Flere melder om hatvold

Publisert

Etter at LLH for en måned siden lanserte en kampanje mot hatvold er det blitt meldt inn 20 tilfeller, mot 36 i hele 2009. I det siste har det vært flere grove hatvoldsepisoder mot homofile. Sist Stian Fikseaunet, som sammen med en kamerat ble slått og sparket da de gikk hånd i hånd på Tyholt i Trondheim natt til 1. januar. LLH satte i desember i gang antivoldkampanjen «Ikke finn deg i det» for å skape en holdning som gjør at folk anmelder hatkriminalitet. Kampanjen er synlig på utesteder, nettsider og i trykt media. Den gir resultater. – Til sammenlikning fikk vi inn 36 meldinger om hatvold knyttet til seksuell orientering i hele 2009 mot 20 i løpet av den måneden som er gått fra vi lanserte kampanjen i desember. Erfaringer fra utlandet forteller at mange ikke sier ifra om dette, og tidligere erfaringene sier at folk ikke tror det ikke nytter å melde inn dette. Mange som kontakter oss i LLH, forteller oss at de ikke tror at politiet ikke bryr seg. Men de jeg samarbeider med i politiet, gir sterke signaler om at de tar dette temaet på alvor, sier LLHs jurist Oddvar Thorbjørnsen til Blikk Nett.

Etnisk norske voldsmenn

Vi følger opp meldingene vi nå har fått inn. To av meldingene vi fikk inn i desember, er knyttet til hendelser som skjedde denne måneden, og to av 20 er anmeldt til politiet. Det er bra at vi får denne responsen. Hvis vi ikke vet hva som skjer, så vet vi ikke hvordan vi skal jobbe videre, eller hvor det skal settes inn ressurser. Mange tror slik hatvold bare blir begått av homofobe innvandrere, men det er bare én som har meldt inn til oss at det har vært ikke-etnisk norske som har stått bak hatvolden, sier Thorbjørnsen. Hatkriminalitet kom inn i den nye straffeloven som særlig skjerpende omstendighet for kriminalitet i 2006, blant annet som konsekvens av en bølge av hatkriminalitet mot homofile. Fra 2007 har politiet i Norge registrert kriminalitet som hatvold knyttet til seksuell legning, rase og religion.

Politiet får opplæring

Oslopolitiet sier det er for tidlig å si noe om hvorvidt kampanjen har ført til flere anmeldelser av hatvold. – Men nå startert vi opplæring av våre tjenestemenn om dette temaet. Vi underviser etterforskere, vaktledere og patruljene. Vi tar for oss hatkriminalitet og hatvold slik at de gjør de rette tiltakene når dette meldes inn. Vi håper at holdningskampanjen og vårt arbeid bidrar til at møtet med politiet for lhbt-personer blir verdig. Vold skal prioriteres, og hatvold skal prioriteres høyt, sier Klas Holmedal i HR-avdelingen i oslopolitiet.

Anmeldte overfall i Trondheim

Sør-Trøndelag politidistrikt har mottatt anmeldelsen fra Stian Fikseaunet, som ble overfalt på Tyholt i Trondheim natt til 1. januar, men har foreløpig ikke siktet noen for hatvolden. – Vi er ikke kommet noe nærmere å finne gjerningsmennene. Vi dokumenterer nå skadene på de fornærmede, men vi er avhengige av å få inn tips.

– Hva skjer om det ikke kommer inn tips?

– Da må vi vurdere om det er noe mer vi kan gjøre, men jeg kan ikke si noe nå om hva som skjer videre, sier kriminalvaktleder Roar Jensen i Sør-Trøndelag politidistrikt, til Blikk Nett. Se LLHs hatvoldkampanje her:

Ikke finn deg i det

Powered by Labrador CMS