– Fler lhbt-flykninger til Norge

Publisert

– Vi må ta i mot langt flere sårbare flyktninger – og vi må ha en mer rettferdig asylprosess, sier LLH-leder Bård Nylund. – Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner må prioriteres blant de 8000 flyktningene som skal komme til Norge som en del av Syriaforliket, sier Bård Nylund. – I tillegg må norske midler som skal hjelpe flyktningene i nærområdene rettes mot særlig sårbare grupper. I humanitære kriser forsterkes ulikheter mellom sterke og sårbare grupper i samfunnet. Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner er blant gruppene som særlig utsettes for forfølgelse når sikkerhetsnettene forsvinner. Mangel på kunnskap om seksuell orientering og kjønnsidentitet i hjelpeapparatet fører også til ytterligere diskriminering.

Utfordrer politikere

Lørdag inviterer LLH og Amnesty International Norge statssekretær Bård Glad-Pedersen, Venstre-leder Trine Skei Grande, byrådslederkandidat Raymond Johansen og KrFs Geir Jørgen Bekkevold til debatt om Norges ansvar for sårbare flyktninger.– Politikerne vil få møte Jamal og Said, som forteller om sine opplevelser som homofile menn på flukt fra Syria og i Libanon. Deres fortelling er en av flere som tydeliggjør hvorfor ikke alle kan hjelpes der de er, sier Nylund.

Lhbt-personer sendes tilbake til skapet

LLH krever også at alle som søker asyl grunnet forfølgelse på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet skal gis en rettferdig behandling av UDI og UNE. I dag sendes asylsøkere tilbake til hjemlandet med beskjed om å skjule sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet for å unngå forfølgelse. Dette er i strid med norsk lovverk.– Norge skal ikke sende lhbt-personer tilbake til landet de flyktet fra med beskjed om å leve ut identiteten sin i hovedstadens cruisingområder, sier Nylund.

UNE og UDI må ivareta lhbt-flyktninger

Søndag 21. juni inviterer LLH og Amnesty International til debatten «Inn og ut av Norge – ut og inn i skapet» om lhbt og asyl. Representanter for Utlendingsnemnda, Skeiv Verden og NOAS vil diskutere hvordan UDI og UNE kan de bli bedre til å ivareta mennesker som forfølges på grunn av sin seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.– LLH ønsker alle velkommen til å debatt. Når verden stor ovenfor en humanitær katastrofe så har Norge en plikt til å ta sin del ansvaret, avslutter Nylund. Lhbt som sårbar gruppe på flukt - hva gjør Norge? arrangeres av LLH og Amnesty lørdag 20. juni kl 12 på Pride House. Inn og ut av Norge - Inn og ut av skapet? arrangeres av LLH og Amnesty søndag 21. juni kl 14 på Pride House

Powered by Labrador CMS