Sport

Lagbilde av det norske laget før kampen i FIFA World Cup Qualifier mellom Norge - Tyrkia. Bak fra v. Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Kristoffer Ajer, Julian Ryerson, Stian Gregersen ogRune Almenning Jarstein. Foran fra venstre; Mohamed Elyounoussi, Patrick Berg, Birger Meling Martin Ødegaard og Fredrik Midtsjø.

Norsk Fotballforbund legger press på Qatar

– Nå som vi nærmer oss avspark tror vi fortsatt turneringen skaper et momentum som kan genere presset vi trenger på Qatar og sine partnere, sier Frank Conde Tangberg, prosjektleder i Amnesty, til Blikk.

.

8. desember reiste Norges Fotballforbunds (NFF) fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Pål Bjerketvedt til Qatar sammen med de nordiske fotballforbundene. Dette knapt to og en halv uke etter at to NRK-journalister ble arrestert i Qatars hovedstad Doha.

«Det har vært en veldig ærlig tone med mange kritiske spørsmål rundt norske journalister som blir anholdt og om homofiles rettigheter. Jeg syns det har vært en veldig ærlig dialog», uttalte administrerende direktør Jakob Jensen i Dansk Boldspil-Union (DBU) til NRK.

Også fotballpresident Terje Svendsen bekrefter at tonen mellom vertslandet og den nordiske delegasjonen har vært direkte.

«Det har vært gode møter. Vi får anledning til å stille kritiske spørsmål, og vi får svar på dem. Det handler om migrantarbeidere, pressefrihet og spørsmål knyttet til homofile og minoriteter. Nå skal vi oppsummere litt og komme tilbake med svar», sa Svendsen til NRK.

.

Vanskelig situasjon

Homofili er forbudt i Qatar og homofile handlinger er straffbart med i beste fall opp til tre års fengsel, i verste fall med dødsstraff, ifølge de islamske Sharia-lovene.

Qatar var blant landene i Samarbeidsrådet for de arabiske statene i Gulfen som i 2013 vurderte å forby homofile, lesbiske, bifile og transpersoner fra å jobbe i regionen. Landet droppet forslaget etter betydelig internasjonal kritikk.

– Situasjonen for lhbtiq-personer i Qatar er vanskelig. Sodomi og sex mellom menn er kriminalisert, og kan straffes med opptil syv år i fengsel under artikkel 285 i straffeloven. Et slikt forbud tvinger mange til å leve i skjul i stedet for å kunne leve ut sin identitet i åpenhet. I november 2019 fortalte FNs Arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner at fem personer var fengslet for sodomi på det tidspunktet de besøkte landet, men dette er tallet som var oppgitt av myndighetene, og kunne ikke på uavhengig vis verifiseres, sier prosjektleder i Amnesty International, Frank Conde Tangberg, til Blikk.

Tangberg leder blant annet det internasjonalt omtalte prosjektet Tromsøs nye «QR-drakt». Scanner du drakten med mobilkamera, sendes du til en nettside med informasjon om Qatar.

– Amnesty har applaudert det at landslaget har brukt hver eneste kvalifiseringskamp før VM til å rette fokuset mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Dette hjelper med å skape oppmerksomhet rundt situasjonen som må adresseres umiddelbart, sier Tangberg.

.

Har fokusert på migrantarbeiderne

Human Rights Watch har dokumentert at flere lhbt+personer overvåkes og arresteres på grunn av deres aktivitet på nett. Myndighetene har fortsatt å begrense retten til ytringsfrihet både i lov og i praksis, også for lhbtiq-personer, ifølge Tangberg.

– Amnesty International har primært fokusert på migrantarbeideres rettigheter i Qatar. Vi er en organisasjon med begrensede ressurser og har derfor måttet prioritere. Heldigvis er det andre internasjonale organisasjoner som kartlegger brudd på lhbtiq-personers rettigheter i Qatar på en grundig måte. Det er viktig å holde fokus på rettighetene til seksuelle- og kjønnsminoriteter om vi skal klare å stanse den statlige undertrykkelsen og det sosiale stigmaet som lhbtiq-personer i Midtøsten opplever.

– Hvorfor har Amnesty valgt å ikke oppfordre til boikott av VM i 2022?

– Vi tror fortsatt at den mest effektive måten å skape endringer på er gjennom press og offentliggjøring av undersøkelser av forholdene til migrantarbeidere i Qatar. Det er søkelyset som blir satt på Qatar gjennom VM som har presset Gulf-staten til å forplikte seg til å reformere sitt arbeidsliv. Nå som vi nærmer oss avspark tror vi fortsatt turneringen skaper et momentum som kan genere presset vi trenger på Qatar og sine partnere.

Tangberg sier det ikke er noe formelt samarbeid mellom Amnesty International og NFF, men at Amnesty har konfrontert NFF med sine forpliktelser gjennom rammeverket for internasjonale menneskerettigheter.

– Siden de både har anerkjent dette ansvaret og vist en villighet og et ønske om å adressere disse problemene har vi diskutert hvordan NFF kan ha innflytelse på spesielt FIFA.

.

Fremgangen har stagnert

Tangberg sier Amnesty har foreslått å arbeide internt i FIFA ved å skape allianse av forbund som skal presse FIFA til å bruke sin innflytelse overfor Qatar til å be landet om å ivareta menneskerettighetene til migrantarbeidere i Qatar.

– Før Qatar ble tildelt VM i 2010 forsømte FIFA seg i sin plikt til å gjøre aktsomhetsvurderinger for å vurdere om tildelingen til Qatar kunne skape eller bidra til menneskerettighetsbrudd i Qatar. De nasjonale fotballforbundene har, som medlemmer av FIFA, et delt ansvar. De skulle, som medlemmer, brukt sin formelle makt og innflytelse til å adressere menneskerettighetsbrudd i Qatar.

Ifølge Tangberg har fremgangen stagnert, og Amnesty har bedt NFF om å legge økt press på FIFA, for å vise sin utålmodighet med Qatar.

– Videre har vi bedt om at FIFA må vedta menneskerettslige kriterier i anbudsprosesser for tildeling av turneringer – og, ikke minst – at slik kriterier respekteres. Amnesty har også bedt om at FIFA må vedta en egen menneskerettighetspolicy, og dette kom på plass i 2017.

.

Anerkjent fotballspiller kaller homofili «en farlig ideologi»

Da Premier League-spillere nylig viste sin støtte til lhbt+samfunnet ved å fronte kapteinsbind og skolisser med regnbuefarger, svarte den anerkjente egyptiske fotballspilleren Mohamed Aboutrika (43) fra qatarske beIN Sports med å kalle homofili «en farlig ideologi».

«Dette er ikke bare mot muslimsk tro, men også mot menneskets natur. I Koranen står det at vi skal hedre Adams barn, men dette er ikke å hedre barn. Vi ydmyker dem», sa Aboutrika ifølge The Athletic.

Til tross for flere lhbt+kritiske stemmer både i og utenfor Qatar, sier Tangberg at qatarske myndigheter har gitt offentlige forsikringer om at rettighetene til lhbt+personer som besøker Qatar vil bli respektert under VM i 2022.

Amnesty mener at vertslandets forsikringer også må videreføres etter VM.

– Myndighetene i Qatar bør oppheve alle lover som kriminaliserer samtykkende seksuelle relasjoner mellom voksne utenfor ekteskapet, og avstå fra å forfølge qatarske- eller utenlandske statsborgere på grunn av deres seksuelle orientering. De som kjemper for lhbtiq-personers rettigheter, må kunne gjøre dette uten frykt for represalier, sier Tangberg.

Powered by Labrador CMS