– Å utstyre jomfru Maria med regnbueglorie er ikke en kriminell handling sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

To års fengsel for religionsfornærmelse

I Polen står tre kvinner tiltalt for religionsfornærmelse etter å ha klistret opp plakater der jomfru Maria er avbildet med regnbueglorie og et regnbueflagg rundt skuldrene.

Publisert
Elżbieta Podleśna.

Elżbieta Podleśna, Anna Prus og Joanna Gzyra-Iskandar Podleśna er tiltalt etter paragraf 196 i den polske straffeloven, paragrafen har en strafferamme på to år, for religionsfornærmelse etter å ha klistret opp plakater der jomfru Maria er avbildet med regnbueglorie og et regnbueflagg rundt skuldrene.

Plakatene ble hengt opp i byen Płock, en by med om lag 200 000 innbyggere som ligger midt i Polen, i april 2019. I mai ransaket polsk politi leiligheten til Elżbieta Podleśna. Daværende innenriksminister Joachim Brudzińsk for regjeringspartiet Lov og Orden (PiS), tvitret sin støtte til politiet for deres håndtering av saken.

Krav om lovendring

I juli 2020 ble Elżbieta Podleśna, sammen med Anna Prus og Joanna Gzyra-Iskandar Podleśna, tiltalt for religionsfornærmelse. Rettssaken var satt til november, men ble utsatt til januar 2021 på grunn av pandemien. Saken skal opp igjen 17. februar. Dersom kvinnene blir funnet skyldig risikerer de inntil to år i fengsel.

– Det å utstyre jomfru Maria med en regnbueglorie er ikke en kriminell handling. Polske myndigheter bør avstå fra å bruke lovverk til å kneble ytringsfriheten. De bør i stedet endre lovverket slik at det er i tråd med internasjonale og europeiske menneskerettighetsstandarder, sier FRIs leder Inge Alexander Gjestvang.

Alina Szeptycka fra FRIs samarbeidsorganisasjon Kultura Równości i Polen er enig:

FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

– Forfølgelsen av disse kvinnene og plakaten som viser jomfru Maria med regnbueglorie er ikke annet enn sensur og nok et bevis på den uheldige innflytelsen Den katolske kirke har på det sosiale og politiske livet i Polen.

Hatefulle ytringer går fri

Samtidig med at saken mot de tre er oppe i retten har den polske statsministeren grepet inn for å hindre Twitter og Facebook i å slette innhold eller fjerne brukere. Dette skjedde i kjølvannet av at USAs president Donald Trump ble fjernet fra sosiale medier. Ifølge statsminister Mateusz Morawiecki er sensur av sosiale medier uakseptabel. Han advarer mot såkalt «politisk korrekthet» og hevder han vil prioritere ytringsfriheten høyt.

– Det er paradoksalt at det samme partiet som bruker religionsfornærmelse til å kneble ytringsfrihet gir grønt lys til hatefulle ytringer på sosiale medier, sier Gjestvang.

Statsministerens utsagn ble raskt fulgt opp landets justisminister, som forrige fredag la frem et lovforslag for å forhindre sosiale medieplattformer i å slette innhold eller fjerne brukere såfremt innholdet ikke bryter polsk lov.

– Problemet med å henvise til polsk lov er at den er utilstrekkelig når det gjelder hatefulle ytringer. Menneskerettighetsorganisasjoner og det polske menneskerettighetsombudet har oppfordret til at lovverket må endres i årevis, men det er ingen politisk vilje til det, sier Szeptyka

– Homofiendtlighet er svært utbredt i Polen, så hvis lovverket skal ta utgangspunkt i polsk lovgivning er det dårlige nyheter for landets lhbt-personer.

Nytt lovforslag

Den polske lhbt-bevegelsen stålsetter seg for nok et angrep. Landets grunnlov åpner for at stemmeberettigede kan fremme lovforslag dersom det samles flere enn 100 000 underskrifter, og et slikt lovforslag ligger nå på trappene i det polske parlamentet.

Forslaget, som har fått tittelen «Stop lhbt», vil forby alle offentlige markeringer til støtte for lhbt-personer. Det er fremmet av Życie i Rodzina Foundation, som i tillegg også vil forby selvbestemt abort.

– Det er illevarslende at over 100 000 stemmeberettigede har skrevet under på et lovforslag som lammer både ytrings- og forsamlingsfriheten. Dette er Europa, og det er ufattelig at et slikt lovforslag overhodet diskuteres. FRI har inngått flere partnersamarbeid med polske lhbt-organisasjoner og vi vil gjøre alt vi kan for å støtte dem i årene som kommer, sier Inge Alexander Gjestvang.

Powered by Labrador CMS