Sport

Megan Rapinoe tildelt presidentens frihetsmedalje

Tre år etter å ha sagt at hun «ikke skal til det jævla hvite hus», sto fotballstjernen Megan Rapinoe (36) ansikt til ansikt med president Joe Biden da hun torsdag 7. juli mottok Presidentens frihetsmedalje.

Publisert Sist oppdatert

7. juli mottok fotballspilleren Megan Rapinoe (36) presidentens frihetsmedalje, USAs øverste sivile utmerkelse. Under tildelingen fremhevet president Joe Biden Rapinoes sportslige prestasjoner, men også hennes rolle som talsperson for likelønn i sporten, skeive rettigheter og anti-rasisme, både på og utenfor fotballbanen.

Rapinoe spiller på USAs kvinnelandslag for fotball og var med på å vinne FIFA verdenscupturneringene for kvinner i 2015 og 2019, og fikk en gullmedalje i OL i London 2012. Hun har vært medkaptein på laget siden 2018, og ble kåret til beste FIFA-kvinnespiller i 2019, der hun ble tildelt gullstøvelen som toppscorer.

Frihetsmedalje til to rettighetsforkjempere

Frihetsmedaljen tildeles personer som har gitt «et spesielt meritterende bidrag til USAs sikkerhet eller nasjonale interesser, verdensfred, kulturell eller annet betydelige offentlige eller private bestrebelser».

Rapinoe var en av tretten personer som mottok frihetsmedaljen 7. juli. Blant mottakerne var også Simone Biles (25), som også har vært forkjemper for skeives rettigheter. Biles er USAs mest fremgangsrike gymnast gjennom tidene. Hun har vunnet 32 OL- og VM-medaljer, tross sin unge alder.

«Megan, i likhet med Simone, jeg håper det er plass til denne medaljen mellom alle de andre prisene du og Sue har mottatt i løpet av deres bemerkelsesverdige karrierer», sa Biden og refererte til Rapinoes forlovede Sue Bird, som også spiller på USAs kvinnelandslag.

Viste støtte til arrestert basketballproff

«Denne dagen var så spesiell og likevel bittersøt, når vi vet hva som fremdeles gjenstår, hvem som fremdeles ikke er hjemme, hvem som fremdeles ikke er FRI», skrev Rapinoe på Instagram etter tildelingen.

Rapinoe mottok medaljen ikledd en hvit dress med initialene BG brodert på jakkeslaget. Dette var en hyllest til basketballspilleren Brittney Griner, som for øyeblikket sitter varetektsfengslet i Russland. Samme dag erkjente Griner straffskyld for narkotikaanklager i en russisk domstol for en liten mengde cannabisolje som ble funnet i bagasjen hennes da hun ankom Russland for å spille basketball.

Rapinoe er en av mange som har uttalt at Griner er en politisk brikke i et maktspill mellom Russland og USA. Samme dag som Rapinoe mottok presidentens frihetsmedalje, skal Griner angivelig ha erkjent staffskyld.

President Biden har flere ganger vært i samtale med Griner og hennes kone Cherelle Griner, senest i en telefonsamtale med visepresident Kamala Harris onsdag 6. juli. Presidenten og visepresidenten skal ha forsikret ekteparet Griner at amerikanske myndigheter gjør alt de kan for å få utlevert Griner til USA, ifølge et presseskriv fra Det hvite hus.

Omstridt spiller

Rapinoes tildeling har skapt reaksjoner. Støttespillere har jublet over den etterlengtede anerkjennelsen, mens kritikerne har rast fra seg.

Hun har lenge vært en omdiskutert spiller. I tillegg til å ha uttalt at hun ikke skulle «til det jævla hvite hus» under president Donald Trumps presidentperiode, ble hun i 2016 ble hun anklaget for å være «upatriotisk» da hun satt seg på kne under framføringen av nasjonalsangen. Dette etter inspirasjon fra fotballspilleren Colin Kaepernick gjorde det samme i protest mot politivold og rasisme i USA. Etter knelingen ble hun utestengt fra trening og kamper, og fikk massiv kritikk, men også massiv støtte.

Kneling under framføring av nasjonalsangen ble deretter forbudt av av det amerikanske fotballforbundet. «Jeg vil sannsynligvis aldri legge hånden på hjertet mitt igjen. Jeg vil sannsynligvis aldri synge nasjonalsangen igjen», var Rapinoes reaksjon – men hun kom til slutt inn igjen på landslaget, en prosess hun beskriver inngående om i selvbiografien «One Life».

I verdenscupfinalen for kvinner i 2019, da fløyta blåste og kaptein Megan Rapinoe og resten av laget stormet banen, ropte tusenvis av fotballfans: «Lik lønn! Lik lønn!». Laget og Rapinoe har vært et symbol på likestilling helt siden de klaget inn det amerikanske fotballforbundet for lønnsdiskriminering. De tjener betydelig mindre enn sine mannlige kolleger - til tross for at de har vunnet fire verdensmesterskap og herrelaget ingen.

Powered by Labrador CMS