Oslo/Fusion International Film Festival
Dette er filmene som kommer til Oslo/Fusion
For 32. gang viser Norges eneste skeive filmfestival, Oslo/Fusion International Film Festival, kvalitetsfilmer fra hele verden. Festivalens hovedsete er i år Vega Scene, men det blir også filmvisninger på Frogner kino og Salt Art & Music på Langkaia.
For fullt program, visningstider og oppdateringer se oslofusion.no. Blikk har ikke redaksjonelt ansvar for filmomtalene, eller eventuelle feil eller endringer i festivalprogrammet.
.
SPILLEFILMER:
Åpningsfilm: BROS
USA, 2022, 115 min, engelsk. Regi: Nicholas Stoller. Med: Billy Eichner, Luke Macfarlane, Ts Madison, Monica Raymund, Guillermo Díaz, Guy Branum, Amanda Bearse.
EN ROMANTISK komedie om to homofile menn som kanskje muligens og sannsynligvis snubler mot kjærligheten. Kan være. De er begge veldig opptatt. Dette er en smart og inderlig komedie om hvor vanskelig det er å finne et annet utholdelig menneske å gå gjennom livet med.
Avslutningsfilm: CLOSE
Belgia/Nederland, 2022, 104 min. Regi: Lukas Dhont. Med: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker.
DET INTENSE vennskapet mellom de to tretten år gamle guttene Léo og Remi blir plutselig endret. Léo sliter med å forstå hva som har skjedd, og henvender seg til Sophie, Rémis mor.
«Close» er en film om vennskap og ansvar. «Close» vant juryens Grand Prix i Cannes.
A HUMAN POSITION
Norge, 2022, 78 min, norsk. Regi: Anders Emblem. Med: Amalie Ibsen Jensen, Maria Agwumaro, Lars Halvor Andreassen.
ASTA OG LIVE bor i en leilighet i Ålesund. De liker lange frokoster, japansk temakveld med kimono og judodrakt, og hverandre. Live elsker å sette i stand gamle stoler, mens Asta prøver å vende tilbake til jobben som journalist etter en traumatisk hendelse. Når Asta kommer over en sak om en asylsøker som har forsvunnet etter vedtak om utvisning fra Norge, blir hennes syn på livet – og på egne svakheter og privilegier – satt i spill.
Filmen har gjort stor suksess på internasjonale filmfestivaler og fått rosende omtale fra en lang rekke norske og utenlandske kritikere. NB: Kun én visning på Oslo/Fusion!
BEFORE I CHANGE MY MIND
Canada, 2022, 89 min, engelsk. Regi: Trevor Anderson. Med: Dominic Lippa, Lacey Oake, Matthew Rankin, Shannon Blanchet.
1987: Mens de andre elevene lurer på om det nye barnet Robin er en gutt eller en jente, knytter Robin et komplisert bånd til skolens bølle, og tar stadig farligere valg for å passe inn.
BESTIES
Frankrike, 2021, 80 min, fransk. Regi: Marion Desseigne Ravel. Med: Lina El Arabi, Esther Rollande.
PARIS. Nedjma, en tenåringsjente som bor sammen med moren og søsteren, tilbringer sommeren med gjengen sin. Livet snus på hodet når hun møter Zina som kommer fra en rivaliserende gjeng. Sett utenfra er de rivaler, men de er elskere i det skjulte.
Nedjma blir sugd inn i en spiral, revet i stykker i dragkampen mellom verdiene til gjengen og hennes egne ønsker, ønsker som ingen rundt henne kan forstå eller tolerere. Hun må ta et valg som vil definere hvem hun er.
DEN STORE FRIHETEN
Originaltittel: Grosse Freiheit. Østerrike/Tyskland, 2021, 116 min, tysk. Regi: Sebastian Meise. Med: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn.
