Flymekaniker blir homoleder

Publisert

Hans Heen Sikkeland (23) ble valgt til ny leder av LLH Oslo og Akershus på årsmøtet tirsdag 21. februar. Heen Sikkeland tar over vervet etter Espen Ophaug. Den homopolitiske karrieren startet Hans Heen Sikkeland i Rogaland i 2007. – Da drev jeg med skoleinformasjon for LLH. I 2007 ble jeg også valgt som leder av Skeiv Ungdom Rogaland, sier Heen Sikkeland til Blikk Nett og forteller at ferden siden gikk til Oslo.– Jeg flyttet til Oslo i mai 2008 da jeg ble ansatt som sekretær i Skeiv Ungdom sentralt. Og i 2009 tok jeg jobben som organisasjonssekretær i LLH Oslo og Akershus. Heen Sikkeland ble innstilt til vervet som leder av valgkomitéen, bestående av Halvor Moen, Torunn Østli og Espen Ophaug. LLH OAs årsmøte vedtok også nytt arbeidsprogram, som er den nye lederens viktigste arbeidsoppgave å følge opp. I tillegg har Hans Heen Sikkeland, sammen med avtroppende leder, Espen Ophaug, hatt et sterkt fokus på hiv, noe de ble hedret for av stiftelsen HomoPositiv i desember i fjor. Som ny leder vil Heen Sikkelstad fortsatt ha fokus på hiv og holdninger til hivpositive.– Når jeg går rundt og prater med mennesker, og folk ellers i organisasjonene, så møter jeg ofte en fleipete tone når tema er hiv. Det er på godt og vondt, og det er lov å ha galgenhumor. Men når det fleipete tonen går over til å bli dømmende, så har jeg tatt det som et sterkt signal om at det må gjøres noe internt. Ellers i samfunnet ser vi de samme holdningene hele tiden, gjennom media, på byen og på internett. Måten det snakkes om hivpositive på er veldig generaliserende. Et annet hovedmål for LLH Oslo og Akershus i 2012 er å utfordre og endre normer og holdninger knyttet til kjønn, identitet og seksualitet.– Kjønn og seksualitet er i stadig utvikling, og det er en utvikling vi som organisasjon må følge med på. Vi skal ikke sitte fast i 50-tallet, fordi vi vet at så lenge normer endrer seg, så vil også forståelsen av kjønn og seksualitet endre seg.

– Hvilke utfordringer står homobevegelsen overfor i årene som kommer?

– Vi må kunne score bedre på levekårsundersøkelsene, og der kommer lhbt-helse inn som en viktig faktor. Når vi ser at gruppen menn som har sex med menn representerer et så stort antall hivpositive, så står vi overfor en stor utfordring. Vi må være flere om dette arbeidet og lære av hverandre. Et hovedmål for 2012 er også å bidra til å skape gode møteplasser for lhbt-personer. LLH Oslo og Akershus setter seg som mål å være en åpen og synlig organisasjon. 26 personer overvar årsmøtet, hvor styremedlemmene Stein Runar Østigaard, Aasmund Robert Vik og Solfrid Bø ble gjenvalgt. Inn som nye medlemmer trer  Mona Hovland Jakobsen, som er primus motor i aktivitetsgruppen Homofile med Barn, og lege Sven Tore Grimstad. Årsmøtet valgte også fire vararepresentanter til styret: Lise Lindalen, Louis Gay, Lindis Forren og Cristo Borrachero, som alle er nye i LLH OA-sammenheng.

Har eget verksted

Heen Sikkelstad vil som leder fortsette i en rolle som tilsier at han er en 24-timers homo. Spørsmålet blir da hva han gjør når han legger bort jobb og homopolitiske verv.– Jeg er glad i å lage mat. Nå som det er snø er jeg også glad i å ta en skitur, og jeg har en bror som alltid drar meg med ut i marka. Og så har jeg en nydelig mor i hjembyen Halden som jeg liker å tilbringe tid sammen med, og verdens beste bestemor, sier Heen Sikkelstad til Blikk Nett. – Jeg liker også det typiske kafélivet og å dra ut på byen i helgene. Men jeg er også veldig glad i fjellet og å være ute i naturen. Den perfekte lørdagskvelden tilbringes, hvis det er sommer, ved fjorden med grilling, bading og nok sørafrikansk rødvin. Om vinteren er det gjerne foran peisen på en hytte.

– Hvilke ambisjoner har du i livet?

– Lurer du på om jeg skal bli statsminister? Nei altså, jeg startet karrieren min som flymekaniker i Rogaland. Men jeg har alltid vært veldig glad i å arbeide med mennesker. Så mens jeg studerte flymekaniske fag engasjerte jeg meg i barnevernet og fikk ansvaret for en gruppe barn. Etter hvert forsto jeg at det mekaniske egentlig bare var en hobby og ikke noe jeg ville bruke åtte timer på hver dag.

– Så vi kan trygt omtale deg som en homse med egen verkstøykasse?

– Med eget verksted tenker jeg vi sier.