Mummi-mor og multikunstner.

Multikunstneren Tove Jansson var totalt uinteressert i mat,
det gikk mest i kaffe og sigaretter. Hun fikk lunge- og brystkreft – og etter et
slag ble hun liggende et år på sykehus før hun døde 87 år gammel.
Multikunstneren Tove Jansson var totalt uinteressert i mat, det gikk mest i kaffe og sigaretter. Hun fikk lunge- og brystkreft – og etter et slag ble hun liggende et år på sykehus før hun døde 87 år gammel.

Tove Janssons liv blir film

Tove Janssons historier om Mummitrollet har blitt folkeeie. Senere i år kommer «Tove», den aller første spillefilmen om den finske multikunstnerens liv.

Publisert

Tove Jansson (1914 – 2001) ble født i Helsingfors i en svensktalende familie. Faren var billedhugger og moren var tegner. Fra 1930 – 33 utdannet hun seg ved kunst- og designhøyskolen Kunstfack i Stockholm, og i de neste årene skrev og illustrerte hun for flere magasiner. Hun fikk verkene sine utstilt for første gang i 1937, og fikk sin første separatutstilling i 1943. Den første boka fra Mummidalen, «Småtrollene og den store oversvømmelsen», kom først i 1945. Den regnes som en forløper til de åtte bøkene om Mummitrollene som ble utgitt fram til slutten av 70-tallet. Janssons internasjonale gjennombrudd kom med den tredje boka, «Trollmannens hatt», i 1948.

Selv om det er Mummi-fortellingene hun er mest kjent for, jobbet hun også til stadighet med andre prosjekter. Hun regnes som en av Finlands mest framtredende malere, og skrev flere bøker, blant annet selvbiografien «Bildhuggarens dotter» (1968). Hun illustrerte også bøker, blant annet oversettelser av bøkene til J.R.R. Tolkien og Lewis Carroll.

Kjønnsoverskridende Mummitroll

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS