Forfulgt i Uganda

Publisert

Lhbt-befolkningen i Uganda lever med en stadig trussel om forfølgelse og vold. I forrige uke ble en av Ugandas ledende homoaktivister, David Kato, drept i sitt eget hjem.  – Vi jobber for et bedre liv, sier Gerald Sentongo og Chris Dolan fra Uganda til Blikk Nett. Gerald Sentongo (33) og Chris Dolan (44) er i Norge i forbindelse med dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs. Dolan representerer The Refugee Law Project Uganda, mens Sentongo kommer fra Sexual Minorities Uganda (SMUG). I går presenterte de filmen «Getting Out», en dokumentar om fem afrikanske lhbt-flyktningers historie. Uganda er et av de verste landene for lhbt-personer å bo i. Det foreligger rapporter som forteller at regjeringen pålegger politiet å gå til aksjon mot organisasjoner for homofile. Dessuten rapporteres det om tortur og vold mot lesbiske og homofile. Under tittelen «Heng dem!», publiserte den ugandiske tabloidavisa Rolling Stone i fjor høst en rekke bilder med navn, arbeidsplass og adresser til homofile og lesbiske i Uganda. David Kato var en av dem som figurerte på forsida. – Men etter Katos død har folk i regjeringen for første gang sagt noe positivt om homofile. Realiteten er at vi har ingen møtesteder, og livet er vanskelig fordi vi må leve i skjul, sier Gerald Sentongo til Blikk Nett.

Jobber for lovendring

Mange ugandiske organisasjoner som jobber for menneskerettigheter, kvinner, flyktninger og bedre helse, har gått sammen i en koalisjon. I en uttalelse som henvender seg til politiske og religiøse ledere, media og regjeringen, ber de om at det nå må tas grep. De oppfordrer makteliten til å kjempe mot den økende homofobien og å få endret lovene, som er gått ut på dato. De slår fast at mordet på David Kato ikke var det første, men ber om hjelp til at det skal det bli det siste. – Det er ikke kriminelt å være homofil, men seksuelle handlinger mellom to av samme kjønn er forbudt, sier Sentongo. – Er det noe som er positivt i Uganda, sett fra et lhbt-synspunkt?– Ja, vi får god støtte, særlig fra skandinaviske myndigheter med Norge i spissen, og vi har vunnet to rettssaker. Vi gikk til sak mot Rolling Stone etter outingen av homofile og lesbiske, og avisa ble dømt i januar, forteller Dolan, som sammen med Santongo også deltok på torsdagens seminar «Forfulgt for å være den du er» om lhbt-personer på flukt, som ble arrangert av LLH i samarbeid med Human Rights Human Wrongs.

Etterlyser lhbt-retningslinjer

LLH har erfaringer med at manglende dokumentasjon gjerne blir tatt som et tegn på at overgrep mot lhbt-personer ikke finner sted.– David Kato levde med stadige drapstrusler. Vi vet også at ugandiske myndigheter ikke løfter en finger for å styrke sikkerheten til lesbiske, homofile og transpersoner. Deres bidrag i det offentlige ordskiftet fører snarere til en mobbementalitet i befolkningen, og våre kontakter forteller om en økning av trakassering, vold og overgrep, både fra ikke statlige og statlige aktører, sier Bård Nylund, leder i LLH.  – Det at de fleste land i Afrika og Midt Østen stemte mot en inkludering av seksuelle og kjønnsminoriteter i FNs erklæring om utenomrettslige henrettelser rett før jul i fjor, burde gi et signal om hva asylsøkende lhbt-personer i disse landene risikerer ved retur, sier Nylund. – Det er en alarmerende mangel på dokumentasjon av rettighetsbrudd mot lhbt-personer. Norske myndigheter risikerer å sende mennesker tilbake til tortur og i verste fall drap. I 2008 kom FNs høykommissær for flyktninger med en rekke anbefalinger for å ivareta de særlige utfordringene som flyktninger på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet har i møtet med asylinstituttet. Disse anbefalingene er ennå ikke tatt inn i de norske retningslinjene for kjønnsrelatert forfølgelse, som saksbehandlerne i utlendingsforvaltningen bruker. LLH kom med konkrete innspill til endring av retningslinjene for kjønnsrelatert forfølgelse allerede i april 2009.– Regjeringen har, etter påtrykk fra LLH, anerkjent at retningslinjene er mangelfulle, og de har flere ganger gitt oss løfter om at de skal ta tak i dette. Det siste løftet vi fikk fra Justisdepartementet før jul, er at arbeidet er i gang og at man håper å ha på plass noe i februar/mars, sier Bård Nylund. Under sitt besøk i Norge har Dolan og Sentongo fått møte representanter fra både myndigheter og bistandsorganisasjoner. Her har de kommet med innspill som kan brukes som pressmiddel mot ugandiske myndigheter.– Vi har sett at det internasjonalt er blitt større oppmerksomhet og forståelse for hvordan vi har det i Uganda. Politiet har også gått ut og oppfordret religiøse grupper til ikke å nøre opp under homofobien, forteller Sentongo. – Ja, mange mener at homofili er noe som kommer fra vesten og er ført til Uganda av fremmede, sier Dolan.

Powered by Labrador CMS