– Fortsatt mye ugjort

Publisert

Jon Reidar Øyan (34) er nyvalgt leder i Arbeiderpartiets homonettverk. Øyan tar over vervet etter Kristin Bergersen. – Kristin Bergersen fortsetter i styret og har nå ansvaret for nettverkets internasjonale arbeid, sier Jon Reidar Øyan til Blikk Nett. Øyan var leder i LLH i perioden 2004 til 2008, før han i 2009 gikk inn i politikken og ble politisk rådgiver. I 2009 ble han politisk rådgiver i Arbeidsdepartementet for statsråd Hanne Bjurstrøm, senere for statsråd Rigmor Aasrud i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. I dag er han politisk rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe. – Savnet du lhbt-politikk?– Jeg følte det var på tide å engasjere meg igjen og ikke minst komme meg på banen med hensyn til lhbt-saker. Det er ikke til å komme unna at det fortsatt er mye ugjort på det feltet, sier Øyan til Blikk Nett.

Utfordrer Arbeiderpartiet

Målet er ikke nådd og Øyan vil ta fatt på en rekke saker.– De av oss som er godt etablerte homoer, både de som er singel og i parforhold, har det ganske fint. Derfor må vi bruke mer tid på de av oss som ikke er så godt etablert eller forankret, sier Øyan og forteller at han etter tiden som LLH-leder hadde et behov for en pause fra lhbt-politikk. – Det var mye jobb og et massivt press i de årene jeg var leder. Nå er jeg klar igjen kjenner jeg. Politikk har jeg jo drevet med hele tiden, og selv om jeg ikke har jobbet homopolitisk de siste årene, så ligger det i bakhodet mitt hele tiden. Grunnen til at jeg tar på meg vervet som leder av Homonettverket er også for å minne Arbeiderpartiet på lhbt-kampen ikke er vunnet. – Hvor må det settes inn krefter mener du?– Med fare for å høres ut som en klisjé, så svarer jeg skolen. Det er en klisjé fordi lhbt-miljøet har sagt det i så mange år nå. Homotemaet må inn i skolegården, inn i garderobene og på idrettbanene. I tillegg vil jeg trekke fram minoritetskampen og at vi må støtte opp om integrering og inkludering, sier Øyan.

Internasjonale forpliktelser

Arbeiderpartiets Homonettverk er tilsluttet den internasjonale paraplyorganisasjonen Rainbow Rose, som jobber for lhbt- og menneskerettigheter internasjonalt.– Vi har en stor jobb utenfor våre egne landegrenser. Den internasjonale solidariteten blir bare viktigere og viktigere når vi ser hvordan for eksempel Russland og Uganda herjer med sin lhbt-befolkning. Da har vi i Norge, som tross alt lever på en eng av likestilling, en forpliktelse overfor våre søstre og brødre i andre land. Handlingsplanen «Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner» varte fra 2008 og ut 2013. Nå utfordrer Homonettverket den blåblå regjeringen på lhbt-politikk.– Vi krever en ny konkret nasjonal handlingsplan i løpet av 2015. Det er bemerkelsesverdig stille på lhbt-feltet nå med denne regjeringen. Jeg tror ikke de gjør mer enn det de strengt tatt må, sier Øyan til Blikk Nett. Den nye homonettverkslederen vil gi lesbiske, homofile, bifile og transpersoner en verdig alderdom– Mange skeive har ikke barn eller annen familie som kan stille opp når vi blir gamle. For mange lhbt-personer innebærer det å bli eldre mye usikkerhet og frykt, som igjen fører til både skepsis og redsel i møte med helsevesenet. Vi må ta inn over oss at mange skeive oprerer med andre familiebegrep, og nettopp derfor er dette et felt det må arbeides og ikke minst forskes mer på.

Vil inn i bystyret

Mange av sakene som står på agendaen i Homonettverket er saker Jon Reidar Øyan vil ta med seg inn i lokalpolitikken. Øyan står på Arbeiderpartiets bystyreliste, på en 21. plass. – Hvorfor skal skeive stemme på deg i kommunevalget?– Fordi jeg er en kompromissløs stemme for lhbt-befolkningen i Oslo. Enten jeg blir valgt inn i bystyret eller ei, så vil jeg fortsatt være en kompromissløs stemme for lhbt-politikk. Øyan har en visjon om Oslo som verdens beste by på likestilling.– Det innebærer at de organisasjonene og grupperingene som jobber med likestilling og lhbt-politikk må ha gode vilkår og økonomiske forutsetninger for å kunne gjøre jobben sin. En stor andel av hovedstadens lhbt-befolkning kommer fra andre steder i landet.– De kommer til Oslo fordi de søker et fellesskap og for å styrke identiteten sin. Da må vi legge til rette for at Oslo er en inkluderende by på disse områdene, sier Jon Reidar Øyan. I tillegg til lhbt-fokuset er det mange andre saker han ivrer for.– Som for eksemåel byutvikling, boligbygging, kollektivtrafikk, sykkel og flere idrettsanlegg for å nevne noen saker. Min oppfordring er: kryss en lhbt’er ved valget. Da får du hele pakka, avslutter Jon Reidar Øyan.

Powered by Labrador CMS