I ETTERKRIGSTIDAS Tyskland blir Hans gjentatte ganger arrestert og satt i fengsel. Den eneste forbrytelse han har begått, er å være homofil. Tidligere har han sittet i konsentrasjonsleir av samme grunn. Freden bringer ingen frihet for Hans. Etter krigen utvikler han et uventet og nært forhold til Viktor som soner en lang straff for mord.
«Den store friheten» var Østerrikes Oscar-bidrag i 2021 og vant Un Certain Regard Jury Prize på filmfestivalen i Cannes i fjor.
Førpremiere: Frogner kino. Onsdag 28. sept.
ELEPHANT
Polen, 2022, 93 min, polsk. Regi: Kamil Krawczycki. Med: Jan Hrynkiewicz, Ewa Skibińska, Paweł Tomaszewski.
BARTEK DRIVER en liten hestegård i fjellene sør i Polen. Han må bli familiens overhode når faren drar og mora får et sammenbrudd. En dag dør naboen, og sønnen Dawid kommer til landsbyen for begravelsen. Bartek blir fascinert av Dawid og hans hensynsløshet. Kjærligheten vil tvinge ham til å bestemme om han er klar til å velge sin frihet framfor forpliktelser.
FINLANDIA
Spania/Mexico, 2021, 92 min, spansk, engelske undertekster. Regi: Horacio Alcalà. Med: Noé Hernández, Andrea Guasch, Raquel Menor Rodriguez.
«FINLANDIA» handler om en tett sammensveiset gruppe av egenrådige Muxes i Oaxaca som er kulturelt anerkjent som det tredje kjønn, men lever under mye press. Livet blir enda mer komplisert av Marta, en nysgjerrig spansk turist som de ønsker velkommen inn i familien. I virkeligheten er hun en motedesigner som har fått i oppgave å undersøke deres fargerike klesstil for en ny kolleksjon.
Snart begynner Marta å stille spørsmål ved oppdraget sitt, og akkurat da rammes regionen av et jordskjelv. Det bringer opp gamle følelser som har ligget begravd under overflaten.
GIRL PICTURE
Finland, 2022, 100 min, finsk, engelsk tekst. Regi: Alli Haapasalo. Med: Aamu Milonoff, Eleonara Kauhanen, Linnea Leino.
Venninnene Mimmi og Rönnkkö jobber på en slags finsk variant av Joe & The Juice. De snakker åpent med hverandre om familie, kjærlighet og forrige helgs mislykkede seksuelle eskapader. Der Mimmi etter hvert finner kjærligheten i den litt forknytte isdanseren Emma, er Rönnkkö først og fremst på jakt etter en fyr som ikke er så innmari klønete i senga.
Sundance-vinneren «Girl Picture» er «Skam» på finsk og vant publikumsprisen under årets filmfestival i Sundance.
HORSEPLAY
Org.tittel: Los Agitadores. Argentina, 2022, 102 min, spansk tale, engelsk tekst. Regi: Marco Berger. Med: Bruno Giganti, Agustín Machta, Franco De la Puente, Facundo Mas.
I SOLFYLTE ARGENTINA har nære venner leid et hus for å nyte juleferien sammen. De fester hardt og tar bilder og videoer av hverandre, ofte nakne og i seksuelle situasjoner. Under overflaten øker trykket, og sjalusi og voldelighet kommer etterhvert til syne. Et skrudd trekantdrama utspiller seg mellom en skjult homofil, en hemmelig bifil og en innbitt homofob.
Dette er norsk-argentinske Marco Bergers niende film, hvor han tar en mørk humoristisk titt på giftig maskulinitet. Filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen Karlovy Vary i juli.
MAYBE SOMEDAY
USA, 2022, 91 min, engelsk. Regi: Michelle Ehlen. Med: Michelle Ehlen, Charlie Steers, Shaela Cook.
FOTOGRAFEN JAY som nylig ble separert fra kona, legger ut på en biltur med en bag og en gammel mobiltelefon. På veien drar hun innom barndomsbestevenninnen Jess, og tar seg selv i å dvele i en by som ikke er hennes egen, og distraherer seg fra tristheten og en strøm av bittersøte minner.
