Raballder Håndball tar oppgjør med homotabuet: – Det er viktig at heterofile idrettsprofiler tør å holde i regnbuefargene
Hvorfor er det fortsatt tabu å stå fram som homo i idretten? Dette er spørsmålet Raballder Håndball stiller seg i kampanjen #JegStøtterRegnbuen.
Hvorfor er det fortsatt tabu å stå fram som homo i idretten?
Raballder Håndball lanserer kampanjen #JegStøtterRegnbuen i pride-måneden juni. Her har røde og gule kort blitt forvandlet til et kort med regnbuefarger, transfarger og Philadelphia-fargene svart og brunt.
– Det er viktig at hetero idrettsprofiler tør å holde i regnbuefargene og er sitt ansvar bevisst. De er forbilder for mange, og holdningene de signaliserer gjenspeiler seg i hele idretten, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, leder i Raballder Håndball.
Trenger støtte fra heterofile
Raballder Håndball vil at idretts-Norge skal ta tak i homofobi og fordommer mot skeive, både på og utenfor banen.
Kampanjens startskudd gikk da Raballder-lederen utfordret den etablerte idretten til å ta et krafttak for å fjerne tabuet rundt homofili i idretten i VG-kronikken «Hvor er de heterofile forbildene i idretten?».
– Det er én ting at en idrettspresident eller leder sier at idretten er for alle, og at alle aksepteres, men det når ikke fram til grasrota på samme måte som når en toppspiller sier dette, sier Stakset-Gundersen til Blikk.
I lang tid har toppene i norsk idrett overlatt inkludering av lhbt+ til breddeidretten, mener Stakset-Gundersen. Ofte etterspør trenere, spillere og forbund åpne spillere. Men må det åpne spillere til for å få bukt med fordommene?
Ikke den skeive utøverens ansvar
I forrige nummer av magasinet Blikk (05/2021) ble det satt søkelys på skeive i fotballen. «Vi mangler en åpen fotballstjerne» sa landslagssjef Ståle Solbakken til Blikk. Han mener machokultur i idretten fortsatt er et problem, og at dette må overvinnes før det skal føles helt trygt for skeive spillere å komme ut.
– Jeg syns det Solbakken sier er veldig fint, og vi hører mye av det samme internt i håndballen. Det ligger gode holdninger i grunn, men akkurat her syns jeg vi bommer. Vi snakker ofte om den skeive idrettsutøveren som skal stå fram, men det er et press jeg ikke unner den personen, sier Stakset-Gundersen.
– Det er mange toppidrettsutøvere som er homofile og lever i skapet, og det presset de føler når trenere eller kommentatorer etterspør en profilert homofil idrettsutøver, er et umenneskelig press. Det er viktigere at de rundt støtter, i stedet for å kreve at noen skal stå fram.
– Står respekt av å innrømme sine egne feil
Kjetil Rekdal uttalte i et intervju i 2004 at han hadde «personlig homofobi». Til Blikk sier han at han angrer på uttalelsen.
– Hva betyr det at store idrettsprofiler som Rekdal gjør helomvending i sine negative holdninger til skeive utøvere?
– Samfunnet har forandret seg mye fra 2004, og det ville ikke vært innafor å si noe sånt i dag. Sånn sett ville det vært en liten sensasjon om han ikke gikk tilbake på det. Men det står respekt av å innrømme egne feil og gå tilbake på noe man har sagt. Jeg inviterer Kjetil Rekdal til å ta et regnbuekort og vise det fram i sine sosiale profiler!
– Ballen har begynt å rulle
Raballder Håndball erfarer at mange unge slutter med idrett eller velger å forbli i skapet, fordi de ikke føler at det er mulig å kombinere det å være idrettsutøver med å være åpen om skeiv legning. Klubben sier likevel at de fleste som kommer ut får positive reaksjoner, og angrer på at de ikke gjorde det tidligere.
Stakset-Gundersen har selv møtt på fordommer i idrettsmiljøet.
Da han begynte å spille på seniorlaget til Kristiansund som 16-åring, opplevde laget seg som «verdens mest inkluderende klubb», skriver han i kronikken. Der var det ingen homoer. Homovitser var det derimot mange av. Stakset-Gundersen kom senere ut da han var 19 år, til positive reaksjoner.
– Siden vi lanserte kampanjen, og la ut kronikken, har flere idrettsforbund kontaktet oss med støttende ord. Ballen har begynt å rulle. Blant andre Norges Håndballforbund, Norges Ishockeyforbund, Norges Basketballforbund og Norges Idrettsforbund har nå regnbuefarger i sine sosiale medier. Vi har også sendt regnbuekort til fotballandslaget, sier Stakset-Gundersen.
-
– Hvem vil ha dette ansvaret, denne synligheten?
-
Skeivere Linkin Park
-
– De hater (cis)menn
-
Angelica Bråten nominert til Årets frivillige i Svelvik
-
Premiere på «Oro jaska»
-
Hets og trusler mot dragbingo på metalfestival
-
Gjenvalgt som president i europeisk nettverk
-
Verbum forlag slutter å selge Lagerløf-bok
-
Fem nye tilfeller av m-kopper registrert i Oslo
-
Humanistprisen til Filter Nyheter