Film
Skeive filmer, dype spor
Tidsskriftet Z vier et helt nummer til skeiv film.
– Etter flere år som programmerer og produsent på Oslo/Fusion filmfestival, har jeg hatt gleden av å ha sett utrolig mye god film med skeivee rollefigurer og tematikk det siste tiåret. Skeiv film er for alle, fordi gode historier er for alle, uansett om de deler publikums kjønnsidentitet, legning, etnisitet eller ei, skriver Vanja Ødegård i tidsskriftet Z sitt temanummer «Ny skeiv film».
Ødegård er filmviter og filmformidler og er gjesteredaktør for nummeret som inneholder bidrag fra filmvitere, filmskapere og filmnerder.
I «Ny skeiv film» finner vi blant annet tekster om hvordan det er å være skeiv filmskaper i Norge i dag og hvordan skeivhet han representeres på film, uten å bli unyansert eller stereotypisk.
Blant bidragsyterne er forfatter og slampoet Martine Johansen, som skriver om Miranda Julys vakre og merkelige film «Kajillionaire» fra 2020. Danser og kunstner Maria Sunby har ledet en samtale mellom filmskaper Marin Håskjold, sexolog Elisabeth Tverrli, illustratør Christa Korvald, skuespiller Petter Vinter og seg selv, med temaet skeiv sex på film. Mens professor i filmvitenskap ved NTNU Julia Leyda tar for seg Sean Bakers «Tangerine» (2015), om to svarte transkvinner og sexarbeidere – alt sammen filmet med en iPhone.