Mens fraskilte Jess begynner å date igjen, blir Jay venn med Tommy, en amatør-standupkomiker som viser seg å være mye morsommere utenfor scenen. Men med hennes første forelskelse i naborommet, og hennes livs kjærlighet som konstant tilstede på tekstmeldinger, vet Jay at hun ikke kan gjemme seg for alltid.
NATTEN HAR ØJNE
Eng tittel: Attachment. Danmark, 2022, 100 min, dansk. Regi: Gabriel Bier Gislason. Med: Josephine Park, Ellie Kendrick, David Dencik, Sofie Gråbøl.
DEN EN GANG så lovende skuespilleren Maja forelsker seg i Leah, en ung, jødisk kvinne fra London. Deres spirende kjærlighet blir utfordret da Leah får et mystisk anfall og paret må flytte hjem til Leahs mor, Chana, som bor i det ortodokse jødiske kvarteret Stamford Hill i London.
Maja prøver å gjøre et godt inntrykk på sin nye svigermor, men Chana er en dominerende og hemmelighetsfull kvinne som ikke akkurat møter Maja med åpne armer. Maja begynner å merke flere mystiske ting i leiligheten og ved sin svigermors oppførsel. Chanas hemmeligheter er dystrere enn Maja hadde forestilt seg, og kvinnen hun elsker gjemmer kanskje på den mørkeste hemmeligheten av dem alle.
OUR HAPPIEST DAYS
Argentina, 2021, 100 min, spansk. Regi: Sol Berruezo Pichon-Rivière. Med: Matilde Creimer Chiabrando, Lide Uranga, Antonella Saldicco, Cristián Jensen.
AGATHA OG LEONIDAS opprettholder et absorberende mor-sønn-forhold: Agatha (74) ble aldri forelsket igjen, og Leonidas (36) tør ikke å starte et liv utenfor familiens hjem. En dag våkner Agatha plutselig i kroppen til ei lita jente: som seg selv, men sju år gammel.
Den eneste mulige løsningen etter å ha kuttet alle bånd til omverdenen i frykt for å få forklaringsproblemer, vil være å ringe Elisa (38), Agathas eldste datter, som til tross for å ha blitt selvstendig for lenge siden, nå returnerer til barndomshjemmet for å reparere sår som har forblitt åpne.
PETER VON KANT
Belgia/Frankrike, 2022, 86 min, fransk/tysk. Regi: François Ozon. Med: Denis Ménochet, Isabelle Adjani, Khalil Ben Gharbia.
DETTE ER François Ozons versjon av Rainer Werner Fassbinders «Petra von Kants bitre tårer». Peter von Kant er en suksessfull filmregissør som verbalt misbruker sin mangeårige stumme assistent Karl. Han utnytter han både arbeidsrelatert og som sin personlige butler.
Når han blir introdusert til den vakre unge Amir, faller von Kant pladask. Den store regissøren ser en lys framtid for sin nye flamme og garanterer ham en vellykket fremtid som skuespiller. Løftet blir oppfylt, men så snart Amir får berømmelse, kjenner han også kjærlighetens tunge åk og gjenkjenner at dyp forelskelse kan være flyktig.
SÅ JÄVLA EASY GOING
Sverige, 2022, 91 min, svensk, engelsk tekst. Regi: Christoffer Sandler.
«SÅ JÆVLA EASY going» er en komisk og nær film om Joanna på 18 år som har ADHD og bor sammen med sin deprimerte far. Når hun går tom for ADHD-medisinen og den lille familien ikke har råd til å kjøpe mer, starter en intens jakt etter penger som tidvis blir både pinlig og farlig. Uten medisinen blir hun «så jävlig jobbig» at hun er villig til å gå langt for å få tak i det eneste som kan roe henne ned.
