- Forstår ikke alvoret

Publisert

At eliteserieklubber ikke svarer på homospørsmål, overrasker ikke Håvard B Øvregård. – Det viser jo at temaet ikke blir tatt opp, og at de fleste i toppfotballen ikke forstår alvoret i homohets og diskriminering. – Dessverre er dette representativt for deler av idrettsnorge, sier Håvard B Øvregård, tidligere prosjektleder for NIF-prosjektet «Med idretten mot homohets». Han mener at det er klubbene selv som taper på at de ikke jobber med temaet.– Homofili er ikke lenger tabu i de fleste områder i samfunnet. Rosenborg er et godt eksempel på en klubb som representerer hvordan Norge ser på homofile. Klubbene som ikke svarte på henvendelsene fra Blikk, representerer et gammeldags Norge.Norges Idrettsforbund har prioritert å jobbe med særforbund og idrettskretser i prosjektet Med idretten mot homohets. Øvregård forteller at de ikke har tatt noen runde med eliteserieklubbene.– Jeg vet at Norges Fotballforbund jobber med temaet, men jeg skulle ønske at også norsk toppfotball så verdien i å ta det opp på sine møteplasser. Toppfotballen har med noen få unntak vært en sinke i dette arbeidet, samtidig som jeg har opplevd en økende åpenhet for temaet i norsk idrett generelt.

– Hvem har ansvaret for at temaet blir tatt opp?

– Det er helt klart trenerne og lederne for klubben som har ansvaret. Utøverne er ofte usikre på trenerens reaksjon dersom de står fram.Øvregård påpeker at mange trenere er ukomfortable med å ta opp temaet. Dersom treneren bruker ordet homo, vil det danne en viktig trygghet for utøverne som fortsatt er i skapet.

– Tror du det er noen homofile i eliteserien per dags dato?

– Det er klart at det finnes mange homofile utøvere i alle idretter, også i fotballen. Vi vet at det oppleves som vanskelig å komme ut. Spesielt er det en ekstra belastning for kjente offentlige personer. Fotballspillerne vil helst ha fokuset på fotballen, ikke hvem de er kjæreste med. De har nok ikke lyst til å få det ekstra fokuset på seg, sier Øvregård, som anbefaler alle klubbene å invitere han til å snakke med trenergruppa.– Det som mangler er at de ansvarlige snakker åpent om homofili.