Skeivt kulturår

Over regnbuen i Horten

Lørdag åpnet utstillingen Over regnbuen på Preus Fotomuseum i Horten.

Utstillingen Over regnbuen starter allerede i borggården utenfor Preus Fotomuseum. Her henger verk av Paulina Tamara.
Publisert Sist oppdatert

Utstillingen Over regnbuen er Preus Fotomuseums bidrag til markeringen av Skeivt kulturår. Samtidige kamera-og filmkunstnere settes her opp mot museets arkivmateriale etter fotografene Marie Høeg og Bolette Berg.

I forbindelse med utstillingsåpningen ble fotografen Paulina Tamara kunngjort som årets festivalutstiller på Fotografiets dag i august.

Utstillingen Over regnbuen tar utgangspunkt i arbeidet til Marie Høeg og Bolette Berg, stemmerettsaktivister og fotografer i småbyen Horten ved århundreskiftet mellom 18- og 1900-tallet.

I «åpningstiden» tok de portretter av byens barn og borgerskap. På privaten ble fotoatelieret et sted der de iscenesatte seg selv, ofte som herrer med bart, polarhelter eller flanører.

Nå har arbeidene deres fått ny aktualitet i møte med samtidens kunstnere.

Fotografen Lill-Ann Chepstow-Lustys fotoserie fra 1984 av musikeren Anne Grete Preus (1957-2019) hører naturlig hjemme under hvelvingen på Preus Fotomuseum.

I dialog med fortiden

Innleid kurator ved Preus Fotomuseum Hilde Herming har hatt spørsmålet «Hvilken utstilling ville Marie Høeg og Bolette Berg likt å se» som rettesnor for kurateringen av Over regnbuen.

Formålet er å skape en direkte dialog med arbeidene til Høeg og Berg i en utstilling som viser rettighetskamp og skeive perspektiver slik det nedfeller seg i ulike kunstnerskap i dag.

Noen kunstnere har latt seg inspirere av Høeg og Berg, andre har gått mer konkret til verks.

Årets festivalkunstner

Fotografen Paulina Tamar har skapt en serie verk der hun har satt seg selv inn i fotografiene til Marie Høegh og Bolette Berg.

– Det hun har gjort med bildene er superkult og har aldri vært gjort før, sier kurator Hilde Herming.

– Vi som museum har debattert hvorvidt det er greit, rent etisk. Men bildene er i det fri, og det betyr at man i prinsippet kan gjøre hva man vil med dem, sier hun.

Fotografen Paulina Tamara viser også en serie portretter som inngår i Preus Fotomuseums permanente samling.

Herming understreker at det bak museets vurdering også har tatt hensyn til en klausul som sier at bruk av materiale skal være gjort med respekt og uten å krenke den som har opphavsretten.

Med det kunstneriske grepet til Tamara kommer hennes foto og dermed en del av vår tids skeive perspektiver, i direkte samtale med Høeg og Bergs over hundre år gamle iscenesettelser av kjønn.

Tamara har lenge utforsket kropp og kjønn i sin kunst på en nyskapende måte, noe som også er bakgrunn for at hun er valgt til årets festivalutstiller under Fotografiets dag 27. august.

Dagen vil videreføre arbeidet med å skape en Queer Edition av Preus Fotomuseum, et prosjekt som foregår i samarbeid med blant andre Tine Semb fra Karmaklubb* og Maike Statz.

Lørdag åpnet utstillingen Over regnbuen ved Preus Fotomuseum. Her overrekkes kunstner og fotograf Lill- Ann Chepstow-Lusty blomster fra museets mangfoldskoordinator Pål Henrik Ekern.
Musumsdirektør Cecilie Øyen ved Preus Fotomuseum åpnet lørdag utstillingen «Over regnbuen». Utstillingen er hovedmarkeringen av museets satsing på Skeivt kulturår.
Utstillingen Over regnbuen ved Preus Fotomuseum bringer vår tids skeive perspektiv i kontakt med arbeidene til Bolette Berg og Marie Høeg, to kvinnelige fotografer som levde og virket i Horten for omkring hundre år siden.
Mimsy Møller (foran) er kvinnen bak det ikoniske fotografiet av Kim Friele og Wenche Lowzow. Bildet ble tatt da Friele og Lowzow ble feiret av et folkehav etter at de som de første inngikk likekjønnet partnerskap på Oslo Rådhus i 1993. Her er Møller sammen med sin kone, Ingrid Ellingsen.
Ragnhild Aamås er blant kunstnerne som viser arbeider på utstillingen Over regnbuen. Hun gratuleres av kurator Hilde Herming.
Kunstner Paulina Stroynowska har laget en sofa der en kan la fordommene sine hvile.
Fotografen Paulina Tamara har laget en serie fotografiske verk der hun har innarbeidet seg selv i bildene til Marie Høeg og Bolette Berg.
Mange fra nærområdet var spent på den skeive utstillingen Over regnbuen. Anne- Britt Strømnes fra Tønsberg ble ønsket hjertelig velkommen av fotograf Henriette Berg-Thomassen og kurator Hilde Herming.
Multikunstneren Kiyoshi Yamamoto står blant annet bak bærbare tekstil-kreasjoner. Disse kan museets gjester ikle seg om de vil ta del i hans verden.
På Kiyoshi Yamamotos tekstiler finnes også innbroderte visdomsord.
Sammen med kunstner og skribent Nayara Leite har Kiyoshi Yamamoto et pågående plakatprosjekt kalt «House of Transforamtion». Inntekten av salget går til hus og mat for skeive i Brasil.
Kurator Hilde Herming ønsker besøkende velkommen til Preus Fotomuseums store satsing på Skeivt kulturår og utstillingen Over regnbuen.
Fotograf Henriette Berg-Thomassen viser sitt portrett av den finsk-fødte dragartisten Tauno Robert Silander (1959-2015).
Dragartistene Cassie Brødskive og Frida Marida har for anledningen laget en kunstfilm innspilt i Preus Fotomuseum. Den vises i loop i et eget rom.
Camilla Von Køppen er utstillingsleder på Fotogalleriet i Oslo. Lørdag var hun til stede i Horten for å feire åpningen av Preus Fotomuseums utstilling Over regnbuen.
Astrid Roberg er til daglig økonomi og administrasjonsleder ved Preus Fotomuseum. Lørdag serverte hun publikum under åpningen av museets utstilling.
Kurator Hilde Herming, multikunstner Kiyoshi Yamamoto og formidlingsansvarlig ved Preus Fotomuseum Ingri Østerholt under åpningen av utstillingen Over regnbuen.
Kunstprosjektet Skeive kopper av Pia Eikaas og Jo Ravn Abusland er naturligvis representert på utstillingen Over regnbuen.
Maike Statz fikk påskjønnelse fra kurator Hilde Herming. Sammen med Tine Semb fra Karmaklubb* (i grønt) har Statz bidratt med viktig kompetanse når Preus Fotomuseum har utviklet utstillingen Over regnbuen.
Powered by Labrador CMS