Oppi alt dette møter hun Audrey, en selvsikker og smart jente som tiltrekkes av Joannas spontanitet og energi. Motsetninger tiltrekker hverandre kanskje, men kan denne relasjonen fungere? Filmen er fritt basert på boka med samme navn av den svenske forfatteren Jenny Jägerfeld.
SWALLOWED
USA, 2022, 92 min, engelsk. Regi: Carter Smith. Med: Jena Malone, Cooper Koch, Jose Colon, Mark Patton.
BENJAMIN OG DOM har vært bestevenner siden de var barn, og Benjamin har vært forelsket i Dom nesten like lenge. Men Benjamin er på vei til Los Angeles og en lysende framtid i homsepornobransjen. Dom frykter det verste for vennen sin, og legger en plan for å skaffe Benjamin noen raske penger. Alt de trenger å gjøre, er å smugle narkotika over grensen.
Men alt er ikke som det ser ut: posene med narkotika de svelger før smuglingen, viser seg å være noe langt mer dødelig og urovekkende enn de noen gang kunne ha forestilt seg.
UNIDENTIFIED OBJECTS
USA, 2022, 100 min. Regi: Juan Felipe Zuleta. Med: Sarah Hay, Matthew August Jeffers, Roberta Colindrez, Tara Pacheco, Hamish Allan-Headley, Kerry Flanagan.
DEN FLAMBOYANTE, misantropiske dvergen Peter gjemmer seg for verden i sin shabby leilighet i New York. Men et uventet besøk fra hans optimistiske og muligens litt forstyrrede nabo Winona, tvinger ham ut av skallet og ut på en improvisert biltur.
Destinasjonen deres er det hun tror er stedet for et kommende romvesenbesøk i villmarka i Canada. På deres stadig mer surrealistiske odyssé vil Peter og Winona møte kranglete lesbiske cosplayere, soppspisende dommedagspreppere og til og med utenomjordiske politibetjenter. Men jo lenger de kjører, og jo mer traumene deres kommer fram i lyset, blir det klart at det eneste som er mer nervepirrende enn å bli bortført, er å være alene i universet. NB: Sneak Peek! Filmen har offisiell Europa-premiere i oktober.
WILL-O'-THE-WISP
Portugal, 2022, 67 min. Regi: João Pedro Rodrigues.
DETTE ER en herlig homoerotisk musikalkomedie annerledes enn noe du har sett før. I Portugal 2069 ligger Prins Alfredo for døden og mumler navnet Alfonse. Mange år tidligere, på 2010-tallet, er Alfredo en ung prins i 20-årene, og Portugal preges av konstante skogbranner rundt om i landet. For å løsrive seg fra foreldrene og for å gjøre noe med dette, annonserer han at han ønsker å bli brannmann.
Opplæringen skjer på en brannstasjon utenom det vanlige; Et særdeles homoerotisk miljø der de ansatte går ikledd designer-jockstraps, synger og danser, og iscenesetter nakne motiver fra klassiske malerier. Det er her Alfredo møter Alfonse. Den sjangeroverskridende filmen kombinerer science fiction med musikalkomedie, tettpakket av diskusjoner om alt fra kolonialisme, etnisitet og miljø pakket inn i en herlig kjærlighetshistorie.
.
DOKUMENTARER:
ALL MAN - THE INTERNATIONAL MALE STORY
USA, 2022, 83 min, engelsk. Regi: Bryan Darling, Jesse Finley Reed.
GENE BURKARD var opprinnelig en skaphomofil soldat fra USAs Midtvesten, men fant friheten i San Diego hvor han forvandlet herremote til noe kosmopolitisk, bekymringsløst og trendsettende.
Magasinet International Male nådde både homofile og heterofile kunder da de redefinerte bildet av maskulinitet i amerikansk kultur, og genererte inntekter og opplag i millionklassen. «ALL MAN: The International Male Story» reiser gjennom tre tiår av katalogens usannsynlige, men varige innvirkning på mote, maskulinitet og seksualitet i USA.
