Forfulgt på vei hjem

Publisert

Etter en kveld på Elsker lørdag 2. april opplevde Monica de Vibe at en venninne ble forfulgt av en mannlig gjest. Mannen hadde vært nærgående mot de Vibe, kjæresten hennes og venninnen i løpet av kvelden på Elsker. – Det er jo ikke vanlig at det sitter mannfolk å stirrer på jenter på et skeivt sted, sier de Vibe til Blikk Nett og forteller at vedkommende var i 25-35-års alderen og med utenlandsk opprinnelse. de Vibes venninne forlot Elsker ved midnatt, men i løpet av få minutter sendte venninnen en sms hvor hun skrev at hun ble forfulgt av personen som hadde vært nærgående på Elsker.– Heldigvis møtte hun en mannlig bekjent ikke langt unna. Mannen som fulgte etter henne gikk da forbi henne, stoppet opp og så seg litt rastløst rundt, før han gikk tilbake og forsvant. Det er på bakgrunn av helgens overfallsvoldtekter i Oslo at de Vibe tar kontakt med Blikk Nett.– Jeg er overlykkelig for at min venninne ikke ble en av dem. Men jeg lurer også på om dette et stort problem på skeive steder. Man må være mer observant og klar over at slike ting også kan skje på skeive steder. Hadde jeg visst at det bare var å gå bort til dørvakta og fortelle at det var en fyr som oppførte seg mistenksomt, så hadde jeg gjort det med en gang. Men jeg tenkte ikke på det før vi skulle gå, sier hun og roser vaktene på Elsker. – Vaktene var veldig imøtekommende og sa at vi skulle sagt ifra før. Da hadde de bortvist dem med en gang. Det var ikke første gangen de hadde vært borti en slik situasjon.

– Kjempeproblem

Sissel Hansen hos Elsker sto selv i døra den aktuelle lørdagen.– Dette er ikke et enestående tilfelle. Det er et kjempeproblem på Elsker, sier Hansen til Blikk Nett. – Men på samme tid er vi så redde for å generalisere, og for å bli beskyldt for rasisme. Det er en vanskelig balansegang. Faktum er at denne typen kriminalitet blir utført av utlendinger. Jeg har mange års erfaring som dørvakt, og ser fort på gjester om de hører hjemme hos oss, sier Hansen og forklarer at Elsker er et sted med mange stamgjester. – Er det noen som aldri har vært der før opplyser vi om hva slags sted Elsker er. Da kan vi bli møtt med «fysj» og «æsj», men de vil likevel inn. Men en sånn holdning fører automatisk til at vi nekter dem. Er vi usikre og slipper dem inn følger vi ekstra godt med for å se hvordan det går. Det stopper ikke nødvendigvis tyverier eller annen kriminalitet.– Sist lørdag var det en rekke tyverier av mobiltelefoner, og en del ble faktisk tatt på fersken. Da ringer vi selvsagt politiet, men vi vet jo at alle slike saker blir henlagt. Det vet de som stjeler også, så det kan virke som en håpløs kamp av og til.

– Er skeive utesteder attraktive når det gjelder denne typen kriminalitet?

– Helt klart. Fordi vi er et sted med mange stamgjester så fører det til at gjestene føler seg hjemme og slapper mer av. Da lar de kanskje veska bli liggende mens de danser. Det bør de absolutt slutte med. Det er nettopp derfor denne typen kriminelle kommer til steder som Elsker. Det er viktig å huske på at vi har med profesjonelle bander å gjøre. De henger gjerne i baren, hvor en av dem får med seg pinkoden til gjester, hvorpå en annen stjeler kortet. Dette er noe vi har begynt å gjøre gjestene oppmerksom på, så den typen bander har vi sjelden problemer med nå for tiden. Men det kommer stadig nye. Derfor har vi faktisk vurdert å gjøre Elsker til en medlemsklubb. Jeg tror det er fremtiden.

– Har dere tidligere hørt om episoder hvor gjester har blitt forfulgt?

– Jeg har ikke hørt om tilfeller hvor gjester har blitt forfulgt etter at de har gått fra Elsker. Men det overrasker meg ikke. Det råder en vill tilstand i Oslo nå for tiden og politiet har ikke ressurser til å følge opp slike saker, sier Hansen og forteller at de prøver å stoppe problemene før de kommer inn døra. – Det er vanskelig å sile, og lett å ta feil. Men det handler om å snakke direkte til folk. Da merker man fort om vedkommende har ærlige hensikter.

– Har du noen gode råd for en vellykket kveld på byen?

– Ha med nok kontanter i stedet for å bruke kort. Dropp gjerne å ta med mobilen også. Må du ha mobil, ha den i lomma. Bruk garderoben, det er derfor vi har den. Ikke ta pirattaxi. Ikke dra på nachspiel med ukjente personer, eller dra sammen med noen du kjenner. Ta vare på hverandre og bry deg om det som skjer rundt deg, for neste gang kan det være deg. Ikke vær redd for å si ifra til vaktene eller personalet, avslutter Sissel Hansen.