Folkene under regnbuen

Lørdag 3. juni åpnes Regnbuedagene i Bergen. Møt noen av folkene som lager festivalen.

Publisert

På åpningsdagen av Regnbuedagene i Bergen, lørdag 3. juni, kan publikum ta del i den offisielle åpningen med påfølgende debatt på Litteraturhuset. På Fincken er det åpningsfesten Tropical Party med Club Loca. Og dette var bare en liten smakebit på alt som skjer fram til festivalen avsluttes lørdag 10. juni.

Regnbuedagene i Bergen satser stort i år – og det er en langsiktig satsing. Regnbuedagene har lagt inn en søknad om å få arrangere EuroPride i 2020. Men først skal årets festival arrangeres og det er et mangfoldig program som presenteres.

For at alt skal gå på skinner har festivalsjef Joakim Aadland satt sammen et team frivillige som skal sørge for at alt går som smurt. Møt noen av dem her på Blikk Nett.

– Satser større enn noensinne

Ingrid Linde Bakken (28)

Gjør: Informasjonsmedarbeider og arrangementskoordinator i FRI Bergen og Hordaland.

Rolle i Regnbuedagene: Informasjonsansvarlig.

Kommer fra: Holmestrand.

Bor: Bergen.

Når deltok du på en pridefestival første gang?

Åshild Danielsen Kvamme
Åshild Danielsen Kvamme

– Jeg husker ikke hvilket år det var, men festivalen var Oslo Pride.

Når deltok du på Regnbuedagene i Bergen første gang?

– Det var I 2013, sammen med Fincken.

Hvorfor engasjerte du deg i Regnbuedagene i Bergen?

– Jeg har alltid vært opptatt av menneskerettigheter og ønsker å jobbe for et samfunn der alle kan være seg selv fullt ut. Jeg har vært i miljøet i mange år, blant annet som bartender på Fincken og frivillig i FRI (den gang LLH), og har sett behovet for en festival som Regnbuedagene som ønsker å synliggjøre mangfoldet i befolkningen og jobber for at alle skal få være den de er, i alle deler av livet. Jeg blir ofte spurt om hvorfor jeg som heterofil engasjerer meg så mye i dette, og da pleier jeg å svare at dette ikke er noe som bare angår de av oss som bryter med normer for kjønn og seksualitet, men oss alle. Dersom vi ønsker et åpent og inkluderende samfunn, med rom for at folk forskjellige, må alle ta ansvar og engasjere seg. Derfor oppfordrer jeg alle, uavhengig og kjønn og seksuell orientering, å delta på Regnbuedagene og andre pride-festivaler rund om i landet, og særlig i paradene.

Hva er ditt beste minne fra Regnbuedagene i Bergen?

Lasse Eliassen.
Lasse Eliassen.

– Som den bløthjertede damen jeg er blir jeg alltid like rørt når jeg ser en fullstappet Torgallmenning klare for å danse gjennom Bergensgatene på paradedagen. Ekstra stort var det i fjor da ordfører, Marte Mjøs Persen, annonserte fra scenen at Bergen søker om EuroPride i 2020!

Hvorfor skal publikum flokke til Regnbuedagene i år?

– Regnbuedagene satser større enn noensinne og håper på publikumsrekord både under hele festivalen og selvsagt i paraden 10. juni. Gjennom uken har vi over 70 arrangementer med alt fra show, konserter og fester til debatter, diskusjoner, filmer og familiearrangementer, så her er det noe for alle! En av de tingene jeg personlig gleder meg mest til er at Regnbuedagene i år for første gang skal arrangere Pride Park, som er en tredagers gratis musikkfestival i meget sjarmerende omgivelser ved Østre Skostredet. Her blir det masse konserter, show, quiz, djs, mat- og drikkeservering i tillegg til et stand-område, og vi satser på knallgod stemning. Hvis man er politisk interessert arrangerer vi også mange spennende debatter med aktuell tematikk som blant annet muligheten for en tredje kjønnskategori, mulighet for flere juridiske foreldre, eggdonasjon og surrogati, feminisme og hatefulle ytringer på nett. Også kommer jo Bianca Del Rio med nytt forrykende show sammen med venninne Varla Jean Merman, og det i seg selv er vel verdt turen.

– Endelig Pride Park!

Åshild Danielsen Kvamme (29)

Gjør: Geolog i Statoil.

Rolle i Regnbuedagene: Ansvarlig for Pride House.

Kommer fra: Stanghelle i Vaksdal kommune.

Bor: Bergen.

Når deltok du på en pridefestival første gang?

– I 2013, og det var Regnbuedagene i Bergen.

Hvorfor engasjerte du deg i Regnbuedagene i Bergen?

– Fordi jeg syns det virket spennende å være med på å utforme programmet, samt å ta festivalen til nye høyder.

Hva er ditt beste minne fra Regnbuedagene i Bergen?

–Mitt beste minne fra i fjor må være fra paraden. Pent vær i Bergen, masse feststemte mennesker og ny paraderekord.

Hvorfor skal publikum flokke til Regnbuedagene i år?

– Regnbuedagene i Bergen i år kommer til å være det alle snakker om «i morgen.» Endelig arrangerer vi en Pride Park i Bergen - og det i sjarmerende Østre Skostredet. Som Pride House-ansvarlig må jeg også benytte muligheten til å dra fram programmet på Pride House, som er debatter og foredrag som vil foregå på Litteraturhuset. Vi presenterer i år et variert og solid program av debatter og foredrag som vi er veldig stolte av.

Pridefestivaljomfruen

Lasse Eliassen (26)

Gjør: Biolog.

Rolle i Regnbuedagene: Pride Park-sjef.

Kommer fra: Arendal.

Bor: Bergen.

Når deltok du på en pridefestival første gang?

– Jeg er en pridefestivaljomfru!

Hvorfor engasjerte du deg i Regnbuedagene i Bergen?

– Etter endt mastergrad ville jeg gjøre noe helt nytt – noe som ikke involverte pipettering, eller måling av fisk ... Jeg har ikke vært særlig aktiv i det skeive miljøet, utenom fester på Fincken, og tenkte at det å være med å arrangere Regnbuedagene i Bergen vil være både lærerikt og gøy - noe det har vært så langt.

Hva ser du mest fram til?

– Jeg ser fram til å se strømmen av mennesker komme inn i Pride Park etter paraden og at de koser seg med flott musikk i deilig sommervær (bank i bordet) og Regnbuenatt med Bianca Del Rio.

Hvorfor skal folk flokke til Regnbuedagene i år?

– Regnbuedagene er større en noensinne og vi har en rekke interessante debatter, gøye fester og flott musikk i Pride Park. Det blir både en tankevekkende og feststemt uke du ikke vil gå glipp av.

Følg med på Blikk Nett hvor vi legger ut «Regnbuedagene i dag» hver eneste dag. For oppdatert program og informasjon, følg med på: bergenpride.no