FRAMING AGNES
Canada/Usa, 2022, 75 min, engelsk. Regi: Chase Joynt. Med: Angelica Ross, Jen Richards, Zackary Drucker, Max Wolf Valerio, Silas Howard, Stephen Ira.
I 1958 DELTOK en ung transkvinne ved navn Agnes i en studie om kjønnsforstyrrelser ved University of California, Los Angeles for å få den kjønnsbekreftende behandlingen hun trengte. Historien hennes ble lenge ansett for å være eksepsjonell inntil det i 2017 ble funnet journaler til andre pasienter som aldri før har blitt sett.
Regissert av Chase Joynt og med en rollebesetning bestående av transkjønnede kunstnere og utøvere, bruker «Framing Agnes» rekonstruksjon og sjangerbrytende fortellerteknikker for å blåse nytt liv i hittil ukjente mennesker som redefinerte kjønn på midten av 1900-tallet.
HOW TO TELL A SECRET
2022, Irland, 92 min, engelsk. Regi: Anna Rodgers. Med: Eva-Jane Gaffney, Lauren Larkin, Jade Jorda.
DOKUMENTAREN utforsker hvordan det oppleves å avsløre at man er hivpositiv, og hvordan stigmaet driver folk til å skjule diagnosen, selv i dag.
Basert på en teaterforestilling, beveger historiene i denne filmen seg mellom kroppene til unge menn, migrantkvinner, dragartister og aktivister. En hybriddokumentar med grensesprengende form, og med en rollebesetning av skuespillere og vanlige mennesker som er på skjermen for første gang.
JIMMY IN SAIGON
USA, 2022, 89 min, engelsk. Regi: Peter McDowell.
REGISSØR PETER McDowell forteller her historien om sin eldste bror Jim som var veteran fra Vietnamkrigen. I 1972 da Peter var 5 år gammel, døde 24 år gamle Jim under mystiske omstendigheter mens han levde som sivil i Saigon, Vietnams største by som nå heter Ho Chi Minh-byen.
Gjennom Jims brev, ærlige intervjuer med hans venner og familie, og selve jakten på sannheten om hva som skjedde og som fører ham gjennom USA, Vietnam og Frankrike, skaper regissørbroren en sørgesang som undersøker sorg, familiehemmeligheter, krig, narkotikabruk, seksualitet og helbredelse, og som til slutt blir en feiring av et kort, men sterkt liv.
KIM OG WENCHE - RETTEN TIL Å ELSKE
Norge, 2022, 55 min, norsk. Regi: Liew Ceng Teng.
EN KJÆRLIGHETSHISTORIE, en hyllest og et nært portrett av paret Kim Friele og Wenche Lowzow, som mer enn noen andre i Norge er blitt et symbol på kamp for skeives rettigheter, og retten til å elske hvem vi vil.
LOTUS SPORTS CLUB
Kambodsja, 2021, 72 min, Khmer, engelsk tekst. Regi: Vanna Hem, Tommaso Colognese.
EN INSPIRERENDE oppveksthistorie fra Kambodsja sentrert rundt Leak, en tenårings-transmann som spiller fotball på et U21-kvinnelag, og Pa Vann, treneren og farsfiguren hans. 61 år gamle Pa Vann startet fotballaget i 2009 for å oppmuntre til solidaritet blant heterofile, lesbiske og kjønnsmangfoldige spillere. Han åpnet også hjemmet sitt for de mer sårbare, ofte hjemløse tenåringene, inkludert Leak, og ga dermed disse skeive spillerne et trygt sted å være seg selv.
Etter å ha bodd sammen med Pa Vann i mange år, tar Leak, drevet av presset om å tjene mer penger til familien og samtidig tvunget til å gå ut av fotballaget på grunn av alder, den hjerteskjærende beslutningen om å flytte til Kambodsjas hovedstad, Phnom Penh, og etterlate seg den personen han elsker mest.
MAMA BEARS
USA, 2022, 90 min. Regi: Daresha Kyi.
