Fotball
Den homofile fotballstjernen som begikk selvmord
I 1990 ble han den første store mannlige fotballspilleren til å stå fram som homofil. Åtte år senere begikk Justin Fashanu (1961-1998) selvmord etter flere år med hets – og en tragisk misforståelse.
Da australske Josh Cavallo (22) kom ut i oktober i fjor, ble han verdens eneste åpent homofile fotballspiller på øverste nivå. Nylig kom også 17-åringen Jake Daniels ut, da som den første åpne profesjonelle fotballspilleren i England på 32 år.
Før både Cavallo og Daniels, kom Justin Fashanu.
Han sto fram som homofil allerede i 1990, men ble ikke møtt med et fnugg av den støtten Daniels har fått i dag. Hetsen Fashanu ble møtt med, førte til slutt til at han avsluttet sitt liv i en garasje i London.
Stjernespissen
John Fashanu ble født i London i 1961. Faren var en nigerianskfødt advokatfullmektig og moren var en guyanskfødt sykepleier.
Da foreldrene skilte seg, ble Fashanu og broren John sendt på barnehjem. Som seksåring ble både Justin og John adoptert av de britiske fosterforeldrene Alf og Betty Jackson. Fashanu vokste opp i Shropham, Norfolk, der fotballtalentet hans ble oppdaget allerede i begynnelsen av tenårene.
Under en skolekamp i 1974 ble han oppdaget av en talentspeider fra Premier League-klubben Norwich City. Der skulle han de neste årene gjøre kometkarriere. Fashanu spilte i England, Australia, USA, Canada, Sverige og New Zealand, og på hele 22 klubber i løpet av hele sin karriere.
Fra Norwich City gikk ferden videre til Nottingham Forest FC. Prislappen var på 10 millioner kroner, og Fashanu ble den første svarte fotballspilleren til å selges for en tosifret sum.
Men karrieren ble stagget av det dårlige forholdet til Nottingham Forest-trener Brian Clough.
Etter at Clough oppdaget at Fashanu vanket på homobarer i London, ble han utestengt fra flere treninger med laget. Fashanus selvtillit fikk en massiv knekk og i sesongen 1981-1982 skåret han bare tre mål i løpet av klubbens 32 Premier League-kamper.
Avvist av broren
Fashanu kom ut i et eksklusivt intervju med den britiske avisa The Sun. Intervjuet, med overskriften «Fotballstjerne: JEG ER HOMO», sto på trykk 22. oktober i 1990. Han hevdet blant annet at han hadde hatt en affære med en gift, konservativ britisk politiker, som han hadde møtt på en homobar i London.
Som nyfrelst kristen opplevde Fashanu også fordømmelse fra sine nye trosfeller som veldig vanskelig. Han ble også snudd ryggen til offentlig av familien. Broren John, som hadde en lengre karriere som profesjonell fotballspiller, var ikke særlig mye støtte.
En uke etter at Fashanu kom ut, gikk broren med på sitt eget eksklusive intervju. Her hevdet han at Justin Fashanu var et «utskudd» og at han kom ut for å få oppmerksomhet.
Senere kom det fram at The Sun, som først «outet» Fashanu, hadde trykket løgner. De pirrende historiene om seksuelle forhold til politikere, popstjerner og andre fotballspillere hadde stort sett vært usanne, sa Fashanu til Gay Times i 1991.
Han sa også at han ble tilbudt store pengesummer for å tie om seksualiteten, blant annet fra broren, og at ingen fotballklubber ville tilby ham heltidskontrakt etter at han kom ut.
Anklaget for sex med mindreårig
I 1998 tok Fashanu sitt eget liv i en garasje i London, 37 år gammel.
Han etterlot seg et detaljert selvmordsbrev der han beskrev en seksuell handling med en 17 år gammel gutt som gjensidig samtykkende. Gutten hadde imidlertid kommet tilbake dagen etter for å presse penger av ham, og hevdet at Fashanu overfalt ham.
Fashanu var på denne tiden trener for et mindre fotballag i Maryland, USA. I Maryland var såkalt «homoseksuelle handlinger» på denne tiden forbudt. En eventuell rettssak kunne gitt ham 20 års fengsel.
Fordi han var både svart og homofil, trodde Fashanu at dommen bli urettferdig streng. Han ble innkalt til avhør 2. april, men ble ikke satt i varetekt.
Etter å ha hørt en radiosending der det ble hevdet at han var etterlyst, forlot Fashanu USA og dro til London.
– Jeg forsto det slikt at jeg allerede var dømt, og jeg ville ikke forårsake familie og venner noe mer vondt, skrev Fashanu i avskjedsbrevet.
Om morgenen 3. mai, ble han funnet i en låst garasje i Shorditch i London, der han hadde brutt seg inn. I selvmordsbrevet benektet han alle anklager om overgrep og skrev at han rømte til England fordi han mente at en rettssak der ville være mer rettferdig.
Det viste seg imidlertid at det aldri fantes noen etterlysning eller tiltale.
Hedret først etter sin død
En britisk politirapport konkluderte med at det ikke fantes noen offisiell arrestordre – politiet i Maryland hadde kun søkt om dette.
I en høring i september samme år som Fashanu begikk selvmord, sa sjefsetterforsker Andrew Ormison at han også hadde lest om etterlysningen av Fashanu i avisa, men bekreftet overfor retten at denne ikke fantes.
Etter å ha blitt kremert, ble det holdt en liten seremoni til minne om Fashanu i City of London Cemetery and Crematorium.
Broren John gikk senere ut og angret noen av kommentarene han kom med da broren først kom ut, men nektet å unnskylde for å ha kalt Fashanu oppmerksomhetssøkende.
Etter Fashanus død ble Justin Campaign opprettet. Dette var en kampanje mot homofobi i fotballen, og fremmer inkludering av åpent skeive spillere. I mars 2009 dannet Justin Campaign fotballaget The Justin Fashanu All-stars, til ære for den banebrytende stjernespilleren.
I Netflix-dokumentaren «Forbidden Games» fra 2017 fortelles Fashanus historie gjennom arkivmateriale og intervjuer, blant annet med broren John.
Se traileren til «Forbidden Games» her: