Folkefest og politikk

Oslo Pride-paraden er en glitrende og fargerik fest. Men den er fortsatt politisk.

Publisert

Over 40 000 gikk i årets Oslo Pride-parade, og de ble heiet fram av nærmere 250 000 tilskuere.

– Dette har gått over all forventning og vi er kjempefornøyde med årets Oslo Pride-parade. Sammen med deltagerne utgjør jo paraden nesten halve befolkningen i Oslo, sier festivalsjef for Oslo Pride, Fredrik Dreyer.

– Å se et sånt folkehav i feststemt humør og alle regnbuens farger, er helt fantastisk, sier Dreyer.

Oslo Pride bestemte seg for å jobbe for en åpen og mangfoldig festival og by i 2008. I løpet av de ti siste årene har festivalen derfor utvidet seg kraftig.

– Skeives rettigheter har endret seg raskt i løpet av kort tid, og med det også aksepten for skeivt mangfold økt i samfunnet. Fra den tiden folk kastet småstein etter oss i paraden på 70- og 80-tallet, til at vi i dag blir heiet frem av 225 000 mennesker gjennom Oslos gater, sier Dreyer.

Oslo Pride er en ikke-kommersiell og frivillig drevet festival. Rundt 300 frivillige har stått på dag og natt under festivalens 10 dager.

– Vi er utrolig stolte av våre frivillige som er med på å skape en åpen, inkluderende og gratis festival. Det vet vi er viktig for alle de titusenvis av menneskene som kommer til oss. En dag håper vi at alle skeive føler den samme tryggheten som de føler under våre arrangementer også ellers i hverdagen, sier Fredrik Dreyer.

Æres- og frydpris

Tradisjonen tro ble det delt ut priser etter paraden. Den norske Bamsklubben vant årets paradepris for sitt elleville påfunn i paraden.

Årets ærespris gikk til HivNorge. Juryen skriver i sin begrunnelse: «Æresprisvinner 2018 er en organisasjon som jobber på en fordomsfri måte, som møter mennesker i den livssituasjonen de er. En organisasjon som har arbeidet i 30 år for mer kunnskap, forståelse og politisk endring til det bedre for de av oss som lever med hiv og deres pårørende.»

Årets frydpris gikk til biskop i Oslo, Kari Veiteberg. I juryens begrunnelse heter det:

«Årets frydpris går til en klok og modig person med et utålmodig hjerte. Prisen gis til et menneske som ser alle rundt seg for dem de er, og som praktiserer nestekjærlighet og radikal medmenneskelighet.»

Les mer her: Æresprisen og frydprisen 2018

Se bilder fra paraden lørdag 30. juni.

Powered by Labrador CMS