Menighetsfakultetet får skeiv studentrådsleder

Det teologiske Menighetsfakultetet i Oslo har fått sin første skeive studentrådsleder noensinne.

Publisert

I år var det noe så sjelden som hundre prosent skeiv representasjon da lesbiske Trude-Christina Halvorsen (28) og lesbiske Sara Myhrer (24) stilte til valg som studentrådsledere ved Det teologiske Menighetsfakultetet (MF) i Oslo.

Trude-Christina Halvorsen stakk av med seieren under studentrådsvalget torsdag den 27. april, og skal nå gjøre sitt for å skape mer synlighet omkring homofili ved den kristne skolen.

– Menighetsfakultetet vil være en skole med mangfold og har studenter innen mange forskjellige trosretninger. Både kristne, jøder, muslimer, katolikker og bahaier er representert, men de er alle «heterofile inntil det motsatte er bevist.» Du antas å være hetero ikke bare fordi det er normen, men fordi det er det foretrukne, sier Trude-Christina Halvorsen til Blikk nett.

Konservativt rykte

Sara Myhrer og Trude-Christina Halvorsen. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Både Trude-Christina Halvorsen og Sara Myhrer ble spurt av avtroppende studentrådsleder om de ønsket å stille til valg fordi hun anså dem som gode kandidater. Halvorsen og Myhrer håper dette kan bidra til åpne mer opp i det konservative landskapet.

– MF har et rykte på seg for å være konservative. Det skeive miljøet på skolen er lite. Majoriteten av de som er skeive ved MF har gravd seg selv så langt bak i skapet at de ikke finner veien ut på egen hånd, sier Trude-Christina Halvorsen.

Hun tror grunnen til at det ikke har blitt valgt inn en skeiv studentrådsleder ved MF tidligere, er at skeive har vegret seg for å stille som kandidater.

– Det er de konservative holdningene som sitter igjen. Jeg har ved flere tilfeller møtt medstudenter på Elsker i helgene som lever i skapet, og det gjør de på grunn av troen sin, repliserer Sara Myhrer.

Positiv virkning

Når Trude-Christina Halvorsen går inn i rollen som ny studentrådsleder ved MF i sommer, vil hun konsentrere seg om å skape synlighet omkring homofili og normalisere det å være skeiv.

– En skeiv studentrådsleder ved MF kan i seg selv virke positivt på folk som har vanskelig for å samkjøre legning og tro, ved å vise at vi faktisk finnes og klarer oss bra. Rent konkret tenker jeg at det å skape synlighet handler mest om å være seg selv i hverdagen. Noe så enkelt som å fortelle at jeg var på Elsker i helgen hvis noen spør om hva jeg gjorde sist helg, sier Halvorsen.

Hun studerer til å bli prest fordi hun har troen på det å skape flere positive endringer i kirken.

– Jeg er vant til å møte fordommer fra andre skeive som undrer seg over hvorfor jeg vil bli prest jeg som er skeiv. Og da svarer jeg at det er nettopp jeg som må bli det, fordi noen må jobbe med disse tingene. En jeg studerer med sa forleden:  «Jeg håper det kommer ei skikkelig traktorlesbe og blir studentrådsleder her», og jeg bare «yes, her er jeg!»

Les mer om Trude-Christina Halvorsen og Sara Myhrers erfaringer med det å vokse opp som skeive i konservativt kristne miljøer i magasinet Blikk.

 

Powered by Labrador CMS