Sport

Drakt nummer 15 legger opp for godt

Når verdens mest kjente lesbiske fotballspiller offisielt pensjonerer seg i august, parkerer klubblaget også Megan Rapinoes fotballtrøye.

Megan Rapinoe har spilt 203 landskamper for USA. Den siste i fjor. Nå gir hun seg også på klubblaget.
Publisert

Det er som om noen i fotballklubben OL Reign har tenkt at det bokstavelig talt må regne kvinner fra himmelen for at innsatsen til Megan Rapinoe (39) skal bli hedret på skikkelig lesbisk vis.

En elitegruppe med kvinnelige fallskjermhoppere skal lande på banen under avskjedskampen mot  North Carolina Courage, på Lumen Field i Seattle, 25. august. 

Den eneste spilleren

Trøye nummer 15 skal aldri brukes av noen på klubblaget til Megan Rapinoe etter avskjedskampen.

Både drakta og Rapinoe skal pensjoneres for godt etter denne søndagen.

Hun blir den første OL Reign-spiller noensinne som får drakten sin permanent pensjonert. Rapinoe har også vært den eneste som har hatt nummer 15 på toppdivisjonslaget som hun har spilte på i ti år.

«Jeg har levd så mye liv i denne trøya, og jeg er ydmyk over å se at den pensjonerer seg sammen med meg. Den representerer så mye mer enn meg selv – et lag, en by og et liv med minner», sier Rapinoe til nettstedet til klubblaget reignfc.com.

Spissen ble et globalt ikon og en lokal legende som aktiv.

 Hun var en bærebjelke på USAs kvinnelandslag, og har spilt hovedrollen i fire FIFA-verdensmesterskap for kvinner. Hun debutert for USA 23. juli 2006, og har siden spilt 203 landskamper inkludert den siste i september i fjor.

I klinsj med Trump

Rapinoe ble kåret til VMs beste spiller da USA vant i 2019, men allerede før seieren sa hun klart i fra om at hun og laget ville boikotte et potensielt besøk hos Trump i Det hvite hus.

«Jeg tror ingen på laget har noen interesse i å låne ut plattformen som vi har jobbet så hardt for å bygge, og tingene vi kjemper for, og måten vi lever livet vårt på - jeg tror ikke at vi ønsker at det skal bli samordnet eller korrupt av denne administrasjonen», sa hun til CNN.

 Megan Rapinoe har alltid vært dristig, frittalende og selvsikker:

I selvbiografien «One Life» forteller Rapinoe om veien til åpenhet. Før OL i London der USAs kvinnelandslag tok gull, sto hun fram i magasinet Out, som lagets første lesbiske spiller noensinne.

«Jeg ble skapt akkurat slik jeg var ment å være, slik som jeg og min personlighet er og det er måten jeg ble født på», slo hun fast i et intervju med nettmagasinet Vice.

Hedret av Biden

I 2022 fikk hun som første fotballspiller i historien tildelt frihetsmedaljen av Joe Biden. Det er den fremste sivile utmerkelsen i USA.

Presidenten framhevet Rapinoes sportslige prestasjoner, men også hennes rolle som pådriver for likelønn i sporten, skeive rettigheter og antirasisme, både på og utenfor fotballbanen.

Hun var også blant de frittalende lederne for USAs kvinnelandslag i fotball som kjempet for å endre lønnsstrukturen slik at herre- og kvinnelagene ble betalt lik lønn for likt arbeid.

Den kampen de vant i 2022 med en ny kontrakt og oppgjør som inkluderte 22 millioner dollar i etterskuddsbetaling.

Kombinasjonen av hennes selvstendige og modige stemme og smarte spillestil, har gjort henne internasjonalt kjent. Samtidig som hennes vilje og evne til å ville slåss mot urettferdighet har gitt henne mange støttespillere og respekt i hjemlandet.

Megan Rapinoe ble sammen med basketballspilleren Sue Bird i 2017. Sammen har de sju OL-medaljer. Foto: Jamie Smed

Hva gjør hun nå?

Rapinoe og forloveden Sue Bird har startet opp et produksjonsselskap, A Touch More, som skal slippe til underrepresenterte stemmer og gi de som flytter fjell og beveger verden framover en mulighet til å bli hørt.

Hun håper også en dag å eie et proft fotballag for kvinner, pusse opp huset sitt og å kunne reise for moro skyld og ikke bare for å spille kamper.

«Jeg vil reise til Italia i en måned,» sa hun til The Ringer, hvor hun la til: «Det ville vært så fint.»

Powered by Labrador CMS