Første Pride i Træna

Publisert

Historiens første Pride-parade på Træna fant sted under Trænafestivalen. Over 20 prosent av lokalbefolkningen marsjerte sammen med feststemte festivaldeltakere. Det var som om man knapt trodde sine egne øyne. Med Ragna og Mira fra gruppa Kuuk som tamburmajorer vaiet regnbueflagget i takt med Trænas eget flagg i gult og rødt som proklamerer «Velkommen til Havfolket». 

152 deltakere

Velkomsten var det ingenting å si på. Langs hele marsjruten var det jubelbrøl og applaus fra hundrevis av tilskuere for prosesjonen med 152 deltakere. Tallet virker ikke stort, men blir imponerende når man vet at Trænas befolkning er 481. De kraftigste kampropene var: «Jeg er homo!», «Jeg er lesbe!» og «Ja til alt!»

JA til alt

Paraden var ikke en del av det offisielle festivalprogrammet. Det var festivalens frivillige med Helmer Langskjær i spissen som på impuls startet det hele. Siden Trænafestivalens motto lenge har vært «Ja til alt!», var ikke festivalledelsen sen om å bli med. På rekordtid sendte LLH i Oslo T-skjorter, armbånd, brosjyrer og kondomer.

"Vårherre er homo!"

Langskjær er overveldet over oppmøtet og engasjementet.- Jeg trodde først at det bare skulle bli en sånn venners-venners tilstelning, men her er det jo folk fra Johannesburg i sør til Sameland i nord. Jeg finner nesten ikke ord. Da paraden startet, brøt solen igjennom og da smalt det fra en av gammelkarene som satt langs veikanten: « Det var det jeg visste, Vårherre er homo!» Jeg tror det smittet over på oss alle. Og med folk i festivalstemning, var det ingenting å si på atmosfæren. At jentene fra Kuuk stilte i sine regnbuebikinier la på ingen måte en demper på stemningen.

Blant topp 10

To uker før festivalstart figurerte Trænafestivalen blant Topp 10 av verdens beste festivaler i de britiske storavisene The Guardian og The Independent. Over 50 journalister fra ni forskjellige land dekket festivalen og Pride-paraden.

Gay på landet

- Vi er jo preget av nyhetene den siste tiden der samkjønnsekteskap er tillatt i hele USA og at transpersoner ikke lenger må kastreres i Norge. På samme tid ville vi feire Træna og Utkant-Norge. Her er det åpent hav, stor himmel og åpne mennesker. Kjæresten min og jeg lever og bor her og har gode liv. Myten om at man må bo i en storby for å være åpen homo er sterkt overdrevet. Jeg håper at vår lille parade beviser dette. 

Morsom skulptur

Marsjruten endte ved Trænas nye attraksjon, skulpturen «A prose, a song, a poem look yonder» som er en del av prosjektet «Skulpturlandskap Nordland». Den er laget av den zambesiske kunstneren Anawana Haloba med base i Oslo. Den skapte umiddelbart stor humor blant lokalbefolkningen siden den ser ut som en penis med en fiskekrok gjennom penishodet med kallenavn som «Prins Albert» og «Trænkuken».
 
Første Pride under Træna-festivalen Posted by BLIKK on 12. juli 2015

Powered by Labrador CMS