Trans

– Forventer at vi blir inkludert

– HKS er kjempeskuffet og mildt sagt overrasket over at ting foregår bak lukkede dører, sier avdelingsleder i Helsestasjon for kjønn og seksualitet, Ingun Wik, etter at Helsedirektoratet har signalisert at all behandling av transpersoner under 18 år kun skal gjøres i spesialisthelsetjenesten.

– Jeg forventer at HKS nå blir inkludert i reelle møter på like fot, og at vi blir tatt på alvor, sier avdelingsleder i Helsestasjon for kjønn og seksualitet, Ingun Wik.

I et intervju med NRK mandag 26. juni sier helsedirektør Bjørn Guldvog at all behandling av transpersoner under 18 år kun skal gjøres i spesialisthelsetjenesten, på Nasjonal behandlingstjeneste i Oslo.

«Der hvor man gjør vurderinger med tanke på hormonbehandling hos barn og unge, så mener vi det er en spesialisthelsetjenesteoppgave(…)», sa Guldvog. 

«Hver helseregion må ha et tilbud til denne gruppen, også de under 18 år, og så vil det jo være de høyspesialiserte funksjonene som vi har pekt på den nasjonale behandlingstjenesten ved Oslo Universitetssykehus», sa helsedirektøren til NRK.

Disse uttalelsene står i sterk kontrast til signaler Helsedirektoratet ga Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS), FRI, Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens og Skeiv Ungdom i et møte tidligere denne måneden.

 – Da ble vi fortalt at vi skulle bli invitert til et møte etter sommeren hvor løsninger skulle diskuteres. På møtet ble det ikke lagt fram noe av det helsedirektør Guldvog presenterte i intervjuet med NRK, sier Ingun Wik, avdelingsleder i HKS.

Bakgrunnen for møtet var tidligere uttalelser fra Guldvog til VG, hvor han har sagt at behandlingen til transpersoner under 18 kan bli regnet som utprøvende og at Helsedirektoratet må vurdere om kun nasjonal behandlingstjeneste i Oslo skal få gi denne behandlingen.

Det førte til stor bekymring i miljøet, og brukerorganisasjonene og HKS innkalte til hastemøte med Guldvog, i frykt for å miste store deler av tilbudet som eksisterer utenfor den nasjonale behandlingstjenesten i Oslo.

HKS forlot møtet med en forventning om at Helsedirektoratet ville lytte til bruker- og pasientorganisasjoner på feltet.

– I møtet ble vi beroliget med at denne prosessen ville ta tid, og at brukerorganisasjonene og HKS skal være med i prosessen, sier Ingun Wik til Blikk.

– Jeg forventer at HKS nå blir inkludert i reelle møter på like fot, og at vi blir tatt på alvor. Det er et kjempeparadoks at HKS jobber med de mest komplekse sakene. Vi jobber med alle de som blir avvist av Rikshospitalet, og så er det vi som ikke blir hørt eller møtt på våre erfaringer, sier Wik til Blikk.

 

 

 

Powered by Labrador CMS