Urix

Päivi Räsänens fordømmelse av skeive er kanskje krenkende likevel. Påtalemyndigheten har anket frifinnelsen.
Päivi Räsänens fordømmelse av skeive er kanskje krenkende likevel. Påtalemyndigheten har anket frifinnelsen.

Bibelvers vant i finsk rettsak

Publisert

EN FINSK LOKALDOMSTOL fastslo i mars at Päivi Räsänen ikke var skyldig i hatefulle ytringer da hun på Twitter i 2019 siden brukte bibelvers for å «bevise» at ekteskapet er forbeholdt menn og kvinner, og blant annet kritiserte at den finske lutherske kirken hadde stilt seg bak Helsinki Pride. «Jeg spurte hvordan kirken min kunne ta noe Bibelen kaller en skam, og kalle det for en stolthet». Räsänen er folkevalgt i Riksdagen for Kristdemokratene og parlamentarisk leder for partiet. Fra 2011 til 2015 var hun innenriksminister i.

Samtidig ble også biskop Juhana Pohjola i den evangelisk-lutherske kirken i Finland frifunnet for å ha publisert Räsänens 23 sider lange pamflett «Mann og Kvinne –Han Skapte Dem». Både Räsänen og Pohjola feiret frifinnelsen som et viktig skritt for større ytringsfrihet, selv om dommeren i Helsinki la til at der ytringer var «delvis støtende». Begge hadde sitert så mange bibeltekster i løpet av rettssaken, at de måtte avbrytes og minnes om at saken ville bli vurdert ut i fra finsk lov og ikke på kristne skrifter.

Lhbt-aktivister har ikke utelukkende reagert negativt på den noe farseaktige saken. «Det er positivt at Räsänens høyst offentlige uttalelser om skeive klassifiseres som støtende, og at saken i det hele tatt kommer opp i rettssystemet er også et skritt i riktig retning», sa Kerttu Tarjamao, leder for lhbt-organisasjonen Seta.

Men bare en måned senere, anket påtalemyndigheten frikjennelsene på bakgrunn av at ytringene må oppfattes som krenkende for lhbt-personer, og at de følgelig bryter landets lov. Anken vil kunne bringe saken videre til Høyesterett.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS