Fittesjekk med «Institusjonen»

Den nye lesbiske podkasten «Institusjonen» legger ikke to fingre imellom.

Publisert

Den ukentlige lesbiske podkasten «Institusjonen» har eksistert i nærmere ett år, men det er først de to siste ukene at trioen bak har fått profesjonell drahjelp til å bli mer synlige i medielandskapet.

– Vi har vært så heldige å få hjelp av produksjonsselskapet Moderne Media i to episoder nå, og det blir flere. Vi startet denne podkasten fordi vi savnet tilbudet selv. Hadde «Institusjonen» funnes da jeg var 15 år gammel, så ville jeg definitivt ha hørt på den, sier Martine Forsberg, som startet opp podkasten sammen de to lesbiske venninnene Mathea Monclaire og Camilla Tairi.

Trioen tar opp alt som angår lesbiske og mer til. Episodetitler som «Lesbedetektivene», «Pride», «Lesbisk putekrig på vors» og «Fittesjekk» setter standarden for et program som er laget av lesber, for lesber.

– Vi er jo lesbiske alle tre, så det er ikke noe å legge skjul på. Men det betyr selvfølgelig ikke at vi bare vil ha lesbiske lyttere. Podkasten er for alle! Noen av mine heterofile venninner fra Kristiansand syns nok det blir litt i meste laget, men igjen: de kommer fra Kristiansand, humrer Camilla.

Normaliserende åpenhet

Ifølge Martine er målet med «Institusjonen» å normalisere det lesbiske ved å være åpen om det meste.

– For meg som lesbisk er det deilig å ha noe å kjenne seg igjen i gjennom tematikk og hverdagsliv som skaper identifikasjon. Så tar vi også opp ting som vi mener folk har godt av å høre og lære mer om, sier Martine.

Mathea påpeker at hun kom ut av skapet «dritseint» og at ting kanskje hadde vært annerledes om hun hadde hatt noen skeive referanserammer på et tidligere tidspunkt.

– Jeg kommer fra et lite sted og ante ikke at det gikk an å være skeiv før jeg flyttet til Oslo. En slik podkast kan bidra til å skape et språk rundt følelser mange ungdommer ikke vet hva er, sier hun.

Moro og seriøs

Ifølge trioen er tonen i «Institusjonen» lett, men det ligger stort sett en del substans under all latteren. Eller som de selv sier det: Moro på overflaten og seriøst på bunnen. Fleiping med stereotyper, lesbisk sjargong og myter hører til i et slikt program, mener de.

– Det er jo for eksempel ganske vittig og «ustereotypisk» at det aldri har skjedd noe seksuelt mellom oss tre, ler Camilla.

Martine, Camilla og Mathea er heller ikke redde for å fleipe med alvorlige temaer.

– Vi snakker aktivt og bevisst om det å oppleve å slite psykisk nettopp for å bryte ned fordommer og tabuer. Psykiske plager og lidelser er noe ekstremt mange opplever og likevel er det så utrolig vanskelig å prate om det. Vi må tørre å vise at vi er mennesker på både godt og vondt, sier Camilla.

Bidrar til «Pridepodden»

Frem til nå har hver episode av «Institusjonen» blitt lastet ned ca. 400-500 ganger. Etter at  Moderne Media tok «Institusjonen» inn i varmen så har antallet nedlastinger steget jevnt og trutt. Martine, Camilla og Mathea har også laget en liten konkurranse for å skape mer blest rundt programmet.

– Vi har laget en konkurranse for å få flere reviews i iTunes. Det vil si at hvis vi får 50 femstjernersreviews så skal vi filme at Mathea piercer begge brystvortene sine, sier Martine.

– Jeg tror det holder med den minste puppen, innvender Mathea.

Til våren skal trioen bidra med to episoder til den svenske «Pridepodden» og gleder seg til å snakke om «norsk skeiving» i Sverige.

– Det er veldig stort for oss å bli kontaktet av «Pridepodden», som har såpass god lhbtiq-ekspertise. Vi gleder oss veldig til det. Fremover kommer vi også til å invitere en rekke gjester til «Institusjonen» og ser frem til fortsettelsen, sier Martine.