«MAMA BEARS» er historien om kvinner som har latt nesten alle aspekter av livet deres bli fullstendig omformet av kjærlighet. Sara Cunningham og Kimberly Shappley er to «mama bears», de er konservative, kristne mødre hvis dype kjærlighet til lhbt+-barna sine har gjort dem til kompromissløse talskvinner for hele det skeive samfunnet.
Tammi Terrell Morris, en ung afroamerikansk lesbisk kvinne og hennes kamp for selvaksept, er et perfekt eksempel på hvorfor «mama bears» er så viktige. Selv om de har vokst opp som fundamentalistiske, evangeliske kristne, er «mama bears» villige til å risikere å miste venner, familie og trossamfunn for å holde barna trygge – selv om det utfordrer deres trossystem og river deres egen verden i stykker.
MOONAGE DAYDREAM
USA, 2022, 140 min, engelsk. Regi: Brett Morgen.
«Moonage Daydream» belyser livet og genialiteten til David Bowie, en av vår tids mest produktive og innflytelsesrike artister. Fortalt gjennom sublime, kaleidoskopiske opptak som aldri før har blitt vist, samt forestillinger og musikk, utforsker Brett Morgens filmatiske odyssé Bowies kreative, musikalske og åndelige reise.
Filmen fortelles med David Bowies egen stemme, og er den første offisielt godkjente filmen om artisten.
NELLY & NADINE
Sverige/Belgia/Norge, 2022, 1t 33m, Fransk/Engelsk/Svensk/Spansk, engelsk tekst. Regi: Magnus Gertten.
JULAFTEN 1944 forelsker operasangeren Nelly Mousset-Vos (1906 – 1987) og juristen Nadine Hwang (1902 – 1972) seg i hverandre i nazistenes kvinneleir Ravensbrück. Møtet ble begynnelsen på en livslang historie om forbudt kjærlighet.
Omkring 132 000 kvinner og barn ble sendt til Ravensbrück i årene 1939–1945, i tillegg til 20 000 menn. Titusenvis ble drept eller døde av sult, sykdom eller medisinske eksperimenter. Nelly og Nadine overlevde, men mistet hverandre mens de satt i fangenskap. I april redder sveitsisk Røde Kors Nelly ut av Mauthausen, mer død enn levende. Omtrent samtidig blir også Nadine reddet ut av Ravensbrück av svensk Røde Kors og fraktes sammen med nesten 2000 andre overlevende i Hvite busser til Malmø 28. april 1945.
Magnus Gerttens dokumentar begynner med gamle arkivbilder fra Malmö havn. På bildene ser vi de overlevende, og særlig en kvinne ved navn Nadine fanger oppmerksomheten og gjør at Gertten vil vite mer om hvem hun var.
– Jeg ble fascinert av ansiktene på filmen, av overlevende som nettopp var blitt reddet fra konsentrasjonsleirene og som nå sto der på havna i min hjemby, fortalte regissøren da Blikk intervjuet han om dokumentaren i augustnummeret.
Gertten startet det møysommelige oppsporingsarbeidet i 2007. «Nelly & Nadine» er hans tredje dokumentarfilm basert på fotomaterialet fra havna i Malmø i 1945. Sporene leder han til Ravensbrück, og videre til Nellys barnebarn Sylvie som åpner kisten på loftet med postkort, bilder og hjemmevideoopptak. Sånn blir Sylvie endelig kjent med sin bestemor, og i den forlengelse; Nadine.
Resultatet er en fantastisk kjærlighetshistorie mellom to kvinner fra ulike kulturer som fant hverandre i det aller mørkeste og holdt sammen i tykt og tynt.
«Nelly & Nadine» hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin i februar. Her vant den juryens Teddy-pris, en av de mest prestisjefylte skeive filmprisene i verden.
THE CONDUCTOR
USA, 2021, 90 min, engelsk. Regi: Bernadette Wegenstein.
«THE CONDUCTOR» er historien om Marin Alsop (65), den første kvinnen som fungerte som sjefsdirigent for Baltimore Symphony Orchestra, São Paulo Symphony Orchestra og fra 2019 for ORF Radio-Symphonieorchester Wien, og fra 2020 er hun også sjefdirigent for Ravinia-festivalen som er sommerarena for Chicago Symfoniorkester. Privat har Alsop vært gift med Kristin Jurkscheit siden 1990 som hun har sønnen Auden sammen med.
Dokumentaren er en inspirerende fortelling om å overkomme motstand, og en historie om en internasjonalt kjent amerikansk kunstner og en av de betydeligste dirigentene i sin generasjon, som skulle vært fortalt for lenge siden.
Filmen hyller musikkens kraft og hvordan den spiller en rolle i folks liv for å bringe glede, helbrede og reflektere verden i og rundt oss. Den gir oss et backstagepass til Alsops kunstnerskap, og energien som gir så mye verdi til publikum og så mye inspirasjon til elevene hennes.
UÝRA: THE RISING FOREST
Brasil/USA, 2022, 70 min, portugisisk. Regi: Juliana Curi.
UÝRA, EN BRASILIANSK transperson og urfolkskunstner, reiser gjennom Amazonas på en selvoppdagelsesreise. Ved bruk av performance-kunst, lærer Uýra urfolk at de er målbærerne av Amazonasskogens visdom.
I et land som dreper det høyeste antallet transseksuelle, urfolk og unge miljøforkjempere i verden, leder Uýra en voksende bevegelse gjennom kunst og utdanning, samtidig som bevegelsen fremmer enhet og gir inspirasjon til lhbt+- og miljøbevegelser i hjertet av Amazonas.
.
SPESIALVISNINGER:
GREASE SING-A-LONG
USA, 1978, 110 min. Regi: Randal Kleiser. Med: Olivia Newton-John, John Travolta, Stockard Channing, Didi Conn, Jeff Conaway. Original versjon med sangtekster.
NYLIG AVDØDE OLIVIA Newton-John står bak en av de mest ikoniske karakterene i moderne filmhistorie, og da viser Oslo/Fusion selvfølgelig «Grease».
Den ville nok ikke kommet forbi manusstadiet dersom den hadde blitt skrevet i dag, men det vil aldri føles feil å tilbringe to timer med Sandy, Danny, Rizzo, og resten av The Pink Ladies og T-Birds. Spesielt ikke når man inviteres til å synge med for full hals!
Har du lurt på hvordan det ville være å gå på high school i USA på 50-tallet, mer spesifikt i skoene til en T-Bird, eller en Pink Lady? Nå har du sjansen, så kle deg ut i finstasen, eller kom som du er - her skal Olivia hylles med sang og hand jives fra begynnelse til slutt.
Frogner kino. Torsdag 29. sept. kl. 21.
SOME PREFER CAKE
USA/Norge, 2006, 94 min, Engelsk tale, utekstet. Regi: Heidi Arnesen. Med: Kathleen Fontaine, Tara Howley, Desi del Valle, Leon Acord, Machiko Saito.
HEIDI ARNESEN ER banebrytende i norsk skeiv film, og etter flere kortfilmer debuterte hun i 1997 med denne komedien, satt i San Francisco.
Kira er en promiskuøs lesbisk komiker og hennes beste venn Sydney, er en matbesatt heterokvinne. Kira streber etter å bli en stor komiker, men sceneskrekken forårsaker noen katastrofale stand up-øyeblikk. For å gjøre vondt verre, skyter søsterens komikerkarriere fart, hovedsakelig takket være materialet som Kira skriver for henne.
Kira prøver å kompensere for sin sviktende karriere ved å ligge med så mange kvinner som mulig. Livet hennes blir imidlertid enda mer komplisert når en av hennes kasserte erobringer fortsetter å forfølge Kira. Og samboeren hennes. Og bestevennen hennes.
Heidi Arnesen vil introdusere visningen.
MATILDA
USA, 1996, 98 min, engelsk, norsk tekst. Regi: Danny DeVito. Med: Mara Wilson, Danny DeVito, Embeth Davidtz, Rhea Perlman, Pam Ferris.
MØT DEN superbegavede Matilda Wormwood! Matilda som har to superslappe foreldre og må klare seg selv fra fødselen av. En dag oppdager hun at hun kan gjøre magiske ting ved hjelp av tankekraft. På skolen har hun en skikkelig fæl rektor, Trunchbull, som elsker kulestøt, sleggekast og spydkast, gjerne utført med barn. Hun er også slem mot Matildas lærer, Miss Honey.
En dag bestemmer Matilda seg for å ta i bruk evnene sine. Klarer hun å redde Miss Honey og skolen fra den fæle rektoren? Matilda er den femte av Roald Dahls barnebøker som er blitt filmet, og kan i stil den minne litt om «Heksene». Filmen passer best for litt eldre barn med sans for svart humor.
THE PHANTHOM OF THE SAUNA
Spania, 2021, 92 min, spansk. Regi: Luis Navarrete. Med: Néstor Goenaga, Antonia San Juan, Martín Spínola, Pablo Liñares, Supremme De Luxe, Pupi Poisson, Tavi Gallart.
EN MUSIKAL ULIKT noe annet du har sett: Javi, en ung gutt som bor i Madrid, går til en saunaklubb på leting etter jobb. Han finner snart ut at stedet er fullt av hemmeligheter, og den største av dem er en merkelig mann som forelsker seg i ham: Saunafantomet.
Salt Sauna Ardna / Salt Art & Music. Søndag 25. sept. kl. 19.
THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW
USA, 1975, 105 min. Regi: Jim Sharman. Med: Tim Curry, Richard O’Brien, Susan Sarandon, Barry Bostwick, Meat Loaf, Patricia Quinn, Nell Campbell. Engelsk tale, utekstet.
OSLO/FUSION OG SALT Art & Music inviterer til et av årets mange høydepunkt og definitivt mest interaktive filmopplevelse, i krysningspunktet der drag, B-film, horror, sex og science fiction møtes, og hvor publikum er en like stor del av hva som enn måtte foregå på lerretet!
Det heteroseksuelle gjennomsnittsparet Brad og Janet, må på en stormfull natt søke ly i slottet til Dr. Frank-N-Furter og hans tjenere, som kanskje ikke er helt menneskelige. På nettopp denne kvelden skal den mystiske og/eller gale doktoren feire sin ultimate kreasjon; et menneske - i form av den perfekt muskuløse Rocky. Ikke alle i husholdningen er like entusiastiske, og Brad og Janet får en kveld de sent vil glemme - både mentalt og genitalt.
Oslo/Fusion lover en kveld med hysterisk moro, så finn fram ditt beste kostyme, pugg manus og ta med godt med props - her skal det time warpes! Og ja, det blir selvsagt kåring av beste kostymer.
SALT Art & Music. Lørdag 24. sept. kl. 22. Dørene åpnes 21.
THE UNABRIDGED MRS. VERA’S DAYBOOK
USA, 2022, 81 min, engelsk. Regi: Robert James.
DOKUMENTAREN «The Unabridged Mrs. Vera's Daybook» forteller en historie om historisk aktivisme og kunst gjennom verkene til to San Francisco-kunstnere og langvarige aids-overlevere. I løpet av en av de mørkeste periodene i USAs historie, bestemmer David Faulk og Michael Johnstone – også kjent som Mrs. Vera og Mr. Tina – seg for å bringe glede og farge til et ødelagt samfunn, som ble til en hel bevegelse.
Supportere, medaktivister og medlemmer av det skeive kunstmiljøet bidrar til å male dette livlige portrettet av utholdenhet, medfølelse og skandaløs mote på budsjett.
Salt Art & Music. Mandag 26. sept. kl. 21.
For fullt og oppdatert program: oslofusion.no