82 millioner kroner til helseprosjekter over hele landet, men allerede i dag var det klart for en av årets første og største tildelinger: 700 000 kroner til Kirkens Bymisjons filmprosjekt om eldre skeives leve- og aldringsvilkår.

– Jeg trodde vi skulle ha møte om budsjett og slike ting, sier prosjektleder i Kirkens Bymisjon, Hans Wiggo Kristiansen, når gledessjokket har lagt seg.

– Nå kan vi sette i gang

Idéen til filmen vokste fram som et resultat av et omfattende samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og Skeiv kunnskap i FRI Oslo og Akershus.

– Dette var virkelig en positiv overraskelse, sier faglig leder i Skeiv kunnskap, Janne Bromseth, til Blikk. Bromseth var sentral i utarbeidelsen av søknaden til ExtraStiftelsen.

Filmen produseres av Zacapa Film, som står bak dokumentarer som «St. Halvardshjemmet», serien «Tangerudbakken Borettslag» og Team Ingebrigtsen», og vil gi glimt inn i noen eldre skeives liv – og i hvordan ansatte i omsorgstjenesten jobber i relasjon til denne gruppen.

– Innenfor eldreomsorgen har det til nå vært lite bevissthet om livssituasjonen for eldre skeive. Eldre skeive har til felles at de gjennom livsløpet har opplevd dramatiske endringer i samfunnets forståelse av hvem de er, og i rettigheter og beskyttelse mot diskriminering. De har også til felles å aldres i en kultur og i fellesskap med mennesker som ofte har lite kunnskap om de livene de har levd. Mange eldre skeive føler uro for å bli nedvurdert og diskriminert i møte med eldreomsorgen samtidig som de i større grad enn ikke-skeive er avhengig av det offentlige helse- og omsorgstilbudet, sier Kristiansen.

Med 700 000 kroner fra ExtraStiftelsen i boks ligger produksjonen godt an.

– Det betyr at vi kan sette i gang umiddelbart, sier Kari Wåle i Zacapa Film.

Spennende historier

FRI Oslo og Akershus er med i referansegruppen til filmen og produsentene har begynt å rekruttere deltakere til filmen på FRI Oslo og Akershus sine Regnbuetreff på Kampen Omsorg +, som driftes av Kirkens Bymisjon.

– Med en gang vi kom inn i rommet kjente vi at det var spennende historier å hente der, sier Linn Therese Amundsen i Zacapa Film om det første møtet med seniorene på Regnbuetreff.

FRI Oslo og Akershus arrangerer juleavslutning og årets siste Regnbuetreff for seniorer på Kampen Omsorg+ torsdag 13. desember. Mer info finner du her: frioa.no