– Fotball er for alle

Publisert

Med kampanjen Support - for mangfold, respekt og aksept i fotball, tar Arve Andersen og fortballklubben Viking et oppgjør med homofobien på fotballbanen, på tribunen og i klubbene. – Fotball er den største og mest populære idretten i Norge. Derfor må fotballmiljøet være en åpen og trygg arena der alle, uansett seksuell legning, føler seg hjemme som utøvere, trenere, dommere og supportere, sier Arve Andersen. Andersen er selv tidligere fotballspiller og nå en engasjert supporter med et hjerte som banker for fotballklubben Viking. Han er også tidligere leder av LLH Rogaland, og som leder lanserte han i 2009 kampanjen Zero, som også satte fokus på homofobi innen fotball. Kampanjen, som var et samarbeid mellom LLH Rogaland og Rogaland Idrettskrets, ble lansert i forbindelse med Stavanger på skeivå. Det samme gjelder kampanjen Support.– Jeg syntes det var en fin anledning å starte en ny kampanje i forbindelse med Stavanger på skeivås 15-års jubileum. Support-kampanjen ble startet av meg, med god hjelp av blant andre Øyvind Bø og Dag Terje Klarp Solvang, sier initiativtaker Arve Andersen til Blikk Nett. Under Stavanger på skeivå-festivalen skal de også arrangere en fotballdebatt.– Fotballdebatten finner sted torsdag 5. september på Beverly Sportspub i Stavanger hvor tidligere sportsdirektør og spiller i Viking, Egil Østenstad, stiller til debatt sammen med fotballfolk fra Rogaland.

Et pusterom i hverdagen

Fotballklubben Viking er aktive deltakere i Support-kampanjen. På nettsidene til Support stiller blant andre Viking-trener Kjell Jonevret opp og uttaler følgende:«Alle trenger tilhørighet, uansett nasjonalitet eller legning. Fotball skal være et pusterom i hverdagen for alle». Trener Jonevret får følge av A-lagsspillere som Håkon Skogseid, Eirik Schulze, Trond Olsen, Christoffer Midbøe Lunde, Jón Daði Böðvarsson, Trond Erik Bertelsen og Indriði Sigurðsson. Sigurðsson har skrevet under på kampanjen med følgende hilsen: «Fotball er for alle, enten du er homo eller hetero». Andersen er ikke i tvil om at hans bakgrunn som både fotballspiller og supporter har hatt en positiv virkning på at kampanjene blir så godt mottatt.– Alle kampanjene og fotballdebattene som har vært arrangert i Rogaland de siste årene er hjertesaker for meg. Og det at jeg selv har spilt fotball, og at jeg er i overkant interessert i sporten har nok hatt noe å si. Jeg tror ikke det hadde vært like lett å komme utenifra uten noe kjennskap til sporten. Flere og flere fotballklubber tar nå homofobi på alvor og engasjerer seg i temaet. På samme tid er det jakten på den første åpne homofile spilleren på toppnivå som får mest fokus, ikke minst i media. Men kampen bør, ifølge kampanjen Support, handle om holdninger og et positivt miljø hvor alle får plass - ikke minst på tribunen. Men enn så lenge er Arve Andersen ganske ensom som åpen homofil supporter.– Jeg har ikke mange homofile venner som går på fotballkamper. Grunnen til det henger nok sammen med at fotball ikke har vært en arena hvor homofile føler jeg hjemme eller velkommen. Jeg har jo homofile venner som følger med og som går på kamper, men det er desto færre som spiller fotball selv.

Utfordrer fotballklubben Brann

Support-kampanjen er foreløpig en lokalkampanje for Rogaland og Viking FK. Men den kan lett overføres til andre klubber i landet, og Andersen sender mer enn gjerne stafettpinnen videre.– Hele tanken bak Support er å inspirere og utfordre andre fotballklubber og supportere. Gjennom sosial medier som Facebook er det lett å sette i gang. Fotball er en konkurranseidrett og når andre klubber og spillere ser at Viking støtter Support, så vil sikkert ikke klubber som Brann og Rosenborg være noe dårligere. Det er målet vårt i hvert fall, sier Andersen og legger til at han allerde har sendt stafettpinnen videre til Vestlandet. – Jeg har allerede vært i kontakt med Gjert Moldestad, redaktør for Brann-fanzinen Det 12. mann, og det ville vært naturlig at han er pådriver overfor fotballklubben Brann slik at de også blir med på kampanjen.

Les mer om Support-kampanjen på Facebook: 

facebook.com/fotballsupport