Hiv
22 nye hivpositive
I 2022 var 245 personer registrert som hivpositive totalt. 22 av disse ble smittet i Norge i fjor.
Antall hivpositive i Norge har gått ned med nær 80 prosent de
siste ti årene. Men hivtallene økte i Norge i fjor. Da var 245 registrert som
hivpositive mot 102 året før. Av de 245 tilfellene var 192 (78 prosent) hivpositive
før ankomsten til Norge, hvorav 97 (50 prosent) kom fra Ukraina. I fjor kom
37.000 ukrainere til Norge.
I 2022 ble 22 nye personer smittet av hiv i Norge.
Klamydia og gonoré øker
Antall meldte tilfeller av klamydia og gonoré økte betydelig i siste halvdel av 2022. Syfilistallene økte også fra 2021 til 2022.
Av tilfellene i 2022 var 163 (85 prosent) homoseksuelt smittet. Det viser tall fra overvåkingen av seksuelt overførbare infeksjoner som er meldt til Folkehelseinstituttet i 2022.
– Jeg er bekymret, sier Rolf Angeltvedt, faglig leder i Helseutvalget.
– Men det er på mange måter en varslet epidemi. Vi har over mange år sett at kondombruken går ned. Frykten for hiv og aids går over, PrEP har kommet for å bli, og folk har mer usikker sex og beskytter seg ikke mot gonoré og klamydia.
Syfilis øker også
Det ble meldt 192 tilfeller (184 menn og 8 kvinner) av syfilis i 2022 mot 163 tilfeller året før. Av tilfellene i 2022 var 163 (85 prosent) homoseksuelt smittet. Hivpositive menn som har sex med menn (msm) og msm med innvandrerbakgrunn er mest utsatte.
– Det avdekkes få tilfeller av syfilis gjennom smittesporing. Hyppig testing og rutinemessig screening i spesielt risikoutsatte grupper, er derfor viktig for å avdekke infeksjonen hos personer uten symptomer, sier overlege Anne Olaug Olsen ved Folkehelseinstituttet.
– Ikke dropp kondom
Forebyggingsstrategier som PrEP, antas å være de viktigste årsakene til nedgangen i hiv blant msm de siste ti årene. Den kraftige økningen i samme periode av gonoré og syfilis i samme gruppe, viser at nedgangen i hivsmitte ikke skyldes adferdsendring som økt kondombruk, eller reduksjon i antall tilfeldige sexpartnere.
Det er med andre ord ingen grunn til å hvile seg på PrEP-bruk.
– Helseutvalget deler ut kondomer, og har kampanjer og kontinuerlig testtilbud. Vi har nå etablert et samarbeid med Sex og Samfunn og det medisinske laboratoriet Fürst, hvor brukere selv kan få svar på testen i løpet av et par dager. Det gjør at man kan starte behandling med en gang etter behov, noe som er viktig.
For Helseutvalget er det målrettet arbeid som gjelder, samt behandling.
– Og økt kondombruk selvsagt. Økt kondombruk er avgjørende for å begrense smittespredningen av klamydia og gonoré. Det er fortsatt mye vi ikke kjenner til med tanke på seksuelt overførbare infeksjoner. Det er også frykt knyttet til antibiotikaresistens-spøkelset. Det er bare et tidsspørsmål før det kommer. Det innebærer at bakterier ikke blir svekket eller utryddet når man trenger antibiotika for å behandle infeksjoner. Så Helseutvalgets oppfordringer er: ikke dropp kondom.