– En viktig alliert
Håvard B. Øvregård i Norges idrettsforbund (NIF) mener Flamur Kastrati vil være en viktig alliert for lhbt-miljøet. – Kastrati fortjener både godord og respekt for å selv ta initiativ, sier Øvregård til Blikk.
30. oktober kom avgjørelsen fra Norges Fotballforbunds disiplinærutvalg. Disiplinærutvalget har besluttet å ilegge Flamur Kastrati 4 kampers karantene for sin uttalelse under Eliteseriekampen mellom Vålerenga Fotball Elite og Kristiansund BK søndag 25. oktober i år.
Disiplinærutvalget legger til grunn at det foreligger rimelig tvil om hvorvidt spilleren har vært i villfarelse om hvorvidt han visste at uttrykket «soper» normalt oppfattes som et nedsettende uttrykk knyttet til en persons seksuelle orientering. Disiplinærutvalget kan ikke utelukke at det i miljøet Kastrati har vokst opp i gjennomgående har vært en forståelse av at det aktuelle uttrykket har betydd noe i retning av «idiot» eller «tulling», og at han således ikke har hatt grunn til å tro noe annet. Disiplinærutvalget legger derfor til grunn at den utviste graden av skyld er lav med hensyn til uttrykkets nedsettende betydning.
Idrett mot homohets
Håvard B. Øvregård i Norges idrettsforbund (NIF) er ikke i tvil om at uttalelsene til Kastrati måtte få konsekvenser.
– Han har fått en reaksjon etter NFFs regelverk, som er tydelig på at det skal reageres på negative kommentarer om seksuell orientering, sier han til Blikk.
Øvregård er seniorrådgiver i verdiarbeid i Norges idrettsforbund (NIF) og har siden 2007 jobbet med prosjektet (2007-2010) og arbeidsområdet «Med idretten mot homohets».
– Diskriminering og homohets i idretten er noe vi alltid må være forberedt på. Det er erfaringen vår med rasisme også. Det er viktig for NIF å ikke tro vi er ferdige med det arbeidet. Det siste halve årets diskusjon om rasisme har lært oss det, selv om mange trodde vi var i mål. Hvis man tror det ikke foregår, legger man heller ikke merke til det.
Ikke enestående
Øvregård er overbevist om at kommentaren som Flamur Kastrati kom med søndag 25. november ikke er et enestående tilfelle og peker på en rekke rasistiske hendelser innen idretten i det siste.
Det viktigste er at homohets skal adresseres og homohets skal føre til reaksjoner.
Håvard B. Øvregård
– Det er flere grunner til at disse hendelsene får oppmerksomhet nå. En er at det er begrenset antall publikum, grunnet pandemien. Da blir det lettere å høre hva som blir sagt på banen og hva som ropes fra tribunene. En annen er at det i løpet av året har blitt mye større bevissthet rundt rasisme enn det var, dette bidrar til at slike handlinger blir lagt merke til av flere.
Med overskriften «Med idretten mot homohets» jobber NIF for at idretten skal ta stilling for mangfold, for en åpen og inkluderende idrett, mot trakassering og hets.
– Målet med arbeidet er jo å ha idrett fri for homohets. Selv om det er et langsiktig mål er jeg usikker på om vi noen gang vil komme helt i mål. Det viktigste er at homohets skal adresseres og homohets skal føre til reaksjoner, klart og tydelig og umiddelbart. Slik det har blitt gjort i tilfellet Flamur Kastrati.
Belastende media
Det er ikke bare kamp mot homofobi og hets NIF jobber med, men også å fjerne tabuet rundt homofili.
– Å snakke om homofili også når det ikke handler om hets og diskriminering er viktig. Da opplever idrettsutøvere som er homo, lesbisk eller bifile mindre usikkerhet. Vi i NIF tror at grunnen til at det er så få åpne skeive innen toppidrett handler om et «det verste som kan skje»-scenario. Et scenario som får lov å være så mye verre enn det som mest sannsynlig vil være resultatet, fordi tabuet rundt homo-tematikk gjør at de gode holdningene som finnes blir «skjult i et skap». All vår erfaring siste årene sier oss at det går veldig bra å komme ut som homofil, lesbisk eller bifil i norsk idrett. Den største belastningen for en utøver som kommer ut i norsk toppidrett i dag, vil være ekstra oppmerksomhet fra media.
Den største belastningen for en utøver som kommer ut i norsk toppidrett i dag, vil være ekstra oppmerksomhet fra media.
Håvard B. Øvregård
Øvregård viser til nyhetssaken om fotballdommer Tom Harald Hagen som i et intervju med lokalavisen Glåmdalen fortalte at han er homofil.
– Hagen fikk bare positive tilbakemeldinger og reaksjoner, men det ble massiv oppmerksomhet i media, som igjen kan forstyrre konsentrasjon og fokusering og gjøre det vanskelig å prestere på toppnivå.
En viktig alliert
Forrige uke kunne Blikk melde at Flamur Kastrati blir ambassadør for organisasjonen Salam. Som ambassadør skal Kastrati være en del av et team som jobber med å synliggjøre skeive med muslimsk bakgrunn, samt inspirere idretten til å bli mer inkluderende, varmere og tryggere for lhbtq personer.
At Kastrati selv tok initiativ overfor Salam kort tid etter hendelsen på Intility Arena på Valle Hovin, mener Øvregård er flott.
– Kastrati fortjener både godord og respekt for å selv ta initiativ. Det skal være mulig å gjøre feil, for så å rette opp feilen.
I tillegg til å jobbe i Norges Idrettsforbund har Øvregård også vært mangeårig styremedlem i organisasjonen Skeiv Verden.
– Gjennom mitt arbeid utenfor idretten, blant annet som styremedlem i Skeiv Verden, kjenner jeg godt til utfordringer rundt det å ta opp seksuell orientering i minoritetsmiljøer. Nettopp derfor mener jeg det Kastrati har gjort i etterkant av hendelsen, nemlig å bidra til Salams arbeid, vil ha en ekstra positiv effekt. Det står det respekt av.
Les også
-
Skeive influensere: Viser hverdagslivet
-
– Vil gjøre det lettere å støtte skeive kristne
-
– Vil ramme hele transmiljøet i USA
-
En samisk gravstein inspirerte til prisvinnende kunst
-
Idol-stjerne: – Mistet halvparten av fansen da jeg kom ut
-
Hva skjer når drag blir en markedsvare?
-
Skeivt Arkiv: Suksessen er blitt et problem
-
For Guds skyld: La julefreden senke seg også for skeive
-
Skeiv julaften på byen
-
SV: – Lovverket må tilpasses ikke-binære