Føler seg usynliggjort

Publisert

Rapporten «Åpne rom, lukkede rom: LHBT-personer med etnisk minoritetsbakgrunn» ble i dag presentert på konferansen «LHBT: Status 2013». Rapporten fra Fafo forskningsinstitutt er gjennomført av Olav Elgvin, Kristine Bue og Arne Backer Grønningsæter og har som mål å utdype og utvide kunnskapen om lhbt-personer med etnisk minoritetsbakgrunn. Rapporten viser at for flere av informantene har åpenhet ført til at familie og miljø ikke aksepterer dem. De sliter med å oppleve tilhørighet, og kjenner seg ensomme. Dette gjelder særlig de som ikke har aksept fra familien sin eller ikke har fast partner. De som derimot har aksept fra familie eller partner opplever i større grad god psykisk og fysisk helse. Et av hovedfunnene i rapporten viser at åpenhet varierer med hensyn til ulike miljøer. For noen av mennene er det mulig å leve som delvis åpen, men det er vanskeligere for kvinnene og spesielt vanskelig for transpersoner. Transpersoner opplever også jevnt over sterkere negative sanksjoner. Kristine Bue har hatt ansvaret for intervjuene og kartlegging av transpersoners erfaringer og opplevelser, og det er første gang trans er en del av en slik rapport.– Rapporten «Åpne rom, lukkede rom: LHBT-personer med etnisk minoritetsbakgrunn» er en kvalitativ undersøkelse og det er supert at trans også omsider har fått en plass, sier Bue til Blikk Nett. Bue forteller at det er på sin plass og at det har tatt alt for lang tid å få trans innlemmet i forskningen på levekår hos denne gruppa.– Skeiv Ungdom og Skeiv Verden prøvde under Pride house i år å få til en paneldebatt om transpersoner med etnisk minoritetsbakgrunn, men vi måtte bare innse at det var for tidlig og vanskelig å finne personer som kunne sitte i et slikt panel - så det ble satt på vent, sier Bue til Blikk Nett og forteller at transpersoner med minoritetsbakgrunn i stor grad usynliggjøres. – Det skjer på mange nivåer, noe som bekreftes av rapportens informanter. Kombinasjonen etnisk minoritet og trans er noe folk ikke får til å stemme overens, og de blir ikke trodd. I tillegg kommer fordommene de møtes med innad i lhbt-miljøet.

Holdes i skapet

Å ta steget ut som trans gjør livet vanskeligere for mange av informantene.– Noen forteller at de opplever det som lettere å snakke om seksualitet enn kjønnsidentitet. Noen har opplevd å bli akseptert som homofil eller lesbisk. Det var når de kom ut som trans at de opplevde ekstra mange fordommer. Det å snakke om kjønnsidentitet opplevdes som spesielt truende og forstyrrende på omgivelsene. Slike opplevelser kan være med på å holde mange tilbake i skapet, sier Bue til Blikk Nett. Bue håper at rapporten kan danne grunnlag for en større og mer omfattende levekårsundersøkelse med fokus på lhbt-personer med etnisk minoritetsbakgrunn. Men om en slik levekårsundersøkelse vil legges på bordet innen LHBT: Status 2014 er for tidlig å spå.– Jeg er masterstudent ved Gender Studies på Universitetet i Oslo og jobber for tiden med masterprosjektet mitt som tar for seg personer med kjønnsidentitetstematikk og transpersoner med etnisk minoritetsbakgrunn i Norge. Mitt bidrag til Fafo-rapporten er også en del av masteren. Masteroppgaven min er klar i løpet av 2014, så jeg håper den kan være et grunnlag for en større levekårsundersøkelse, avslutter Kristine Bue.

Ingen homogen gruppe

Generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, mener rapporten gir et riktig bilde av et mangfoldig miljø.– Det er ikke en homogen gruppe, men en sammensatt gruppe, og jeg håper at vi i lhbt-miljøet kan bruke denne rapporten til å ta tak i egne utfordringer med hensyn til fordommer, sier hun til Blikk Nett. Øvergaard ser også frem til den dagen det foreligger en helhetlig levekårsundersøkelse for gruppa.– Men når den kan kommer er et godt spørsmål. Det trengs tid og jeg tror nok ikke det vil bli til neste år. Men Skeiv Verden skal være en pådriver for at det skal komme en slik undersøkelse. Men ideelt sett skulle jeg ønske at lhbt-personer med etnisk minoritetsbakgrunn ble en naturlig del av de store levekårsundersøkelsene. På den måten kan man i større grad sammenligne de ulike gruppene.

Les hele rapporten her: 

fafo.no

Powered by Labrador CMS