Klimabrølet 30. august 2019 Oslo. Foto: Ingvild Endestad.
Klimabrølet 30. august 2019 Oslo. Foto: Ingvild Endestad.

– Klimakamp er skeiv kamp

– Klimaendringene har konsekvenser for oss alle, men spesielt for de av oss som er mest utsatt som følge av fattigdom, marginalisering og vold, sier FRI-leder Ingvild Endestad.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 30. august gikk Klimabrølet av stabelen i Oslo og en rekke andre norske byer, fra Bergen til Stavanger, Tønsberg til Fredrikstad, samt Tromsø og Henningsvær, for å nevne noen.

Foreningen FRI sluttet seg til markeringen utenfor Stortinget i Oslo fredag 30. august, sammen med en rekke andre organisasjoner. Arrangøren selv opplyser at 20 000 mennesker møtte opp i Oslo, mens over 5 000 møtte opp i Bergen og rundt 5 000 i de øvrige byene.

Må ta ansvar
FRI sluttet seg til Klimabrølet fordi klimakampen er en solidaritetskamp, og med det en skeiv kamp.
– Klimakampen er alles kamp. Det handler om at vi vil ha en jord å leve på, men i dag er mange mennesker på flukt som følge av klimaendringene, sier Ingvild Endestad, leder i FRI.
– Vi som lider minst er også de som må ta det største ansvaret. Og vi er de som har best mulighet for å kunne gjøre det.

Endestad peker på situasjonen til skeive på flukt.
– Skeive får ofte verre vilkår når de er på flukt. De har få eller ingen rettigheter i mange land, mens andre har få muligheter for å kunne flykte – eller å få opphold i andre land. Disse omstendighetene gir oss et større ansvar for å hjelpe, noe FRI gjør med hjelp fra flere søsterorganisasjoner og prosjekter i andre land. Det viser seg også at i land hvor hjemløshet blant skeive er stor – også er blant landene som rammes hardt av klimaendringer, sier Endestad til Blikk.

Klima på dagsorden
FRI-lederen roser miljøbevegelsen og organisasjonene som tar kampen for miljøet.
– Og så må vi, de skeive organisasjonene, løfte de perspektivene vi mener er viktige. Når FRI sier at klimakamp er skeiv kamp, så mener ikke vi at det først og fremst er det. Klimakamp er først og fremst kamp for jorda vi bor på, og det er alles ansvar – også skeives.

Klimakampen vil naturlig nok også bli et tema i den skeive bevegelsen og FRI ønsker å få klima, miljø og bærekraft på dagsorden.
– Skeive lever komplekse liv, akkurat som alle andre – over hele verden – og det spørsmålet som brenner aller mest nå er klimaspørsmålet. Da er det naturlig at vi som er skeive også tar et ansvar i den kampen, sier Ingvild Endestad.

Powered by Labrador CMS