Sport

Lise Klaveness reiser til Qatar

Skal følge opp og sette press på menneskerettighetsspørsmålene i Qatar.

Lise Klaveness.

Den norske fotballpresidenten Lise Klaveness bekrefter i en melding til NRK at hun vil reise til fotball-VM i Qatar, som starter søndag 20. november.

Klaveness sa i oktober at det kunne bli aktuelt å reise til VM-landet, som hun har kritisert kraftig tidligere, blant annet hennes direkte tale om menneskerettighetsbrudd og diskriminering, på kongressen til det internasjonale fotballforbundet FIFA i Qatar i mars.

Nå bekrefter hun overfor NRK at hun vil være til stede i Qatar.

«Formålet med reisen er først og fremst å følge opp og sette press på menneskerettighetsspørsmålene i Qatar som har vært tema i mange år nå», skriver Klaveness til NRK.

Qatar-VM i Europarådet

Lise Klaveness deltok i begynnelsen av september i en eksperthøring i Strasbourg i regi av Europarådets parlamentarikerforsamling. Temaene var godt styresett i idretten og beskyttelse av arbeideres rettigheter i Qatar.

Europarådet – som er en mellomstatlig organisasjon med 46 medlemstater med verning av menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper som hovedoppgave - har siden 2013 jobbet med tematikken og kommet med en rekke krav og anbefalinger til spesielt FIFA og UEFA.

Europarådet har vært tydelige i sine standpunkter på at prosessen rundt tildeling av VM til Qatar ikke har vært gode nok, både med hensyn til menneske- og arbeidsrettigheter i vertsnasjonen.

Parlamentarikerforsamlingen i Europarådet mente også at tildelingen av VM til Qatar i 2010 var preget av ulovligheter og ba derfor FIFA-kongressen om å gjøre en ny vurdering.

– Den plattformen gir NFF mulighet til å rette tydelig kritikk mot det vi mener er en problematisk utvikling i internasjonal fotball. Fotball er en global sport, og det krever at FIFA er sin rolle svært bevisst i en stadig mer polarisert verden. Store arrangementer som VM tildeles land hvor det er ekstremt vanskelig å løfte standardene på menneske- og arbeidsrettigheter opp til et internasjonalt anerkjent nivå. Vi trenger et FIFA som leder an og samler konføderasjonene rundt etiske minstestandarder, governance og solide utvelgelsesprosesser, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Frydpris

I juni i år mottok fotballpresident Lise Klaveness Fri Oslo og Vikens Frydpris for sitt engasjement, som fremmer mangfold, likestilling og tryggere rom for skeive idrettsutøvere.

I juryens begrunnelse het det: «Årets Frydprisvinner har gjort et sterkt globalt inntrykk med sin kraftige og inspirerende tale - en tale som snakket maktens menn midt imot tidligere i år. En tale som vekket oppmerksomhet i internasjonal presse. Årets Frydprisvinner har utmerket seg med sin kraftige kritikk mot FIFA og mangel på oppgjør mot diskriminering og korrupsjon i toppidretten.»

Klaveness sa at hun tok imot prisen på vegne av hele norsk fotball.

– Det er en ære å få Frydprisen. Vi har jo tidligere fått Fritt Ords Honnør. Nå fikk vi Frydprisen, og det er veldig kjekt, sa Lise Klaveness til Blikk under prisutdelingen i juni.

– Disse prisene viser at ulike miljøer har følt seg representert, og det var hele formålet og oppgaven med talen jeg holdt på FIFA-kongressen.

Kritikk og støtte

Klaveness’ tale på kongressen til det internasjonale fotballforbundet FIFA i Qatar i mars, var forankret i hennes egen personlige fotballhistorie og var sterkt verdiorientert med tanke på likestilling, åpenhet og trygge forhold for skeive og andre minoriteter. Samtidig kritiserte hun hvordan Qatar ble tildelt Fotball-VM i strid med idrettens egne verdier; FIFAs sene og utydelige reaksjon på Russlands krig mot Ukraina; og den internasjonale toppfotballens svake vilje til å motarbeide menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og diskriminering.

Den seks minutter lange talen har allerede vist seg virkningsfull. Den fikk stort gjennomslag internasjonalt, men møtte samtidig stor motstand og kritikk, ikke minst i FIFA.

– Jeg har jobbet som forsvarsadvokat, og forsvart upopulære folk, så jeg kjente igjen litt av den følelsen når jeg gikk skrittene mot podiet, sa Klaveness til Blikk i juni.

De seks minuttene føltes lange ifølge Klaveness.

– Men det var mye arbeid som lå til grunn i forkant og jeg har et stort apparat rundt meg, så det var ikke slik at jeg var alene. Selv om jeg fikk mye kritikk, så var det også støtte. Det at det ringer homofile til meg fra for eksempel Sør-Amerika, og ikke minst arbeidere i Qatar, i etterkant for å takke for talen, det har en verdi i seg selv, sa Lise Klaveness til Blikk i juni.

Powered by Labrador CMS