Flere anmelder hatvold

Publisert

Mats Moe og Christoffer Paulsen ble utsatt for hatvold i Oslo sentrum natt til torsdag. De ønsker ikke å bli del av mørketallsstatistikken og kommer til å anmelde forholdet.– Jeg er stolt over at vi var ærlige, selv om det førte til nye slag, sier de. Av 69 hatkriminalitet-relaterte saker som ble meldt inn til politiet i Oslo i fjor, handlet 25 om seksuell orientering, ifølge en politirapport om hatkriminalitet som ble lagt frem i mars. I hele 20 av de 25 sakene var den fornærmede en mann. ”Det kan indikere at flere homofile menn enn lesbiske kvinner er utsatt for hatkriminalitet”, heter det i politirapporten. Rapporten understreker også at det kan være store mørketall for hatkriminalitet.

Skulle bare gå hjem

Bestekompisene Mats Moe og Christoffer Paulsen var ute og tok en øl og gikk langs Torggata da tre ukjente unge menn kom bort til dem.– Den ene spurte ”er dere homser?” Spørsmålet ble stilt med en vennlig tone og jeg oppfattet det egentlig som en spøk. Så fikk Mats og jeg brått et slag med flat hånd over ansiktet. Deretter ble vi spurt på ny og svarte det samme. Da fikk Mats et knyttneveslag i ansiktet, sier Paulsen.– Jeg er så stolt over at vi var ærlige og ikke vek unna, selv om det førte til nye slag. Dette er hatvold på sitt aller reneste. Det handler ikke om ”stakkars oss”, men om at dette skjer i vår by i 2015 og om at noen legitimerer å slå et annet menneske basert på seksuell orientering, sier Moe.

Skryter av politiet

Moe og Paulsen forsøkte å følge etter de tre mennene og kontaktet raskt politiet, men da politiet ankom stedet hadde gjerningsmennene flyktet i forskjellige retninger.– Politiets patruljebil kom raskt til stedet og vi ble møtt med stor forståelse og varme. Det ble lett etter de tre mennene etter signalement, men alle rakk dessverre å komme seg unna, sier Paulsen

Ønsker ikke å bli del av mørketallsstatistikken

De to fornærmede sier til Blikk Nett at det er viktig for dem å anmelde forholdet fordi de ikke ønsker å bli del av en mørketallsstatistikk.– Det handler om at vi vil synliggjøre at dette faktisk skjer i Oslo i dag. Det er ikke mange dagene siden den rystende videoen fra Moskva med to unge guttene som gikk hånd i hånd ble parert med en fredelig video fra Oslo. Det som skjedde natt til torsdag viser at det som skjer i Moskva også kan skje her. Den beste måten å rette oppmerksomhet mot hatvold er å anmelde når det skjer, sier Paulsen.

Ikke ta rettigheter for gitt

– Akkurat i dag har det vært så mye medieoppmerksomhet rundt saken at vi ikke har rukket å anmelde, men det kommer til å være noe av det første vi gjør i morgen, sier Moe.– Selv om vi har kommet langt, så viser slike episoder at vi ikke har kommet i mål og at det er farlig hvis vi legger oss helt bakpå og tar de tilkjempede rettighetene våre for gitt. Dette bør være et tydelig signal til alle som mener at Pride har utspilt sin rolle i Norge i 2015. Det jeg opplevde natt til i dag gjør meg bare enda mer villig til å kjempe for kjærligheten, som tross alt er det viktigste vi har å kjempe for, tilføyer han.

Flere anmelder

Lederen for Oslo-politiets hatkrim-gruppe, Monica Lillebakken, er opptatt av å få bukt med mørketallene, som fortsatt er høye til tross for at det i år er rapportert om flere tilfeller av hatkriminalitet enn i fjor.– I fjor endte vi på 69 anmeldelser. Tallene i år ligger an til å bli vesentlig høyere enn i fjor. Det at flere anmelder ser vi på som positivt, for det handler om at vi avdekker mørketallene, sier Lillebakken.

Fortsatt store mørketall

Men selv om anmeldelsene har økt, er det ifølge Lillebakken god grunn til å tro at mørketallene er store.– Innbyggerundersøkelser og undersøkelser gjort av både LLH og Antirasistisk Senter viser at det er mange episoder som ikke blir meldt inn til politiet, sier hun.– Et av hovedmålene er at folk melder inn episoder til oss og kjenner til oss og arbeidet vi gjør. Vi jobber tett opp mot både Skeiv Verden og LLH og vi prioriterer sakene med en tettere oppfølging av de fornærmede nå enn tidligere. Mange tenker at det ikke nytter å anmelde, men det er viktig å anmelde for å gi disse sakene den oppmerksomheten de fortjener, legger hun til .

Flest menn

Det at det er en stor overvekt av menn som anmelder hatkriminalitet knyttet til seksuell orientering, kan ifølge Lillebakken tolkes på flere vis.– Én teori er at lesbiske kvinner er mindre utsatt for hatkriminalitet, en annen teori er at menn er mer tilbøyelig til å anmelde. Men dette har vi ikke konkrete tall på, sier hun til Blikk nett. 

Powered by Labrador CMS