Urix

Enkeltmennesker og ikke-statlige organisasjoner som Safebow, hjelper sårbare og skeive ukrainere på flukt. Bildet er fra Kyiv Pride 2019.
Enkeltmennesker og ikke-statlige organisasjoner som Safebow, hjelper sårbare og skeive ukrainere på flukt. Bildet er fra Kyiv Pride 2019.

Ekstra sårbare i Ukraina

Publisert

SKEIVE OG andre minoriteter på flukt fra Ukraina, opplever ofte ekstra utfordringer. Afrikanske og asiatiske studenter har eksempelvis ikke blitt møtt med samme vennlighet som hvite som kan vise til fødsel og oppvekst i Ukraina. Det samme gjelder for lhbt-personer som flykter til nabolandene Polen og Ungarn.

Organisasjonen Safebow i Ukraina har nå hjulpet mer enn 4.000 personer fra ekstra sårbare grupper som skeive, gamle, handikappede og ukrainere fra Afrika og Asia. Representanter for organisasjonen ble nylig arrestert i Polen for å hjelpe en transperson med autisme og en hivpositiv homofil mann med å flykte fra Ukraina.

Ifølge professor i flyktning- og diasporastudier ved York University, Yvonne Su, og forsker Samuel Rithotz ved Oxford Universitys fakultet for flyktningestudier, får skeive flyktninger i all hovedsak hjelp fra ikke-statlige organisasjoner og enkeltpersoner. De to har på hver sin kant forsket på lhbt-personer i massefluktsituasjoner, og har påpekt at hjelpeapparatet i all hovedsak beskytter heteronormative strukturer der kvinner og barn automatisk er definert som de mest sårbare. Deres forskning viser også at skeive på flukt, historisk sett og uavhengig av hvilket land de flykter fra, har vært mer utsatt for angrep og diskriminering enn andre flyktninger.

Risikoen for diskriminering og overgrep er også høyere når de flykter fra land der medflyktninger har lav toleranse for skeive. Undersøkelser viser at ukrainere generelt har lavere grad av lhbt-aksept enn befolkningen i andre europeiske land, og dette skaper ekstra utfordringer for skeive ukrainere på flukt. I tillegg har transkvinner blitt nektet å flykte til naboland fordi menn som kan kjempe i krigen, ikke får lov til å forlate Ukraina.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS