Sport

En rund ball i et firkantet hull

«David Beckham er en tosk». Det er reaksjonen blant aktivister, fans og menneskerettighets-organisasjoner etter at det ble kjent at den legendariske fotballspilleren har sagt ja til å være frontfigur for Qatar i forbindelse med at landet arrangerer fotball-VM 2022.

Publisert Sist oppdatert

.

Avtalen, etter sigende verdt omkring 1,5 milliarder norske kroner, innebærer at Beckham skal lansere Qaatar som reisemål og fremme landets kultur.

Og det er her hovedproblemet ligger for skeive organisasjoner og personer.

Qaatar har forbud mot homofili, og homofile handlinger er straffbart med i beste fall opp til 3 års fengsel, og i verste fall med dødsstraff i følge de islamske Sharia-lovene.

.

Dødsstraff for kjærlighet

Når Beckham likevel er villig til å fronte mesterskapet som skal foregå i 2022 og landet Qatar i 10 år fremover, grunngir han det med fotballens enorme potensiale for å skape positive endringer og bygge broer mellom folk.

En som ikke deler den oppfatningen, er den kjente britiske homoaktivisten Peter Tatchell.

Han skriver i en twitter-melding at han slutter seg til de mange som protesterer mot Beckham-avtalen, og viser til landets behandling av homofile.

Han peker også på hvordan livet er for kvinner og arbeidere i Qatar. Kvinner behandles som annenrangs borgere og 6 500 utenlandske arbeidere har dødd i forbindelse med byggingen av arenaene og infrastrukturen som skal brukes under fotball-VM 2022.

«Jeg oppfordrer deg sterkt til å tenke deg om», skriver Tatchell.

.

Døde arbeidere

Kommentatoren Pete Pattison i avisa The Guardian, som kjenner Qatar godt, skriver at enkene etter de tusenvis av fremmed-arbeiderene som har ofret livet for VM 2022, burde ha rett på en del av Beckhams milliard-lønn.

Han viser til at landslagene fra Norge, Tyskland, Danmark og Nederland allerede i kvalifiseringsrundene inn mot VM, sterkt markerte betydningen av et regulert arbeidsliv.

Pattison siterer i den forbindelse den norske landslagsspilleren Mohamed Elyounoussi, for tiden Southampton-spiller, som sier at man bør lytte til organisasjoner som Amnesty når man velger hvordan man vil forholde seg til arrangøren av VM 2022.

«Vi har en stemme og bør bruke dem for å fremme forandring til det bedre», sier Elyounoussi.

.

Døden for David Beckhams troverdighet?

«Du skulle være ansiktet for en ny maskulinitet. Nå er du ansiktet til Qatar», skriver kommentatoren Catherine Bennet, også hun i avisa The Guardian.

Hun peker med det på den uhyrlige avstanden mellom det manns- og menneskeidealet David Beckham ellers fronter, og mannsprivilegiene som holder kvinner og jenter under hælen i Qatar.

Beckham som et meteroseksuelt idol, en forkjemper for jenters rett til utdanning, goodwill-ambassadør for FN med fokus på barns rett til utdanning, skriver Bennett, før hun spør:

«Hvordan forener du det med å være ambassadør for en kultur der bare den ene halvparten av barna har sjanse til å realisere sitt potensial?»

.

Powered by Labrador CMS