Pride

Fredrikstads største Pride

I Fredrikstad gikk lørdagens parade gjennom en varm og sommerdøsig by. Men i selve paraden var det fullt liv og engasjement.

Publisert Sist oppdatert

Alt gikk så bra det kunne gått under Fredrikstad Prides parade. Det er ingen selvfølge lenger. Etter natt til 25. juni er trusselen mot skeive liv blitt svært tydelig.

Paraden i Fredrikstad ble for første gang bevoktet av bevæpnet politi. De var til stede i sentrum lenge før paradedeltagerne hadde samlet seg ved Rådhuset for avgang. Gater langs ruten mot Stortorget var sperret av med politibiler.

En telefon ikke alle fikk

De som hadde ordet fra scenen etter paraden, adresserte naturlig nok skytingen i Oslo.

– I juni forandret min verden seg, sa Fredrikstad Pride leder Hege Hansen fra scenen.

– En telefonsamtale fra sønnen min klokka 01.20 gjorde all min frykt til virkelighet. «Hvor er du mamma? Noen skyter oss på London», sa Hansen.

– Det var grusomt å høre sønnen min så redd, å ikke vite om han kom til å ringe meg opp igjen. Han ringte meg opp, men ikke alle fikk den telefonen, sa en tydelig berørt Hege Hansen, som måtte ta en liten pustepause før hun fortsatte:

– Vi merket oss trygge på Facebook, men har aldri følt oss mer utrygge. Å se dere stå her gir en ubeskrivelig følelse. Vi står her og vi kjemper videre. For retten til å være den vi er og for retten til å elske den vi elsker. Vi står her for de som trenger det og vi gikk i paraden for de som ikke turte å gå. Ved å komme hit i dag er dere med på å skape trygghet, dere er med på å gjøre en forskjell, sa Hege Hansen.

Kirken må ta ansvar for skeive liv

– Jeg mener kirken nå må slutte seg helhjertet til engasjementet for alle menneskers rett til å være den de er og elske den de elsker, sa biskop Alvsvåg da hun lørdag adresserte pridedeltagerne i Fredrikstad.

– Målet er at ingen skal kjenne seg fordømt, men velkommen og respektert med hele seg.

– Engasjer deg!

– Bli med, bli med, bli med, sa nestleder i FRI Oslo og Viken, Lars Kristian Selbekk.

Han oppfordret alle som vil kjempe for skeives rettigheter til å melde seg inn i en organisasjon, samme om det er Skeiv verden, Salam, FRI eller andre som står på i kampen mot hat og fordommer.

– Det er klart vi kan forandre verden! Happy pride!

– Jeg var i Oslo like før skytingen fant sted, og det var ikke noe kjekt å våkne dagen etter for å si det sånn, sa Emilie. – Selv dro jeg fra Pride Park en time før og kjørte hjem til Fredrikstad, litt fordi jeg har en kjæreste som er veldig nervøs. Hun var i Oslo da Breivik slo til, og selv var jeg i AUF på den tida. Ikke at det gjør meg personlig nervøs, men det gjør folk i livet mitt nervøs, de er bekymra for meg, mer enn jeg er bekymra for meg. – Er Fredrikstad en god by å være skeiv i? – Nå har jo jeg det privilegium at jeg for det meste «passerer» som trans, men jeg opplever det som trygt, jeg har ikke møtt noe hets her. «Hvermannsen» har ikke noe problem med skeive, det er det skrikegubbane på Facebook som har.
– Jeg ville gått i paraden selv, dersom jeg ikke var på jobb, sa vekter Henriette mens hun holdt et våkent øye med pridefolket og andre på Stortorvet. Den unge bergenseren har bodd i plankebyen i tre år, og opplever Fredrikstad som et godt sted å leve et skeivt liv. – Jeg vil si at Fredrikstad er veldig flink til å åpne armene sine for homofile og bifile og transer og alle sammen.
– Fantastisk, svarte Irene Johansen på spørsmålet om hva hun syntes om Fredrikstad pride. Hun var i sentrum for å se på paraden, der datteren Synne tenkte å kaste seg med. Denne gangen endte Irene Johansen opp med å gå i pridetoget selv også. – Priden har vært fin tidligere, men i år syntes vi det var ekstra fint, det er mye varme og glede og samhold i paraden, sa hun. – Jeg tror det er raust her, at det er mangfold og inkludering her, sa Johansen på spørsmålet om hvordan hun tror skeive opplever dagliglivet i Fredrikstad. – Jeg syntes det er hyggeligere her, konkluderte datteren Synne Johansen forsiktig. Hun studerer til daglig kulturvitenskap i Oslo.
Nyvigslet biskop i Borg, Kari Mangrud Alsvåg gikk sammen med kirkens representanter i prideparaden i Fredrikstad.
– Kirken må ta et stort ansvar for undertrykkelsen av skeive gjennom historien, det erkjenner vi, sa nyvigslet biskop i Borg, Kari Mangerud Alvsvåg fra scenen på Stortorget.
Den ferske biskopen i Borvg, Kari Mangerud Alvsvåg uttrykte at hun vil jobbe for at kirken skal være mer inkluderende mot alle mennesker.
– Sammen skal vi gjøre Fredrikstad til en by for alle, ikke bare for de fleste, sa leder i Fredrikstad Pride, Hege Hansen i sin appell etter paraden.
Vera Danielsen (til venstre) er musiker, aktivist og dj. Hun er på mange måter pott og panne i det skeive miljøet i Fredrikstad. Lørdag tok hun seg tid til parade sammen med kjæresten Liv Berger, før hun senere på kvelden skulle i sving som dj på den store avslutningsfesten.
Under selve paraden var tilstedeværelsen av bevæpnet politi tydelig. Det markerte alvoret, men det dempet ikke gleden over å samles og feire.
Fredrikstadpatriot og forfatter Mette Werner var naturlig nok hjertelig til stede i prideparaden.
Paraden fulgte flaggborgen til den kvinnesterke gjengen i Fredrikstad veterandrill gjennom byen og bort til Stortorget.
Organisasjonen FRI har etter skytingen i Oslo tatt enda sterkere tak i jobben med å få gjennomført gode Pride-feiringer landet rundt. nestleder i FRI Oslo og Viken, Lars Kristian Selbekk oppfordret alle til å engasjere seg i organisert arbeid for skeives rettigheter.



Powered by Labrador CMS